AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasli insanlar neden daha mutlu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlı insanlar neden daha mutlu?​

Yaşlıların kendilerini negatif durumlara karşı korumada bu denli başarılı olmalarının altında yatan sebeplerden birisinin, içsel duyumlarından daha az etkilenebilir hale gelmeleri olduğu düşünülüyor. Böylece farklı duygusal savunma mekanizmaları geliştirebiliyorlar.

Yaşlılarda sıkıntı neden olur?​

Yaşlılık döneminde beyin hücrelerinde ve damarlarda bozulmalar meydana gelir. Buna bağlı olarak beyindeki nörotransmitter (serotonin, dopamin) salgılanması ve beyindeki kimyasal dengede bozulmalar olur. Bu durum depresyona sebep olabilir.

Yaşlılarda depresyona neden olabilecek değişkenler nelerdir?​

Yaşlılarda depresyona neden olabilecek değişkenler nelerdir?
Yaşlılıkta depresyon riski açısından önemli olan fak- törleri de şöyle sıralayabiliriz: Kadın olmak (ancak ciddi intihar erkeklerde daha sık), dul veya bekar olmak, gelir düzeyinin ve eğitim düzeyinin düşük olması, sosyal desteğin olmayışı, önemli kayıplar yaşanması, fiziksel bir hastalığın bulunması ve bu hastalığın …

Yaşlı insanları ne mutlu eder?​

Yaşlı tanıdıklarımızı mutlu etmenin en güzel yöntemlerinden biri de onların sağlığına önem verdiğinizi göstermektir. Bunun için birlikte spor yapabileceğiniz, düzenli ve dengeli beslenebileceğiniz aktiviteler yaratabilirsiniz. Hafta sonu kısa ve eğlenceli yürüyüşler, hafif kahvaltılar organize edebilirsiniz.

Yaşlılar neden mutsuz olur?​

YAŞLILAR NEDEN DEPRESYONA GİRER? Genç erişkinler için geçerli olan depresyon sebepleri yaşlılar için de aynen geçerlidir: beyin kimyasında bozulma (serotonin, adrenalin, dopamin maddelerinin salgısında azalma), olumsuz düşünce yapısı (mükemmeliyetçilik, kendine güvensizlik, karamsarlık gibi), bazı kişilik özelikleri.

Yaşlılara hangi antidepresan kullanılır?​

Yaşlılara hangi antidepresan kullanılır?
Yaşlılarda serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) ve 2’nci kuşak antidepresanlar diğerlerine oranla daha güvenle kullanılabilir. SSRI’lardan da sertralin ve sitalopram birçok çalışmada ilk seçenek olarak öne çıkmıştır.

Yaşlılarda sık görülen nörolojik hastalıklar nelerdir?​

Multi sistem atrofi (MSA), progresif supranükleer palsi (PSP), Lewy cisimcikli demans (LCD), frontotemporal demans (FTD), amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi birçok nörodejeneratif hastalığın prevalansı yaşla birlikte artış göstermektedir.

Yaşlılarda depresyon ne kadar sürer?​

Depresyon hastalığı , bu konuda eğitimli uzmanlarca tanımlanıp tedavi edilmesi gereken tıbbi bir durumdur. Tedavi edilmeyen depresyon aylar, hatta yıllar boyu sürebilir.

Yaşlılıkta en fazla hangi bellek bozulur?​

Yaşlılıkta en fazla hangi bellek bozulur?
Çalışmalar, yakın belleğin yaşa bağlı olarak bozulduğunu göstermiştir. Her on yılda performansda %10 azalma beklenebilir. Yakın ve uzak bellek, gerek muayene ile gerekse yapılacak testlerle ayrıntılı olarak değerlendirilebilir. Yaşla birlikte bellekte olduğu gibi yürütücü işlevlerde de yıkım gözlenir.

Yaşlıların sıkılmaması için ne yapmalı?​

Taşçı, evinde yaşlısı olanlara şu önerilerde bulundu:
- Siz fark edemeseniz bile yaşanan en küçük iç sıkıntısı iştahı bozabilir.
- Beraber fiziksel aktivite yapın.
- Arkadaşlarına ulaşması rahatlatabilir.
- Aile içi iletişimi artırın.
- Teknolojik araçlarınızı paylaşın.
- Birlikte sosyal aktivite yapın.
- Oyun oynayın.
 
Yaşlı insanlar neden daha mutlu oldukları konusunda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu birçok faktör bulunmaktadır. İlk olarak, yaşlı insanların olgunlaşmış bir yaşam deneyimine sahip olmaları ve hayatlarının çeşitli aşamalarında öğrendikleri "duygusal zekâ" becerilerini kullanabilmeleri mutluluklarını artırabilir. Ayrıca, yaşlılık döneminde genellikle daha az stresle karşılaşılması, iş ve finansal kaygıların azalması gibi faktörler de mutluluğu etkileyebilir.

Ancak yaşlılık döneminde sıkıntı yaşanması da mümkündür. Beyin hücrelerinde ve damarlarda yaşanan bozulmalar, nörotransmitter salgılanmasındaki değişiklikler ve kimyasal dengedeki bozulmalar depresyona zemin hazırlayabilir. Bu durum genellikle fiziksel hastalıklar, kayıplar, yalnızlık, ekonomik zorluklar gibi faktörlerle ilişkilendirilir.

Yaşlı insanların mutlu olmalarını sağlamanın yolları arasında sağlıklarına önem vermelerini desteklemek önemli bir adımdır. Onlarla spor yapmak, düzenli ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmek, birlikte vakit geçirmek ve sosyal aktiviteler düzenlemek mutluluklarını artırabilir. Ayrıca, yaşlıların sıkılmamaları için içinde bulundukları ortamı canlandırmak, fiziksel aktivitelerle desteklemek, iletişimi güçlendirmek, teknolojik imkanlardan faydalanmalarına yardımcı olmak ve eğlenceli etkinlikler düzenlemek faydalı olabilir.
 
Geri
Üst