AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasli Dostu Cevre Programi hangi orgut tarafindan olusturulmustur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlı Dostu Çevre Programı hangi örgüt tarafından oluşturulmuştur?​

Yaşlılar ve yaşlılığa olan ilgi sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Yaşlı Dostu Çevre Programı” oluşturulmuştur. Yaşlı Dostu Çevre Programı, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunan çevresel ve sosyal faktörleri ele alan uluslararası bir girişimdir.

Canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden sürece ne denir?​

Canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden sürece ne denir?
Öte yandan yaşlanma, canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreç; “gelişme”, “büyüme”, “duraklama” ve “gerileme” olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır (Yaşlılığa Genel Bakış: Erişim.

Rol bırakma teorisi nedir?​

Rol bırakma teorisi nedir?
“Rol bırakma kuramı”, yaşlılıkta görülen kayıplara odaklanmaktadır. Bu kuramın yaşlılıktaki kayıpları çok abarttığı söylenebilir. Yaşlıların bazı rollerini kaybetmelerine karşılık, bazı sorumluluklarından kurtulmalarının kendilerini daha bağımsız ve özgür hissetmelerini sağladığı görülmektedir.

Yaşlı Dostu Kent kavramı öncelikli olarak nerede gündeme gelmiştir?​

‘Yaş/lı Dostu Kent’ kavramı, tüm yaşlı bireylerin kent içinde aktif olması ve aktif yaşlanmaya olanak sağlayacak bir çevrede bulunabilmesi olarak tanımlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, yaş/lı dostu kent kavramını 2005 yılında gündemine almıştır.

Ihtiyarlık çevresini kapsayan yaş dilimi nedir?​

Ihtiyarlık çevresini kapsayan yaş dilimi nedir?
arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü yaş ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır. Yetişkinlikte orta yaş olarak kabul edilen 45-59 orta yaş grubu dönemi, genellikle bir geçiş dönemi olarak varsayılır. Bu dönemde insanda fiziksel, bilişsel, psikolojik ve sosyal özelliklerde değişiklikler yaşanmaktadır.

Yaşlanma ne zaman başlıyor?​

Yaşlanma ne zaman başlıyor?
Yaşlanmanın 20’li yaşlarda başladığını belirten uzmanlarımız “20’li yaşlarda başlayan hücre yıkımları 35-40’lı yaşlardan itibaren vücutta iş gören hücre grubunda kayıplara dönüşür” dedi.
Sureklilik kurami nedir?​
Süreklilik Kuramı, yaşlı bireyin eski rollerinin yerine yeni roller edinmesi ve çevreye adapte olabilmesine değinir. Doğal olarak, birey yaşlandıkça, sahip olduğu bu özellikleri korumaya yönelir. Süreklilik Kuramı, bu anlamıyla yaşlılığın karmaşıklığını vurgulayan bir kuram olarak bilinmektedir (Onur, 1995:126).

Toplumsal değiş tokuş kuramı nedir?​

Toplumsal değiş tokuş kuramı nedir?
“sosyal değiş tokuş kuramı ,insanların ilişkileri hakkındaki hislerinin ilişkiden aldıklarını düşündükleri ödüllere,ödediklerini düşündükleri bedellere ve ne tip bir ilişkiyi hak ettikleri ve bir başkasıyla daha iyi bir ilişki yaşama olasılıkları üzerine düşüncelerine dayandığını söyler.sosyal değiş tokuş kuramının …
 
Yaşlı Dostu Çevre Programı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulmuştur. Bu program, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunan çevresel ve sosyal faktörleri ele almayı amaçlayan uluslararası bir girişimdir.

Yaşlı Dostu Kent kavramı ise, tüm yaşlı bireylerin kent içinde aktif olmalarını ve aktif yaşlanmaya olanak sağlayacak bir çevrede bulunmalarını hedefleyen bir kavramdır. Dünya Sağlık Örgütü, yaşlı dostu kent kavramını 2005 yılında gündemine almıştır.

Yaşlanma süreci ise canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreç, "gelişme", "büyüme", "duraklama" ve "gerileme" olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.

Rol bırakma teorisi ise yaşlılıkta görülen kayıplara odaklanan bir kuramdır. Yaşlıların bazı rollerini kaybetmelerine karşılık, bazı sorumluluklarından kurtulmalarının kendilerini daha bağımsız ve özgür hissetmelerini sağladığı görülmektedir.

Süreklilik Kuramı ise, yaşlı bireyin eski rollerinin yerine yeni roller edinmesi ve çevreye adapte olabilmesine odaklanır. Yaşlılık döneminde bireyin sahip olduğu özellikleri korumaya yönelmesini vurgular.

Toplumsal Değiş-Tokuş Kuramı ise, insanların ilişkilerindeki hislerinin alınan ödüllere, ödenen bedellere ve ilişkide hak ettikleri duruma odaklanan bir kuram olarak tanımlanmaktadır. Bu kuram, insanların ilişkilerindeki değişimi ve dengeyi açıklamayı amaçlar.
 
Geri
Üst