AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasli bireylerin karsilastigi sosyal sorunlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.675
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaşlı bireylerin karşılaştığı sosyal sorunlar nelerdir?​

Yaşlıların karşılaştığı sosyo-kültürel sorunların başında; aile yapısındaki değişimler, rol ve statü kaybı, yalnızlık, mekan ve barınma sorunları, ulaşım, kentsel yaşama uyum sağlayamama, kuşaklararası çatışma gibi nedenler sayılabilir.

Yaşlılık sorunları ile ilgili bir terim olan Geriatri ile anlatılmak istenen nedir?​

Geriatri, yaşlıların sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıp uzmanlık alanıdır. Bu nedenle örneğin 70 yaşındaki bir kişi fiziksel ve mental olarak aktif bir yaşam sürebilirken, bir başkası temel yaşam gereksin- melerini karşılayabilmek için önemli tıbbi destek gereksinimi içinde olabilir.

Yaşlılık biyolojik bir evre midir?​

Yaşlılık biyolojik bir evre midir?
Yaşlılık fizyolojik, psikolojik, sosyal, kronolojik ve ekonomik yönleri olan bir süreçtir. Yaşlanma tüm canlılarda görülür ve yaşamın çocukluk, gençlik, yetişkinlik gibi doğal ve kaçınılmaz bir dönemidir.

Canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden sürece ne denir?​

Canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden sürece ne denir?
Öte yandan yaşlanma, canlının oluşumundan yaşamın bitimine kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreç; “gelişme”, “büyüme”, “duraklama” ve “gerileme” olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır (Yaşlılığa Genel Bakış: Erişim.

Yaşlılık döneminin fizyolojik özellikleri nelerdir?​

Yaşlılıkta Fiziksel Gelişim 3 sistemde belirgin değişiklikler ortaya çıkar: İskelet-kas sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi 1) İskelet-Kas Sistemi: kas liflerinin yapısı değişir, küçülür sayıları azalır. Kaslardaki sinir iletimi zayıflar. Kalsiyum azalmasına bağlı kramplar görülür. Kemiklerde minareler azalır.

Yaşlılık sosyal bir sorun mudur?​

Örneğin, yaşlı bireyin yaşamış olduğu toplumun sosyal, ekonomik, kültürel ve politik uygulamalarından kaynaklanabilmektedir. Günümüzde de gözlemlenen olgu yaşlılığın bireysel bir sorun olmaktan ziyade toplumsal bir sorun olarak algılanmasıdır.

Kaç yaşından sonra kendini yenileme yeteneğinden yoksun olan beyindeki sinir hücreleri olan nöronların kaybı hızlanmaktadır?​

Kaç yaşından sonra kendini yenileme yeteneğinden yoksun olan beyindeki sinir hücreleri olan nöronların kaybı hızlanmaktadır?
Özellikle 60 yaşından sonra kendini yenileme yeteneğinden yoksun olan nöronların kaybı hızlanmaktadır. Beyin ağırlığı 80 yaşındaki bireylerde genç erişkinlere göre %17 azalma gösterir.

Geriatrik sendromlar nelerdir?​

Geriatrik sendromlar nelerdir?
Otörler tarafından görüş birliği olan çok sık karşımıza çıkan geriatrik sendromlar şunlardır: Malnütrisyon, immobilizasyon, inkontinans, depresyon,deliryum, demans, düşme, yürüme bozuklukları, ağrı, osteoporoz, kırılgan yaşlı (frailty) ve bası yarasıdır.

Yaşlılık süreci nedir?​

ÖZ Yaşlılık, engellenmesi mümkün olmayan biyolojik, kronolojik ve sosyal yönleri olan bir süreçtir. Yaşlanma süreci doğumla birlikte başlar ve her çeşit organizma doğumundan ölümüne kadar çok sayıda değişikliğe uğrayarak yaşlanır. Yaşlanma sabit bir süreç değildir ve bireyler arasında farklılıklar gösterir.

Yaşlanma teorileri nelerdir?​

Esasen iki ana tip yaşlanma teorisi vardır. Programlı teoriler, yaşlılığın ne zaman başlayacağını belirleyen ve devamlı ilerleyen bir tür genetik saat olduğunu savunur. Hasar teorisi ise yaşlanmanın hücre ve genetik materyallerdeki hasardan kaynaklandığını savunur.

Yaşlanma ne zaman başlıyor?​

Yaşlanma ne zaman başlıyor?
Yaşlanmanın 20’li yaşlarda başladığını belirten uzmanlarımız “20’li yaşlarda başlayan hücre yıkımları 35-40’lı yaşlardan itibaren vücutta iş gören hücre grubunda kayıplara dönüşür” dedi.

Canlılık nasıl ortaya çıktı?​

Canlılık nasıl ortaya çıktı?
Kozmolojik Evrimin Bir Parçası Olarak Canlılık. Yaşadığımız evren, günümüzden yaklaşık 13.8 milyar yıl önce elementer parçacıklar ve elektromanyetik enerji halinde ve çok küçük bir hacimde toplanmış iken, meydana gelen “Büyük Patlama” sonucu genişleyerek bugünkü halini almıştır.
 
Yaşlı bireylerin karşılaştığı sosyal sorunlar oldukça çeşitlidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

1. **Aile Yapısındaki Değişimler:** Geleneksel aile yapısındaki değişimler, yaşlı bireylerin aile içindeki konumlarını ve destek sistemlerini etkileyebilir. Bu durum yaşlıların yalnızlık hissetmesine neden olabilir.

2. **Rol ve Statü Kaybı:** Emeklilik sonrası rol ve statü kaybı yaşlı bireylerde özsaygıyı olumsuz etkileyebilir. İş yaşamından emekliliğe geçişte yaşanan bu değişim bazen yaşlıların toplumsal yaşama adaptasyonunda zorluk çekmelerine yol açabilir.

3. **Yalnızlık:** Sevdiklerini kaybetme, sosyal çevresinden uzaklaşma gibi nedenlerle yaşlı bireylerde yalnızlık hissi sıkça görülebilir. Bu durumun depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabileceği bilinmektedir.

4. **Mekan ve Barınma Sorunları:** Ulaşım imkanlarının yetersizliği, uygun konut bulma zorlukları gibi mekan ve barınma sorunları yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını etkileyebilir.

5. **Ulaşım Sorunları:** Toplu taşıma araçlarına erişimde yaşanan zorluklar, fiziksel kısıtlılıkları olan yaşlı bireylerin dış dünyayla bağlarını zayıflatabilir.

6. **Kentsel Yaşama Uyum Sağlayamama:** Şehirlerin hızla değişen yapısı, yaşlı bireylerin bu değişime uyum sağlamasını zorlaştırabilir. Mesela, alışveriş merkezleri, hastaneler gibi yerlere erişimde güçlük yaşanabilir.

7. **Kuşaklararası Çatışma:** Farklı kuşaklar arasındaki iletişim eksikliği, anlayış farklılıkları, değer çatışmaları yaşlı bireylerin sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

Bu sorunlara karşı toplum olarak yaşlı bireylere daha fazla destek olmalı, onların sosyal hayata dahil olmalarını sağlamalı ve haklarını korumalıyız. Ayrıca yaşlılık döneminin sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarını dikkate alarak politikalar geliştirilmesi de önemlidir.
 
Geri
Üst