- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Yaşlı bireylerde meydana gelen uyku şikayetleri nelerdir?
Yorgunluk, halsizlik, • Dikkatte azalma, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, • Uykuya dalmada güçlük, • Gece uyku sırasında sık sık uyanma, • Uyandıktan sonra uykuya tekrar dalamama, • Gün içinde uyuma ihtiyacı • Sabahları baş ağrısı, • Horlama, soluksuz uyanma, tanıklı apne, • Uykuda çarpıntı, göğüs ağrısı.Insanlar yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır mı?
Bilim insanları yaşlandıkça daha az uykuya ihtiyaç duyulduğu düşüncesinin yanlış olduğunu, yetişkinlik dönemi boyunca uyku ihtiyacımızın değişmediğini söylüyor. Ancak araştırmalar yaşlıların gençlere göre ortalama 1,5 saat daha az uyuduğunu gösteriyor.Uyku konusunda yapılan 320 araştırmayı inceleyen Amerikalı uzmanlar, 64 yaşına kadar olan yetişkinlere günde 7-9 saatlik uyku, 65’in üstündekiler içinse günde 7-8’lik uyku öneriyor.
Yaşlılarda uyuklama neden olur?
1- Nefes Problemleri: Rahat ve düzenli nefes alamama sık sık uyurken uyanmalara ve otururken uyuklamalara sebep olur. 2- Kronik Hastalıklar: Hastalıklar uyku düzenini bozar. 3- Kullanılan İlaçlar: Yaş ilerledikçe hastalıklar artar ve buna bağlı olarak da kullanılan ilaç miktarı da artar.
Yaşlılarda uyku nasıl olmalıdır?
Alışılagelmiş ortalama 7,5 saatlik gece uyku süresinin yaşlılık döneminde 5,5 – 6 saate indiğini ancak uykunun algılanmasında da bozukluk olduğunu aktaran Atay, şöyle konuştu: “Gece uykusunun kalitesiz ve yetersiz olması nedeniyle yaşlılar gün içinde sık sık uyuklar.
Yaşlılar gece neden uyumaz?
Yaşlıların uykularının bölünmesinin en yaygın nedenlerinden biri uyku apnesidir. Geceleri horlayan yaşlıların uyku apnesi bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Akciğer hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, bunama ve kronik ağrı dâhil olmak üzere diğer sağlık koşulları da uyku sorunlarına neden olabilmektedir.Gece uyumayan yaşlılar için ne yapmalı?
Bakıcınız uyku periyotlarının düzene girmesine yardımcı olabilir. Yaşlılarda uykusuzluğa 5 pratik çözüm;- Düzenli bir uyku programı oluşturun.
- Yatmadan önce sakinleştirici faaliyetler yapın.
- Gün içindeki kestirmelerinizi azaltın.
- Karanlık bir uyku ortamı oluşturun.
- Ağır yemekler ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.
Çünkü sürekli uyku hali psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Uykucu hastalığı olarak bilinen sürekli uyuma isteği tıp literatüründe “narkolepsi” olarak ifade edilmektedir. Halsizlik ve uyuma isteği uzun süre devam eden kişilerde bu hastalık tespit edilmektedir.