Yasli bireyde dusme degerlendirirken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
210.760
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yaşlı bireyde düşme değerlendirirken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?​

Yaşlılarda düşme risk faktörleri; ileri yaş, bilişsel ve duyusal bozukluklar, alt ekstremitelerde güç kaybı, yürüme ve denge sorunları, düşme öyküsü, çoklu ilaç kullanımı ve çevresel etkenlerin değerlendirilmesi önem taşıyan du- rumlardır. Düşme riskleri değerlendirilirken farklı ölçekler kullanılmaktadır.
Rekürren düşme nedir?
Son 1 yıl içerisinde 2 den daha fazla düşme olması durumu ise tekrarlayan düşme olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızdaki amaç yaşlı hastalarda tekrarlayan düşmelerle ilişkili faktörleri belirleyerek, bu risk faktörlerini taşıyan kişilerin önceden belirlenmesini sağlamaktır.
Düşme öyküsü nedir?
Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi. Amaç: En az bir düşme öyküsü olan 65 yaş ve üzerindeki yaşlı bireylerde meydana gelen düşmelerde sosyodemografik özelliklerin ve ev ortamı özelliklerinin düşme riskine etkisini ortaya koymaktır.

Yaşlılarda sık sık düşme neden olur?​

Yaşlılarda düşmenin çoğu zaman bir tek nedeni yoktur. İlerleyen yaşla beraber ortaya çıkan denge ve yürüme sorunları, görme ve duymanın azalması, başta kalp damar sistemi olmak üzere çeşitli kronik hastalıklar, anlama ve kavrama yeteneklerinde bozulma, düşmeyi kolaylaştıran faktörlerdir.
Düşme risk faktörleri nedir?
Düşme risk faktörleri arasında artan yaş, kronik hastalık öyküsü, çoklu ilaç kullanımı, yardımcı araç kullanımı, denge/yürüme bozukluğu ve zayıf görme yer almaktadır. Ayrıca yaşlıların yaşadığı ortamlarda özellikle kapı eşiği, kaygan zemin, halı, kablo vb. gibi sorunlu alanlar düşme için risk faktörü oluşturmaktadır.
Düşme riski olan hastalar kimlerdir?
Yüksek Risk: Toplam Puanı 5 ve 5’in üstünde (Dört yapraklı yonca figürü kullanılır) olanlardır. Düşük Risk: Toplam Puanı 5’in altında olanlardır. 5.2.3.1.2 Harizmi Düşme Riski Değerlendirilmesi (0-16 yaş hastalar için): Çocuk hastalar düşme riski açısından yetişkin hastalara göre daha risklidir.

Yetişkin hastalar için hangi düşme riski Ölçeği kullanilmalidir?​

Yetişkin hastalara ”İtaki II Düşme Riski Ölçeği”, çocuk hastalara ”Harizmi II Düşme Riski Ölçeği” kullanılır. 5.2. Düşme riski değerlendirmesi sorumluları: Yatan hastalar, günübirlik işlem yapılan hastalar ve acil müşahade hastalarında bölüme kabul eden hemşire, paramedik, acil tıp teknisyeni vb. tarafından yapılır …
 
Geri
Üst