AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaşlanmayı Geciktiren Yiyecekler Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Yaşlanmayı Geciktiren Yiyecekler Nelerdir?
Yaşlanmayı Geciktiren Yiyecekler


Elma, brokoli, zeytinyağı, havuç, kırmızı biber ve diğer yaşlanmayı geciktiren yiyecekler…Yaşlanmayı ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak, yaşlanmayı geciktirmek elimizde. Genç ve zinde kalmayı sağlayan yiyecekleri bilmek ve tüketmek, vücuda zarar veren yiyeceklerden uzak durmak daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için şart. Dr. Burak Başarır, yaşlanmayı geciktirmek için beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor…


Yaşlanmayı geciktirmek için…

Yağ ve şekeri sınırlayın Alkol, kafein tüketimini kısıtlayın, Sigarayı bırakın veya azaltın. En az derecede işlenmiş meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız et, haftada 1-2 kez balık tüketin. Ekstra antioksidan alın (E vitamini, C vitamini) Yaş ilerledikçe vücut, besin öğelerini daha az etkili kullanmaya başlar. Dolayısıyla besin öğelerinde zengin gıdaların tüketimi arttırılmalıdır. Bol miktarda taze sebze ve meyve tüketin. Avokado, zeytin ve hindistan cevizi haricinde taze sebze ve meyveler yağ, kolesterol ve sodyum içermezler. Sebze ve meyvelerin posa içerikleri de yüksektir.


Antiaging (yaşlanmayı geciktiren) faydalı besinler
Elma: 4 g lif içerir. Brokoli, lahana, Bürüksel lahanası: Fazla miktarda C vitamini, fitonütrient içerir. Havuç: Fazla miktarda beta-karoten Sarımsak: Selenyum’dan zengindir. Zeytinyağı: E vitamini ve doymamış yağlar içerir. Papaya, Ananas: C vitamininden zengindir. Ananas: Bromalin içerir, eklem problemlerini azaltıcı etkisi vardır. Kuru erik: Kromdan zengin. Mor üzüm: Kalp ve damar hastalıklarını önleyeci aktivite. Kırmızı Biber: Capsaicin adında artirite yardımcı bir madde içerir. Ispanak: C vitamini Soğuk su balığı: Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri (somon, uskumru , sardalya) Kurubaklagiller: Isoflavinoidler ve fitoöstrojenler (soya), kolesterol düşürmede etkili Tam tahıllar ve esmer pirinç: Lif ve B vitamini açısından zengindir. Keten tohumu: Omega 3, lif (kolesterol düşürmede etkili) Domates: Likopen içeriği yüksek Yaban mersini: E vitamini ve C vitamini açısından zengndir. Su

Vücutta yıpranmaya ve yaşlanmaya sebep olan besinler
Fazla miktarda karbonhidrat Şeker Tam yağlı süt ve süt ürünleri Kafein (çay, kahve, çikolata, kola) Sigara Beyaz un Hazır besinler Flor gibi kimyasallar Yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler Alkol İşlenmiş besinler Konserve besinler Katkı maddeleri Yağlı etler Margarin Fazla miktarda bitkisel yağ Hidrojene yağlar Bol yağda kızarmış besinler Cipsler Besin artıkları ile beslenen deniz ürünleri (midye) Doğal olmayan diyetle beslenen hayvan etleri (domuz eti)

Dr. Burak Başarır
 
Geri
Üst