AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaslanma sureci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlanma süreci nedir?​

Yaşlanma, oldukça karmaşık bir biyo-psiko-sosyal bir süreç olup türe özgüdür. Canlının olgunlaşma süreci tamamlandıktan sonra fizyolojik yedek kapasitelerinin giderek azaldığı, yıprandığı ve buna bağlı olarak da yaşam fonksiyonlarının aksadığı bir süreci ifade eder.

Aktif yaşlanma ilkeleri nelerdir?​

AKTİF YAŞLANMA Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1990’lı yıllarda Dünyanın gündemine sokulmuş olan bir kavramdır….Bu hedefe ulaşabilmek için ise aşağıdaki temel yaklaşımlar çok önemlidir:
- Yeterli ve dengeli beslenme.
- Fiziksel egzersiz.
- Sigaradan uzak bir yaşam.
- Boş zamanları üretken bir biçimde değerlendirebilmek.

Yaşlılık kavramları nelerdir?​

Yaşlılık kavramları nelerdir?
Tanıma göre yaşlı birey 60 yaşı aşmış bireyler olarak belirtilmesine rağmen yaşlılık için genel bir yaş sınırı yoktur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yaş sınıflaması şöyledir: 60 ile 74 yaş arası yaşlılık, 75 ile 89 yaş arası ihtiyarlık, 90 yaş ve fazlası ileri yaşlılık (Akdemir, 1997).

Yaşlılığı etkileyen faktörler nelerdir?​

Yaşlılığı etkileyen faktörler nelerdir?
Yaşlanmayı etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar arasında önemli olanları genetik, çevresel faktörler (güneş, çevresel toksinler, yaşam koşulları vb) beslenme alışkanlıkları, geçirilen ve halen devam eden hastalıklardır.

Yaşlanmaya ne denir?​

Yaşlanma kelimesi yerine de yaş alma denilmesi doğru.

Süper yaşlılık Nedir?​

“Beynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor.

Yaşlılık kuramları nelerdir?​

Yaşlılık kuramları nelerdir?
Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı • Aktivite Kuramı • Rol Bırakma Kuramı • Sosyal-Çevresel Kuram • Süreklilik Kuramı • Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir. Bu kuramlar yaşlılık dönemindeki bireyin, toplum içindeki durumu ve görüntüsünün açıklanması konusunda rehber olmaktadır.

Yaşlılık dönemi kaça ayrılır?​

Yaşlılık dönemi kaça ayrılır?
Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı.

Bir insan ne zaman yaşlanır?​

Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır. Fakat sağlığı geliştirici stratejiler bunu öteleyebilir.

Süper yaşlı ne demek?​

 
Süper yaşlılık, genellikle ileri yaşlarda (örneğin 80 yaş ve üzeri) olmasına rağmen son derece zeki, enerjik ve muhakeme yeteneği yüksek olan kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu durumda olan bireyler genç yaşlılar arasında dikkat çekerler ve genellikle beyinlerini aktif bir şekilde kullanmaya devam ederler. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın belirttiği gibi, süper yaşlılar hayatlarının ileri dönemlerinde önemli bir bilişsel ve fiziksel performans sergileme eğilimindedirler. Bu durum, yaşlılık sürecindeki potansiyeli ve yaşam kalitesini artırıcı bir örnek teşkil etmektedir.
 
Geri
Üst