- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 248.089
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yasama yürütme ve yargı yetkilerinin tek elde toplanmasına ne ad verilir?
yargı teorik olarak asla diğer iki kuvvetle bir araya gelemez mümkün değildir. olursa totaliter bir yönetim var demektir. yasama ve yürütmenin tek elde toplanması mümkündür. bu ikisinin bir arada kullanıldığı organ yasama organı ise, meclis hükümetinden sözedilir.Yürütme gücü ne demek?
Yürütme erki; devlet kamu yönetiminin günlük yönetimi için tek yetkiyi ve sorumluluğu alan devlet gücüdür. Gücün ayrı devlet erklerine bölüştürülmesi cumhuriyetçi güçler ayrılığı düşüncesinden gelir.
Egemenliğin tek bir merkezde toplandığı devlet türüne ne ad verilir?
Üniter Devlet: Tek bir ülke üzerinde, tek bir milletin, tek bir egemenliğe tabi olmasıdır. Üniter devlette siyasi otorite tek bir merkezi otorite ile sağlanır.Türkiye Cumhuriyeti devletinde yasama yetkisi kime aittir?
7. Madde. Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Bu yetki devredilemez.
Anayasanın sekizinci maddesine göre yürütme yetkisi ve görevi kime aittir?
Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile nitelikleri, seçimi ve diğer hususlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 8, 101, 103, 104, 105 ve 106’ncı maddelerinde belirtilmiştir. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.Yasama görevi ne demek?
Yasama; yetkisini Anayasadan alan yasa yapma ve yasa koyma işlevini yerine getiren bir meclistir, parlamentodur. Yasama organı, meclis; anayasal yetkiyi kullanan kuvvetlerden birisidir.
Yürütme organını kim temsil eder?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yürütme organının göreve başlayabilmesi için yasama organının onayına ihtiyaç duyulmamaktadır. Yeni hükümet sisteminde yürütme organı Cumhurbaşkanı’ndan oluşmakta ve yürütme yetkisini kullanan Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçilmektedir.Yürütme yetkisi nedir kime ait?
Yürütme, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından hazırlanan yasaların yürürlüğe konması demektir. Anayasaya göre bu yetki yalnızca, Cumhurbaşkanı ile yardımcılarının başında bulunduğu Bakanlar Kuruluna aittir. Bağımsız mahkemeler ise yasaların işleyişinden sorumludur.
Yürütmenin düzenleyici işlemleri nelerdir?
Yürütmenin Düzenleyici Işlemleri ve Yargisal Denetimleri. İdarenin düzenleyici işlemleri genel, soyut, sürekli ve kişilik dışı hükümler ihtiva eden, kanunların uygulanmasını göstermek üzere yapılan hukuki tasarruflardır.Egemenliğin kaynağına göre devlet şekilleri nedir?
1.Monarşik Devlet: Egemenliğin tek bir kişiye ait olduğu devlet modelidir. Monarşik devletlerde hükümdar aynı zamanda devlet başkanıdır ve bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurur. 2.Teokratik Devlet: Egemenliğin kaynağının dine dayandığı devlet modelidir. Teokratik devletlerde din adamlarının sözü geçer.