Yasama yorumu ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
135.708
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yasama yorumu ne demektir?​

Yasama yorumu, kanun koyucu tarafından yapılan yorumu ifade etmektedir. Burada kanun koyucu, uygulamada kanun hükmünün nasıl anlaşılması gerektiğini bildirir.

Otantik yorum ne demek?​

Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir.
Yorum yöntemleri
Vergi hukukunda yorum türleri nelerdir?
Vergi hukukunda yorumun araçları olan, lâfzî, tarihî amaçsal ve sistematik yorum yöntemleri bulunmaktadır ve bu yöntemler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda hükme bağlanmıştır. Bu yöntemleri kullanan kay- nak bakımından yorum türleri de yasama yorumu, idarî, yargısal ve bi- limsel yorumdur.
Yasama yorumu hangi anayasa yer alır?
Dahası 1924 Anayasası, kanunların yorumlanması yetkisini mahkemelere değil, yasama organına vermiştir (m.26). (Buna “yasama yorumu” denir). 1924 Anayasası hakimlerin bağımsızlığı ilkesini tanımıştır (m.54).

Amacsal yorumu nedir?​

Teleolojik (amaçsal, gaî) yorum, kuralın ihdas edildiği dönemin şartlarını da göz önünde bulundurarak kanun koyucunun amacını tespit edebilmek amacıyla yapılan yorumdur.

Yasama yorumunu kim yapar?​

tbmm’nin kanun hakkında yaptığı genel ve bağlayıcı yorum. 1924 anayasası’nda öngörülmüş idi. kanun koyucunun, yürürlüğe giren kanunun uygulama aşamasında nasıl anlaşılması gerektiğine dair yaptığı detaylı ve bağlayıcı yorumdur.
İçindekiler
Vergi Hukuku lafzi yorum nedir?
A-Lafzi (Deyimsel) Yorum Soyut hukuk kurallarının somut olaylara uygulanması sırasında başvurulacak ilk yöntemdir. Deyimsel yorum kanun hükmünde yer alan kelimelerin, deyimlerin, ifadelerin dilbilgisi kuralları yönünden cümle yapısı içindeki anlamını araştırır.
Lafzi ve ruhi yorum nedir?
Lafzi (Deyimsel) Yorum; Bir kanunun anlamının kanun metninde yer alan kelimelerin, deyimlerin, ifadelerin lafzi anlamlarının esas alınması suretiyle yapılan yorumdur.

Teleolojik yorum ne demek?​

Teleolojik yorum Teleolojik (amaçsal, gaî) yorum, kuralın ihdas edildiği dönemin şartlarını da göz önünde bulundurarak kanun koyucunun amacını tespit edebilmek amacıyla yapılan yorumdur.

Yasama yorumu, devletin yasama organınca yapılan yorumu ifade eder. Yasama organı, hukuk kuralını oluşturan kişi ya da makamdır. Bu yorum metoduyla, kuralın anlamını bizzat o kuralı koyan organ açıklığa kavuşturmaktadır.

Evleviyet nedir örnek?​

çoğun içinde azında bulunabileceği veya bütün için doğru olan şeyin parçalar için de doğru olacağı prensibine dayanır. yeğlik anlamına gelir. örnek olarak: adam öldürmenin suç sayılmadığı bir yerde adam yaralamak da suç değildir denebilir. evleviyet, öncelik anlamına gelir.
Evleviyetle ne demek TDK?
(ﺍﻭﻟﻮﻳّﺖ) i. (Ar. evlā “daha uygun”un yapma mastar eki -iyyet almış şekli evleviyyet) [Türkçe’de türetilmiştir] Daha lâyık, daha uygun olma, daha tercih edilecek durumda bulunma.
Yorum türleri nedir?
Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.

Yasama yorumu uygulanıyor mu?​

Yasaların kontrolünü sağlamak amacı ile Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Bu sebeple de yasama yorumu bu anayasa ile birlikte kaldırılmıştır.

Yasama yorumu hangi anayasada kaldırıldı?​

1961 anayasasında yasama, yürütme ve yargı birbirinden ayrılmıştır. Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkilerinin kesilmesi sağlanmıştır. Yasaların kontrolünü sağlamak amacı ile Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Bu sebeple de yasama yorumu bu anayasa ile birlikte kaldırılmıştır.
tbmm’nin kanun hakkında yaptığı genel ve bağlayıcı yorum. 1924 anayasası’nda öngörülmüş idi.
 
Geri
Üst