AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasama yetkisi ne ile ilgilidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.793
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yasama yetkisi ne ile ilgilidir?​

Yasama organı; asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir.

Yasama organının görev ve yetkileri nelerdir?​

Yasama organının görev ve yetkileri nelerdir?
Yasamanın Görevleri
- Kanun koymak değiştirmek ve kaldırmak.
- Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek.
- Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi vermek.
- Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek.
- Para basılmasına karar vermek.

Yasama yetkisinin özellikleri nelerdir?​

Yasama yetkisinin üç temel özelliği vardır; bu özellikler genellik, aslilik ve devredilmezlik olarak bilinir. Yasama yetkisinin genelliği, yasama organının kanunla düzenleme alanının, konu itibarıyla sınırlandırılmamış olduğunu ortaya koyar.

Yasama işlemleri nelerdir?​

Yasama işlemleri nelerdir?
Buna göre yasama işlemi, yasama organından çıkan her işlem değil; yasama organının yasama görev ve yetkileriyle ilgili olarak belli bir hukukî sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamasıdır.11 Dolayısıyla yasama işlemi, sadece yasama organının yasama yetkisini kullanırken değil, aynı zamanda denetim v.b. yetkilerini …
Yasama yetkisi hangi kuruma aittir?​
7. Madde. Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Bu yetki devredilemez.

Yasama organları nelerdir?​

Yasama organları nelerdir?
Devletin temel organları fonksiyon itibariyle birbirinden ayrıdır. Yasama organı meclisi, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nu, yargı organı ise hakim ve mahkemeleri ifade etmektedir. 1924 Anayasası ile konulan Kuvvetler Ayrılığı ilkesi neticesinde üç organ ayrı olarak çalışmaktadır.

TBMM görev ve yetkileri nelerdir kısa?​

Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına …

Yasama kanun yapma yetkisi kime aittir?​

Yasama kanun yapma yetkisi kime aittir?
Anayasanın “yasama yetkisini” düzenleyen 7. maddesi bu yetkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisine vermekle birlikte yasama yetkisinin ve yasamanın düzenleme alanının anlam ve kapsamına ilişkin bir ayrıntı içermemektedir.

Güçler birliği ilkesi ne demek?​

Yasama ve yürütme organlarının tek bir çatı altında toplanmasına kuvvetler birliği denir. Kuvvetler birliği başta Amerika, Fransa ve İsviçre olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır.

Yürütme organında kimler var?​

Yürütme organında kimler var?
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu, Devlet Başkanı ya da Başkomutan yürütme organının temsilcileridir.
Yasama yürütme ve yargı yetkilerini kimler kullanmaktadır?​
Yasama organı meclisi, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nu, yargı organı ise hakim ve mahkemeleri ifade etmektedir. 1924 Anayasası ile konulan Kuvvetler Ayrılığı ilkesi neticesinde üç organ ayrı olarak çalışmaktadır.

1921 Anayasasına göre yasama yürütme yetkisi kime aittir?​

1921 Anayasasına göre yasama yürütme yetkisi kime aittir?
1921 Teşkilât-ı Esasîye Kanununda yürütme yetkisi “İcra Vekilleri Heyeti” tarafından kullanılıyordu.

Yürütme organları nelerdir?​

Milletvekili görev ve yetkileri nelerdir?​

Milletvekili görev ve yetkileri nelerdir?
Bunlar; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek, bakanlar kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesinhesap kanunu tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların …
 
Yasama yetkisi, bir devletin yasama organına verilen yetkiyi ifade eder. Yasama organı, yasaları çıkarma, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gibi görevlere sahip olan temel katılımcı meclistir. Yasama organının temel görevleri arasında kanun koymak, bakanları denetlemek, kararname çıkartma yetkisi vermek, bütçe ve hesap kanunlarını görüşmek ve kabul etmek, para basma kararı almak gibi konular yer almaktadır.

Yasama yetkisinin özellikleri genellik, aslilik ve devredilmezlik olarak bilinir. Genellik ilkesi yasama organının düzenleme alanının sınırsız olduğunu, aslilik ilkesi yasama organının asli görevinin yasaları yapmak olduğunu, devredilmezlik ilkesi ise yasama yetkisinin devredilemez olduğunu ifade eder.

Yasama işlemleri, yasama organının yasama görev ve yetkileriyle ilgili olarak belirli hukuki sonuçlar doğuran irade açıklamalarını ifade eder. Yasama organları genellikle meclislerden oluşurken, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu, yargı organı ise hakimler ve mahkemelerdir. Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir ve devredilemezdir.

Güçler birliği ilkesi, yasama ve yürütme organlarının aynı çatı altında toplanması anlamına gelir. Yürütme organında Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu gibi temsilciler bulunmaktadır. Yasama, yürütme ve yargı yetkileri sırasıyla meclis, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu, hakimler ve mahkemeler tarafından kullanılmaktadır.

1921 Anayasasına göre yasama ve yürütme yetkisinin kullanımı İcra Vekilleri Heyeti tarafından gerçekleştiriliyordu. Milletvekilleri ise kanun yapma, değiştirme, bakanları denetleme, kararname çıkartma, bütçe ve hesap kanunlarını görüşme, para basma ve savaş ilanı gibi görev ve yetkilere sahiptir.
 
Geri
Üst