AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasama organinin istedigi kadar ayrintiya girerek bir konuyu kanun seklinde Duzenleyebilmesine ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşama organının istediği kadar ayrıntıya girerek bir konuyu kanun şeklinde Düzenleyebilmesine ne ad verilir?​

Yasama yetkisinin genelliği aynı zamanda, yasama organının bir konuyu dilediği ölçüde ayrıntılı olarak düzenleyebileceği anlamına da gelmektedir15.

Polonya hukuk sistemi nedir?​

Polonya Anayasası 243 maddeden oluşmaktadır ve devletin işleyişinin detaylı bir şekilde yazıldığı Anayasa türlerindendir. Polonya Cumhuriyeti Anayasasının ülkenin dili olan lehçede “Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej” şeklinde ifade edilmekte ve sosyal adalete dayalı hukuk devletinin kurucu belgesidir.

1982 Anayasasına göre yürütme yetkisi kime aittir?​

1982 Anayasasına göre yürütme yetkisi kime aittir?
Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.

Yasama organının işleyişi ve çalışma düzenini belirleyen ve parlamento kararı olarak adlandırılan kurallar bütününe ne ad verilir?​

Bir yasama organınca oluşturulan yasalara hukuk ya da yazılı kurallar denir.

Yürütme hakkı kime ait?​

1982 Anayasası m. 8’de 1961 Anayasası m. 6’dan farklı olarak yürütme hem yetki hem de görev olarak düzenlenmekte, yürütme- nin Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu tarafından Anayasa’ya ve kanunlara uygun olarak kullanılıp yerine getirileceği ifade edilmek- tedir.

Parlamento kararları denetlenebilir mi?​

Parlamento kararları denetlenebilir mi?
Dolayısıyla, yukarıda belirtilen üç karar dışında parlamento kararları Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenemez. Ancak, Anayasa Mahkemesi bu denetim yasağını, parlamento kararlarını “içtüzük düzenlemesi niteliğinde” görerek aşmaktadır.

Yasama faaliyetleri nelerdir?​

Yasamanın Görevleri
- Kanun koymak değiştirmek ve kaldırmak.
- Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek.
- Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi vermek.
- Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek.
- Para basılmasına karar vermek.

TBMM görev ve yetkileri nelerdir kısa?​

Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına …
 
Yaşama organının istediği kadar ayrıntıya girerek bir konuyu kanun şeklinde düzenleyebilmesine "yasama yetkisinin genelliği" adı verilir. Bu yetki, yasama organına bir konuyu istediği şekilde detaylandırma ve düzenleme özgürlüğü tanır.

Polonya hukuk sistemi, 243 maddeden oluşan Polonya Anayasası tarafından belirlenmektedir. Anayasa, devletin işleyişini ayrıntılı bir şekilde düzenleyen belgedir. Polonya Cumhuriyeti Anayasası, ülkenin dili olan lehçede "Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej" şeklinde ifade edilmektedir ve sosyal adaleti temel alan hukuk devletinin temel taşıdır.

1982 Anayasası'na göre yürütme yetkisi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasa'nın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli çalışmasını sağlar.

Yasama organının işleyişi ve çalışma düzenini belirleyen ve parlamento kararı olarak adlandırılan kurallar bütünü "yazılı kurallar" olarak adlandırılır.

Yürütme hakkı 1982 Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından Anayasa'ya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

Parlamento kararları genellikle Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenemez, ancak Anayasa Mahkemesi bazı durumlarda parlamento kararlarını "içtüzük düzenlemesi niteliğinde" görebilir ve denetleyebilir.

Yasama faaliyetleri arasında kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek; bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına karar vermek gibi görevler yer almaktadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) görev ve yetkileri arasında kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar verme gibi sorumluluklar bulunmaktadır.
 
Geri
Üst