Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yasama meclisi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yasama meclisi ne demek?​

Yasama organı; asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir.

Yasama sorumsuzluğunun amacı nedir?​

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yasama sorumsuzluğunun amacı, milletvekilinin, oy kullanırken, görüşünü açıklarken, teklifte bulunurken, yani millî iradeyi yansıtırken, tamamen özgür olmasıdır, sorumlu tutulma endişesinden uzak olmasıdır.
yasama yetkisinin “asliliği” ve “genelliği” ilkeleri bakımından ayrı ayrı cevaplanması gerekmektedir. Yasama yetkisinin asliliği, yasama organının bir konuya ilişkin doğrudan doğruya, araya başka bir işlem girmesine gerek duymaksızın kanun çıkarabilmesi anlamına gelmektedir10.
Yasama Bağdaşmazlığı ne demek?
Yürütme organının yasama meclisi üyeleri üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla ortaya çıkan kurumlardan biri olan yasama bağdaşmazlığı, günümüzde birçok ülkede anayasal düzeyde kabul edilmiştir.
Yasama faaliyetleri nelerdir?
Yasamanın Görevleri

Hukuk yasama ne demek?​

Yasama; yetkisini Anayasadan alan yasa yapma ve yasa koyma işlevini yerine getiren bir meclistir, parlamentodur. Yasama organı, meclis; anayasal yetkiyi kullanan kuvvetlerden birisidir.

Bir milletvekili suç işlerse ne olur?​

Anayasa madde 83 /2: Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.
Yasama Dokunulmazlığı Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasi parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.
Yasama organları nelerdir?
Devletin temel organları fonksiyon itibariyle birbirinden ayrıdır. Yasama organı meclisi, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nu, yargı organı ise hakim ve mahkemeleri ifade etmektedir. 1924 Anayasası ile konulan Kuvvetler Ayrılığı ilkesi neticesinde üç organ ayrı olarak çalışmaktadır.
Yasama dokunulmazlığı kimlere verilir?
Fıkrasında da “Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar; … bakan sıfatını taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uyarlar ve yasama dokunulmazlığına sahip bulunurlar..” şeklinde düzenlenmiştir ve TBMM üyesi olmayan bakanlarda bu şekilde dokunulmazlık kapsamına dahil edilmiştir.

Kamu yönetiminin yasama faaliyetleri nelerdir?​

1-Yasama Organının Denetimleri Bu maddede çeşitli yetkilerin yanı sıra kamu yönetimi- nin denetimi bakımından önem taşıyan yetkiler de bulunmaktadır. Bu yetkiler; Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, • Bakanlar Kurulu ve Bakanları denetlemek, • Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmektedir.

Yasama ne demek kısaca?​

Buna göre yasama işlemi, yasama organından çıkan her işlem değil; yasama organının yasama görev ve yetkileriyle ilgili olarak belli bir hukukî sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamasıdır.11 Dolayısıyla yasama işlemi, sadece yasama organının yasama yetkisini kullanırken değil, aynı zamanda denetim v.b. yetkilerini …
Yasama yetkisinin genelliği ne demek?
Yasama yetkisinin genelliği ise, yasama organının kanunla düzenleme yapabileceği alanların konu itibariyle sınırlandırılmamış olması anlamına gelmektedir13. Bu ilkeye göre yasama organı, istediği her konuda kanun çıkarabilme yetkisine sahiptir.
Yasama kimin elinde?
Anayasanın 7. maddesine göre Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Bu yetki devredilemez..

Yürütme yetkisi neye denir?​

Yürütme: Devletin yasama organı tarafından belirlenmiş kuralların yürürlüğe konulmasını sağlayan unsurdur. Tam anlamıyla ülkenin yönetilmesi için gerekli iş ve işlemleri yapan yürütme, rejimden rejime farklı şekilde kurulabilmektedir. Örneğin Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı Başkan ve Bakanlar Kuruludur.

Yasama sorumsuzluğu ne demek?​

Sorumsuzluk. Parlamento üyelerinin görevlerini yerine getirirken açıkladıkları düşüncelerinden, sözlerinden ve verdikleri oylardan dolayı hukuki ya da cezai takibata uğramamalarını ifade eder. Oy, söz veya düşünce açıklaması dışında kalan fiiller, yasama sorumsuzluğu kapsamında değillerdir.
yasama yetkisine sahip olan meclisin istediği konuyu ilk elden, istediği kadar detaylı düzenleyebileceği yetkisidir. yasama ve yürütme fonksiyonlarının arasındaki en büyük farkı yaratır bu kavram bizim ülkemizde. yürütme organı doğrudan doğruya hukuk yapma yetkisine sahip değildir.
Yürütme organı ne yapar?
Yürütme Organı’nın görevleri ise şöyledir;
Yürütme organı ne demek?
Devletin organlarından ikincisi olan yürütme organı, yasama organının oluşturduğu yasaları uygulamakla yükümlüdür. Yürütme organı aynı zamanda yönetim birimidir. Ülkenin yönetimi yürütme organından sorulur. Yürütme organının terim olarak karşılığı devlet başkanlarıdır.

Türkiye’de yasama yetkisi kime aittir?​

7. Madde. Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Bu yetki devredilemez.
 
Geri
Üst