Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yasal yerlesim yeri sahibi olmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yasal yerleşim yeri sahibi olmak ne demek?​

Peki yasal yerleşim yeri nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım. MADDE 21.- Velâyet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri, ana ve babasının; ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeridir. Diğer hâllerde çocuğun oturma yeri, onun yerleşim yeri sayılır.
Yasal yerleşim yerine tabi olan kimseler nedir?
Birden fazla yerleşim yeri olamaz. Ancak TMK 19. Maddenin 2. Fıkrasında görürüz ki tüzel kişiler bu hükmün bu kuralın dışındadır. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. Bu kural ticari ve sınai kuruluşlar hakkında uygulanmaz.
Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir hangi kural?
TMK Madde 19- Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. Bu kural ticarî ve sınaî kuruluşlar hakkında uygulanmaz. AÇIKLAMA VE YORUM TMK. m. 19 f. I hükmüne göre yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.

Yasal yerleşim yerinin maddesi Meden Kanun’da 21.madde içerisinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre, bir çocuğun yerleşim yeri velayet altında bulunan anne ve babanın yerleşim alanıdır. Anne ve baba ortak bir yerde yaşamıyorsa çocuğun tercih ettiği yer yerleşim yeri olarak kabul edilir.

Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir nasıl bir hukuk kuralıdır?​

“TMK’nın 19. maddesi; “Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz” hükmünü içermektedir.
Hiçbir yerleşim yeri olmayanların yerleşim yeri neresidir?
Önceki yerleşim yeri belli olmayan veya yabancı ülkedeki yerleşim yerini bıraktığı halde Türkiye de henüz bir yerleşim yeri edinmemiş olan kimsenin, halen oturduğu yer yerleşim yeri sayılır.
Yerleşim yeri dışında ne demek?
Kent genel kurullarınca saptanarak valiliklerce onaylanan yerleşme alanlarının sınırlarıyla, kent yönetiminin ve kentin komşu alanlarının sınırları dışında kalan ve yapı yapmaya olur verilmeyen alanlar.
İkametgah belgesi, Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan herhangi bir insanın devlet kayıtlarında yer alan ve resmi olarak oturduğu yeri belirten belgedir. Bir kişi birden çok yerde oturabilir ama nüfus müdürlüklerinde sadece bir adresi yer alır.
Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir hükmünün niteliği nedir?
a) İradi İkametgâh: Sürekli kalma niyetiyle oturulan yer ikametgâh olarak kabul edilir. Sürekli kalma niyeti olmaksızın oturulan yere ise konut denir. Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunma veya eğitim, sağlık, bakım veya ceza kurumuna konulma, yeni ikametgâh edinme sonucunu doğurmaz.
Ikametgah nedir medeni hukuk?
Bir kimsenin yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir. Bir yerin ikametgâh sayıla bilmesi için –bilfiil oturması, -yerleşmek niyetiyle olması gerekir. Yerleşmek niyetiyle olmaksızın oturulan yer ikametgâh değil, mesken (konut) olarak adlandırılır.

Velayet altında bulunan çocuklar ile vesayet altında bulunan kimselerin yerleşim yeri nasıl tanımlanır?​

Madde 21 – Velâyet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri, ana ve babasının; ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeridir. Diğer hallerde çocuğun oturma yeri, onun yerleşim yeri sayılır.
 
Geri
Üst