AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasal olarak ogretmen nedir?

Editör

Yeni Üye

Yasal olarak öğretmen nedir?​

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemektir. MADDE 2 – (1) Bu Kanun, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar.

Öğretmen kanununda neler var?​

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu, 3600 ek göstergeyi de barındırıyor.

Öğretmenlik kanunu çıktı mı?​

Öğretmenlik kanunu çıktı mı?
Öğretmenlerin atamaları, mesleki gelişimleri ve kariyer ilerlemesini düzenleyen Öğretmenlik Meslek Yasası, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Birinci derecedeki öğretmenlere uygulanacak ek gösterge, 15 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 3600’e çıkarıldı.

Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları nelerdir?​

Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları nelerdir?
Öğretmenlerin Sorumlulukları Anayasaya ve Yasalara Saygılı Davranma Sorumluluğu. Tarafsızlık Sorumluluğu. Özenli Davranış Sergileme ve İşbirliği Yapma Sorumluluğu. Emirlere Uyma Sorumluluğu.

Öğretmenlik meslek kanunu ne getirir?​

Yeni kanun ile öğretmenlere, mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları da sağlanacak. Öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanarak, aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında yeni haklar ve görevler tanımlanacak.

Öğretmenlik kanunu ne oldu?​

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’ taslağı tüm eğitim camiasının görüş bildirebilmesi için askıya çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanı Özer “Eğitim sistemimizde 75 bin 669 uzman öğretmen, 88 başöğretmen var.

Öğretmenlik meslek Kanunu Yönetmeliği çıktı mı?​

Öğretmenlik meslek Kanunu Yönetmeliği çıktı mı?
Milli Eğitim Şurası’ndan itibaren sürekli dile getirilen öğretmenlere has bir kanunun olması Allah’a şükür bize nasip oldu. 14 Şubat 2022’de 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girdi. İlk defa öğretmenlerle ilgili bir kariyer sistemi oluşturuldu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları, mesleki gelişimleri ve kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenleyen bir yasadır. Bu kanun eğitim ve öğretim hizmetlerinde görev alan öğretmenleri kapsamaktadır. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle beraber, öğretmenlere yeni mali, sosyal ve özlük haklar sağlanacaktır. Ayrıca, öğretmenlik artık bir kariyer mesleği olarak tanımlanarak aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında yeni haklar ve görevler tanımlanmıştır.

Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları arasında Anayasaya ve yasalara saygılı davranma sorumluluğu, tarafsızlık sorumluluğu, özenli davranış sergileme ve işbirliği yapma sorumluluğu, emirlere uyma sorumluluğu gibi önemli noktalar yer almaktadır. Yeni kanunla birlikte öğretmenlere ek gösterge gibi haklar da sağlanmış olup, öğretmenlik mesleğinin daha cazip hale getirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimine destek olunması hedeflenmektedir.

Son olarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin olarak 'Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği' taslağı eğitim camiasının görüşüne sunulmuş ve sürekli dile getirilen öğretmenlere özgü bir kanunun yürürlüğe girmesi somut adımlar atılmıştır. Bu gelişmelerle birlikte öğretmenlik mesleğine dair daha kapsamlı düzenlemeler hayata geçirilecek ve öğretmenlerin hakları güçlendirilecektir.

Geri