AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yasal mevzuat ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yasal mevzuat ne demek?​

Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur.

Madde bent fıkra sıralaması nedir?​

Madde bent fıkra sıralaması nedir?
MADDE 13 – (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.

Kanun fıkrası ne demek?​

Fıkra, madde içinde anlam bütünlüğü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir. Madde hükümleri, zorunlu olmadıkça, açık, anlaşılır ve gereksi tafsilattan kaçınılarak yazılmalıdır. Alt bentlerde daha alt kısımda düzenlenecek hükümler, anlam bütünlüğünü sağlayacak başka madde haline getirilmelidir.

Mevzuat nedir örnek?​

Mevzuat nedir örnek?
Devletimizin genel kurallarını ve işleyişini anlatan anayasamız mevzuatımızın ilkidir. Daha sonra meclisin çıkarmış olduğu kanunlar, bu kanunlara bağlı olarak bakanlıkların çıkarmış olduğu yönetmelikler, kurumların işleyişini ilgilendiren tüzükler ve yönetmelikler birer mevzuat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Madde bent fıkra nasıl yazılır?​
(3) Maddelerin değiĢtirilmesi durumunda, değiĢtirilen madde metni, madde numarası ile birlikte yazılır. Fıkra, bent ya da alt bentler değiĢtirilirken, satırbaĢından baĢlanır; fıkra, bent ve alt bendin harfi veya numarası yazılır. DeğiĢtirilen madde, fıkra, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak içinde yazılır.

Yönerge yönetmeliğe aykırı olabilir mi?​

Yönerge yönetmeliğe aykırı olabilir mi?
Bu konu, Anayasa’nın 124’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Yönetmelik çıkarmak, yasama ve yargılama tasarrufu olmayıp, sadece yönetim görevi ile ilgili bir icraattır. Yönetmelikler, kanuna aykırı hükümler taşıyamazlar.

Mevzuat ne demek TDK?​

Mevzuatı Türk Dil Kurumu şu şekilde açıklamaktadır: – Bir devlette yürürlükte olan kanun, tüzük, yönetmelik bütünü. – Eski zamanlarda ticaret işlemlerinde kullanılan sandık, çuval ve teneke gibi içine ticaret malı koyulmakta olan koyacaklar.

Kanun mu üstün yönetmelik mi?​

Kanun mu üstün yönetmelik mi?
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.

Kanun ve yönetmelik arasındaki farklar nelerdir?​

Her tüzük bir kanuna dayanır ve kanunun ayrıntılı uygulamasını gösterir. Yönetmelikler ise kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını gösterir. Tüzükler sadece Bakanlar Kurulu tarafından, Yönetmelikler ise Başbakanlık, bakanlıklar, ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.
 
Yasal mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür ve Türk mevzuat sistemi genellikle Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur. Mevzuat, devletin genel kurallarını belirleyen ve işleyişini düzenleyen hukuki metinlerin tümüdür.

Madde, bent, fıkra gibi sıralamalar mevzuat metinlerinin yapısını oluşturur. Madde, genel olarak başlıklar altında düzenlenen hükümleri içerir. Bent, madde içinde daha detaylı konuları düzenlerken fıkra, belli bir konuya ait hükümleri belirtir.

Kanun fıkrası ise, madde içinde anlam bütünlüğünü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir. Madde hükümleri, mümkün olduğunca açık, anlaşılır ve gerekli tafsilattan kaçınılarak yazılmalıdır. Alt bentlerde yer alan hükümler, anlam bütünlüğünü korumak için başka bir madde haline getirilebilir.

Yönerge ve yönetmelik arasındaki ilişki ise yönergenin yönetmeliğe aykırı olamayacağı ilkesine dayanmaktadır. Yönetmelikler, kanuna aykırı hükümler içeremezken, yönergeler yönetmeliklere aykırı olamazlar.

Kanun ile yönetmelik arasındaki farklar ise kanunun genel ve temel hükümleri belirleyen, tüzüklerin uygulanmasını gösteren bir hukuk metni olduğu; yönetmeliğin ise daha detaylı düzenlemeler ve uygulamalar içerdiği şeklindedir. Tüzükler genelde Bakanlar Kurulu tarafından, yönetmelikler ise Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılır.
 
Geri
Üst