AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yasal Akilci otorite nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yasal Akilci otorite nedir?​

Yasal-Ussal Otorite: Yasal-ussal otoritenin varlığı akılcı ilkelere göre oluşturulmuş kanunlara bağlıdır. Geleneksel ve karizmatik otoriteden farklı olarak, insanları bu otoriteye olan inançlarının sebebini kanunları üstünlüğüne olan inançları oluşturur.

Rasyonel otorite nedir kısaca?​

Rasyonel-yasal otorite Weber rasyonel-yasal otoriteyi (bazen ‘bürokratik otorite’ olarak da adlandırılır), yasal olarak yürürlüğe girmiş kurallar ve düzenlemelerle meşrulaştırılan güç olarak tanımlamıştır. Bu otorite, meşru otoritenin işleyişinde meşrulaşmış bir iktidardır.

Otoriter kime denir?​

Otoriter kime denir?
Otoriter kişilik; muhafazakarlık, toplumsal normların ve geleneksel değerlerin sürdürülmesine karşı duyulan kuvvetli bir ihtiyaç ve bu değerlere aykırı davranışlarda bulunanların cezalandırılması için sert yasa ve kuralların gerekliliğine inanma eğilimlerin kümelendiği kişilik özelliğidir. …

Otoritenin geleneğin kutsallığından kaynaklandığı egemenlik türü nedir?​

Otoritenin geleneğin kutsallığından kaynaklandığı egemenlik türü nedir?
Yasal otorite normatif kuralların meşru kabul edildiği, egemenlik konumuna getirilenlerin yasalara göre emir verme yetkisine sahip olduğu otorite türüdür. Geleneksel otorite, eski zamanlardan beri devam eden geleneklerin kutsallığına dayanan, egemenliğin geleneklere göre meşru kabul edildiği otorite türüdür.

Otorite nedir çeşitleri nelerdir?​

Max Weber otorite tiplerini 3’e ayırır: geleneksel otorite, karizmatik otorite ve hukuksal (demokratik) otorite.

Yasal-ussal otorite özellikleri nelerdir?​

Yasal-ussal otorite tipinin diğerlerinden başlıca ayırt edici özelliği, onun meşruluğunun formel, resmi ve gayrişahsi, yani kişisellikten arınmış bir temele dayanmasıdır. Burada iktidar, bu iktidarı aldığı kararlarla, verdiği talimat ve buyruklarla uygulayan yönetici kişinin şahsından tümüyle arındırılmış durumdadır.

Siyasette otoriter ne demek?​

Siyasette otoriter ne demek?
Otorite veya yetke, herhangi bir konuda bir şeyin yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hâkimiyet ve emretme kudreti; yaptırım koyma ve kullanma gücüdür. Bu tür otorite söz konusu olduğunda, iktidarın kaynağını akıl ve kurallar oluşturur.

Patrimonyalizm nedir kısaca?​

Patrimonyalizm nedir kısaca?
Nitekim Weber’e göre patrimonyalizm; “geleneksel toplumlarda görülen ve yönetici erkek ile yönettiği ev halkı arasındaki iktidar-itaat ilişkisinin nitelik olarak değiştirilmeden geniş toplumsal kesimlerin idare edilmesinde kullanılmasıyla ortaya çıkan bir yönetim tarzıdır.”

Otoriter aile ne demek?​

Otoriter anne baba tutumunu benimseyen ebeveyn çocuğunu sürekli denetleyerek ve kontrol ederek onun kendine olan güvenini ortadan kaldırıp kişiliğini hiçe saymaktadır. Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar.

Otoriter diktatörlük ne demek?​

Diktatörlük (Latince: dictatura), otokratik bir hükûmet biçiminde, yönetimin diktatör olan tek bir birey tarafından yönetilmesi türüdür.

Weber in meşruiyet ideal tipleri nelerdir?​

Weber in meşruiyet ideal tipleri nelerdir?
Weber, tipik olarak yaptığı gibi, her biri farklı bir meşruiyet temeline ve farklı bir yönetim aygıtına sahip üç egemenlik biçimi veya Weber’in terminolojisiyle üç ideal tip belirler: karizmatik, geleneksel ve rasyonel-yasal* egemenlik.

Otoritenin kaynakları nelerdir?​

Otoritenin kaynakları nelerdir?
Max Weber otorite tiplerini 3’e ayırır: geleneksel otorite, karizmatik otorite ve hukuksal (demokratik) otorite. Geleneksel otorite, geleneklerin büyük saygı gördüğü, toplumsal düzenin ağır değiştiği toplumlarda ve kurumlarda görülür. Bu gibi ortamlarda iktidarin kaynağı; gelenekler ya da yerleşik inançlardir.
 
Yasal-Ussal Otorite, akılcı ilkelere göre oluşturulmuş kanunlara bağlı olan otorite tipidir. Bu otorite, geleneksel ve karizmatik otoriteden farklı olarak, insanların inançlarını kanunların üstünlüğüne dayandırmasına dayanır. Meşruluğu formel, resmi ve kişisellikten arınmış bir temele dayanır.

Rasyonel-yasal otorite ise Max Weber'in tanımıyla, yasal olarak yürürlüğe giren kurallar ve düzenlemelerle meşrulaştırılan bir güçtür. Meşru otoritenin işleyişinde meşrulaşmış bir iktidardır ve bürokratik otorite olarak da adlandırılabilir.

Otoriter kişi, muhafazakarlık, toplumsal normların ve geleneksel değerlerin sürdürülmesine karşı güçlü bir ihtiyaç hisseder ve bu değerlere karşı çıkanların cezalandırılması için sert yasalara inanır. Otoriterlik, belirli kişilik özelliklerinin kümelendiği bir durumu ifade eder.

Otoritenin kaynakları arasında ise geleneksel otorite, karizmatik otorite ve hukuksal (demokratik) otorite bulunmaktadır. Geleneksel otorite, eski zamanlardan gelen geleneklerin kutsallığına dayanan otorite biçimidir. Karizmatik otorite, liderin kişisel niteliklerine dayanan otorite tipidir. Hukuksal otorite ise, yasal olarak belirlenmiş kurallara ve düzenlemelere dayanan otorite türüdür.

Siyasette otoriterlik ise bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven, hâkimiyet ve emretme gücünü ifade eder. Otoriterlikte iktidarın kaynağı akıl ve kurallardır. Diktatörlük ise otokratik bir yönetim biçimidir, tek bir liderin yönetimindeki hükümet modelidir.

Patrimonyalizm ise geleneksel toplumlarda görülen, yönetici erkeğin geniş toplumsal kesimleri idare ettiği, iktidar-itaat ilişkisinin genişletilerek kullanıldığı bir yönetim tarzıdır.

Weber'in meşruiyet ideal tipleri ise karizmatik, geleneksel ve rasyonel-yasal egemenlik biçimleridir. Her biri farklı meşruiyet temeline ve yönetim sisteminin aygıtına sahiptir.
 
Geri
Üst