AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yasak islemler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yasak işlemler nelerdir?​

Sınırlı ehliyetsizler, kendilerini borç altına sokmayan işlemler ile kişiye sıkı sıkıya bağlı işlemleri tek başlarına yapabilirler. Bazı hukuki işlemler var ki bunları sınırlı ehliyetsiz olan kişi yapamayacağı gibi yasal temsilcisi de yapamaz. Bunlara yasak işlem denir.

Küçükler temsilci olabilir mi?​

Doktrindeki hakim görüşe göre, temsil olunanın, kendi iradesi ile ayırt etme gücüne sahip çocuğu, doğrudan temsilci olarak yetkilendirmesi mümkündür.

Ayırt etme gücüne sahip küçükler hangi gruba girer?​

Ayırt etme gücüne sahip küçükler hangi gruba girer?
Sınırlı ehliyetsizler:Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar bu gruba girer.

Ayırt etme gücüne sahip küçük aşağıdakilerden hangisini yasal temsilcisinin izni olmadan yapabilir?​

Ayırt etme gücüne sahip küçük aşağıdakilerden hangisini yasal temsilcisinin izni olmadan yapabilir?
TMK Madde 16 /f2 ye göre ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar, kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları yasal temsilcilerinin rızasına bağlı olmadan kullanabilirler ve karşılıksız kazanmada bulunabilirler. Sınırlı ehliyetsizler bu hususta bir dava da açabilirler. Ancak bunun kanundan doğan istisnaları da vardır.

Sinirli Ehliyetsizler bakimindan yasak islemler nelerdir?​

Günümüzde sınırlı ehliyetsizlerin yapamayacağı işlemler aşağıdaki gibidir. Bunlar; Kefalet sözleşmesi yapmak, önemli miktarlarda bağışlamak, vakıf kurmak ve de rekabet yasağı sözleşmeleri yapmak şeklinde yer almaktadır. Genel olarak bu kişiler belirlenmekte olan işlemleri yapamazlar.

Tam ehliyetsiz neler yapabilir?​

Tam Ehliyetsiz Kişiler Bu kişilerin ayırt etme güçleri yoktur. Bu kişiler hukuki hiçbir işlem yapamazlar.Tam ehliyetsiz kişilerin bu bağlamda yaptıkları işlemler kesin hükümsüzdür.

Takasın şartları nelerdir?​

Takasın şartları nelerdir?
Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.

Ayırt etme gücüne sahip olan 16 yaşındaki bir kişi hangi fiil ehliyeti grubuna girer?​

Ayırt etme gücüne sahip olan 16 yaşındaki bir kişi hangi fiil ehliyeti grubuna girer?
TAM FİİL EHLİYETİ SAHİBİ OLMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR Ayırt etme gücüne sahip olmak, Kısıtlı olmamak, Ergin olmak olarak açıklanabilir.

Ayırt etme gücü kaç yaşında başlar?​

Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.” Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar.

Yasal temsilci kimler olabilir?​

18 yaşını doldurmamış kimseler için esas kanunî temsilci kişinin annesi ve babasıdır. Bunların velâyet altında tutulmuş olmaları esastır. Eğer eşlerin velayet yetki ve yükümlülükleri hukuken kalkmışsa, bunlara vasi tayin edilebilir.

Aşağıdakilerden hangisi sınırlı Ehliyetsizlerin tek başına yapabilecekleri işlemlerden biridir?​

Aşağıdakilerden hangisi sınırlı Ehliyetsizlerin tek başına yapabilecekleri işlemlerden biridir?
Sınırlı Ehliyetsiz Kişiler 1. Kendilerini borç altına sokmayan tek taraflı kazandırıcı işlemler (bağış kabul etme gibi). (Ancak örneğin kabul edilen hediye sınırlı ehliyetsiz kişinin eğitimini engelleyecek veya hayati tehlike oluşturacak nitelikte ise velisi ya da vasisi söz konusu hediyeyi kabul etmeyebilir.)
 
Yasak işlemler kavramı, sınırlı ehliyetsiz kişilerin yapamayacakları ve yasal temsilcilerinin de yapamayacağı hukuki işlemleri ifade etmektedir. Sınırlı ehliyetsizler, kendilerini borç altına sokmayan işlemler ve kişiye sıkı sıkıya bağlı işlemleri tek başlarına yapabilirler ancak belirli durumlar haricinde bazı işlemleri gerçekleştiremezler. Bu tür durumlara yasak işlemler denir.

Küçüklerin temsilci olabilme durumu yine hukuki bir konudur. Doktrindeki hakim görüşe göre, kendisi ayırt etme gücüne sahip çocuk, doğrudan temsilci olarak yetkilendirilebilir. Ancak bu genel durumlar içinde değerlendirmek gereklidir.

Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları yasal temsilcilerinin rızasına bağlı olmadan kullanabilirler ve karşılıksız kazanımda bulunabilirler. Ancak bunun yanında belirli işlemler için yasal temsilci izni gerekmektedir.

Sınırlı ehliyetsizlerin yapamayacakları işlemler arasında kefalet sözleşmesi yapmak, önemli miktarlarda bağış yapmak, vakıf kurmak ve rekabet yasağı sözleşmeleri imzalamak gibi durumlar bulunmaktadır. Genel olarak sınırlı ehliyetsizler, belirli işlemleri yapamazlar.

Tam ehliyetsiz kişiler ise hukuki hiçbir işlem yapamazlar çünkü ayırt etme güçlerine sahip değillerdir ve bu bağlamda yaptıkları işlemler kesin hükümsüzdür.

Takas işlemi için karşılıklı alacaklı olma şartı bulunmaktadır. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte ve aynı türden olmalıdır. Ayrıca doğmamış veya takas anında sona ermiş alacaklar takas edilemez.

Ayırt etme gücüne sahip 16 yaşındaki bir kişi, tam fiil ehliyetine sahip olabilir. Tam fiil ehliyeti için gerekli koşullar arasında ayırt etme gücüne sahip olmak, kısıtlı olmamak ve ergin olmak yer almaktadır.

Ayırt etme gücü genel olarak 18 yaşında başlar ve erginlik durumu yasal olarak onsekiz yaşın doldurulması ile başlar. Ancak evlenme durumu da kişiyi ergin kılabilmektedir.

Yasal temsilci olarak, 18 yaşını doldurmamış kimseler için esas kanuni temsilci genellikle anne ve babadır. Velâyet altında bulunmaları esastır. Eğer eşlerin velayet yetkisi hukuken kalkmışsa, bu durumda vasi de atanabilir.

Son olarak, sınırlı ehliyetsizlerin tek başlarına yapabilecekleri işlemler arasında kendilerini borç altına sokmayan tek taraflı kazandırıcı işlemler (örneğin bağış kabul etme) bulunmaktadır. Ancak bu durumda da veli ya da vasi tarafından işlemin uygunluğu değerlendirilebilir ve gerektiğinde bu işlem engellenebilir.
 
Geri
Üst