AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yarik damak tedavi edilmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.636
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yarık damak tedavi edilmezse ne olur?​

İyi tedavi edilemeyen ya da tedavisiz kalan damak yarıklı hastaların ileri dönemlerinde orta kulak iltihabı, zatürre ve gelişme geriliği görülebilmektedir. Gerek dudak gerekse damak ameliyatlarından sonra ilerleyen yaşlarda ikincil düzeltici ameliyatlar gerekebilir.

Yarık damak hastalığı nedir?​

Yarık damak hastalığı nedir?
Yarık damak, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Yarık damak bazı çocuklarda küçük dili etkileyen küçük bir çentik halinde iken bazı çocuklarda küçük dilden dudak bölgesine kadar uzanabilir.

Yarık damak Nasıl Tedavi Edilir?​

Yarık dudak tedavisi için farklı teknikler uygulanmakla ile birlikte temelde flep cerrahisi olarak tanımlanan, dokuların kaydırılma yöntemi ile kas onarımını içeren yöntem uygulanmaktadır. Yarık taraftan doku ilerletmesi ve yarık olmayan taraftan dokuların çevrilmesi ile yarık kapatılabilmektedir.

Bebeklerde yarık damak neden olur?​

Bebeklerde yarık damak neden olur?
Yarık Nedenleri: Bebeğin dudak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 4 veya 5. haftada , damak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 8. veya 9. haftada başlamaktadır. 12. haftada bebeğin dudak damak yapısının birleşmesi tamamlanmış olur. Birleşme tam olarak gerçekleşmezse, yarıklar meydana gelir.
Damak yarığı kendiliğinden geçer mi?​
Ne dudak yarığı ne de damak yarığı kendiliğinden geçmez veya kapanmaz. Sadece doğumdan sonra yaş ilerledikçe aylar içerisinde yarıkta daralma görülme olabilir.

Dudağı yarık diye kime denir?​

Dudağı yarık diye kime denir?
Halk arasında “tavşan dudak” olarak bilinir. Toplumda her doğan 1000 bebekten 1’inde dudak damak yarıkları görülmektedir. Bebekte sadece dudak yarığı, sadece damak yarığı ya da hem dudak, hem de damakta yarık olabilir. Bu yarıklar tek taraflı olabileceği gibi, çift taraflı da olabilir.

Yarık damak nasıl anlaşılır?​

Primer damak yarığı olarak bilinir. Damağın genize yakın yumuşak dokusunda görülür. Daha çok bir çizik veya çentik şeklindedir. (Tam olmayan damak yarıkları) Genellikle doğumdan önce fark edilemezler.

Yarık damak ameliyatı kaç saat sürer?​

Yarık damak ameliyatı kaç saat sürer?
Dudak – damak yarığı ameliyatları genel anestezi altında, hastane ortamında, özel cerrahi alet ve dikiş materyalleri kullanılarak, dudak damak yarıkları konusunda deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapılmalıdır. Ameliyatın süresi, yarığın büyüklüğü ve yapılacak ameliyatın kapsamına göre ortalama 1,5-3 saat sürer.

Bebeklerde damak yarığı nasıl anlaşılır?​

Ancak genel olarak yarık damaklı bebeklerde sık karşılaşılan birtakım bulgular vardır:
- Bebeğin damak kasları normal çalışma mekanizması ile çalışamadığı için emme hareketinde zorlanma görülür. Tam bir vakumlama sağlanamaz.
- Damakta bulunan açıklık, alınan besinlerin buruna ve akciğere kaçmasına neden olur.

Tavşan dudaklı ne demek?​

Tavşan dudaklı ne demek?
Tavşan dudak hastalığı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşmemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Tavşan dudak hastalığının çözümü ise cerrahi müdahaledir. Anne karnında çocuğun gelişimi sırasında çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Dudak çatlamasına ne iyi gelir?​
Dudak çatlamasına ne iyi gelir?
- Toz şeker. Toz şeker, dudaklarınızdaki ölü dokulardan kurtulmanızı sağlayacak ve ölü hücre oluşumunun da önüne geçecektir.
- Bal. Antibakteriyal özelliğe sahip balı tek başına da kullanabilirsiniz.
- Salatalık.
- Hindistan cevizi yağı
- Süt ve gül yaprakları

Yarık damak detaylı ultrasonda anlaşılır mı?​

Yarık damak detaylı ultrasonda anlaşılır mı?
Dr. Hakan Ağır, kadın doğum hekimlerinin yaptığı takipler neticesinde dudak yarığı olan bebeklerin iyi bir ultrason cihazıyla tespit edilebildiğini belirtti ve dudak damak yarığı ameliyatları hakkında bilgi verdi. İyi bir kadın doğum hekiminin takibinde özellikle dudak yarıklarını ultrasonda yakalamak mümkün.

Yarık damak ameliyatı nasıl yapılır?​

Bu işlemde plastik cerrah, dudağın iki tarafına dikkatlice dikiş atar. Çoğu zaman, dudak yarığı, çocuğunuzun burnunu etkiliyorsa primer nazal onarım aynı anda yapılır. Bazen ikinci bir ameliyat gerekebilir.

Tavşan dudağı neden olur?​

Tavşan dudağı neden olur?
Dudak-damak yarığı (orofasiyal yarık), embriyolojik dönemde çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Türkçede, halk arasında tavşan dudaklılık olarak bilinir.
 
Yarık damak tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. İyi tedavi edilemeyen veya tedavisiz kalan damak yarıklı hastalarda ilerleyen yaşlarda orta kulak iltihabı, zatürre ve gelişme geriliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca, gerek dudak gerekse damak ameliyatlarından sonra ilerleyen yaşlarda ikincil düzeltici ameliyatlar gerekebilir.

Yarık damak hastalığı, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bebeğin dudak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 4 veya 5. haftada, damak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi ise 8. veya 9. haftada başlar. Eğer bu birleşme tam olarak gerçekleşmezse, yarık damak meydana gelir.

Yarık dudak tedavisinde genellikle flep cerrahisi yöntemi uygulanır. Bu yöntem, dokuların kaydırılması ve kas onarımını içerir. Yarık, doku ilerletme ve doku çevirme işlemleriyle kapatılabilir.

Damak yarıkları kendiliğinden geçmez veya kapanmaz. Doğumdan sonra yaş ilerledikçe ve bebeğin büyümesiyle birlikte yarıkta daralma görülebilir ancak tamamen kapanmaz.

Yarık damak ameliyatları genellikle 1.5-3 saat sürer ve yarığın büyüklüğü ile yapılacak ameliyatın kapsamına göre değişebilir. Bu ameliyatlar genel anestezi altında, hastane ortamında, deneyimli bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir.

Bebeklerde damak yarığı genellikle emme hareketinde zorlanma ve besinlerin buruna ve akciğere kaçması gibi belirtilerle fark edilebilir.

Son olarak, yarık damak hastalığının çözümü genellikle cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Dudak-damak yarığı (tavşan dudağı) embriyolojik nedenlerle oluşan bir hastalıktır ve cerrahi tedavi gerektirebilir.
 
Geri
Üst