AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yari zamanli calisma ne zaman baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.986
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yarı zamanlı çalışma ne zaman başlar?​

Yarım Çalışma Süresi İkinci doğumda 120 gün, Sonraki doğumlarda ise 180 gündür. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenmektedir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süreler 360 gün olarak uygulanmaktadır.

Yarım çalışma ödeneğinden kimler yararlanabilir?​

Doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilir.

Yarı zamanlı çalışma desteği nedir?​

Yarı zamanlı çalışma desteği nedir?
MADDE 20– 4447 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir. EK MADDE 5– İşçiye, 4857 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenir.

Yarım gün çalışma ödeneği ne kadar?​

Yarım gün çalışma ödeneği ne kadar?
Yarım çalışma ödeneğinde ay içerisinde en fazla 15 güne kadar ücretsiz izinli sayılabiliyorsunuz bu sürenin ödeneğini de size İŞKUR, brüt asgari ücret üzerinden ödüyor. Kadın çalışanlar, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü doğumda ise 180 güne kadar bu haktan faydalanabiliyor.

Yarım gün çalışma yasası kimleri kapsıyor?​

Doğum izni biten kadına ya da 3 yaşından küçük evlat edinen kadına (ya da erkeğe) birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Yarım gün çalışma hakkı nedir?​

4857 sayılı İş Kanunu md. 63 gereğince haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Yarı zamanlı çalışma hakkı ve yarım çalışma ödeneği alabilmek için işçilerin haftalık çalışma süresinin yarısını fiilen çalışmaları gerekmektedir.

Yarım gün çalışmaya ne denir?​

Yarım gün çalışmaya ne denir?
Part-time çalışma, “işçi ile işveren arasında karşılıklı anlaşma ile oluşan ve normal iş süresinden az olan düzenli çalısma” olarak tanımlanabilir (Ünal, 2005:112).

Yarım gün izin hakkı nedir?​

Yarım gün izin hakkı nedir?
Memurlar yani memur anneler tarafından kullanılan yarım izin hakkı memurun günlük çalışma süresinin yarısı kadardır. Çalışma süresinde ise 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi uyarınca belirlenen günlük çalışma süresi ölçüt alınır. Çoğul doğumlarda yarım gün izin süresine birer ay ilave edilir.

Kısmi süreli çalışma kimleri kapsıyor?​

Kısmi süreli çalışma, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda talep edilip kullanılabilecek. Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacak.

Kısmi süreli çalışmadan kimler yararlanır?​

“Bu madde hükümleri iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçi için uygulanır.” Sonuç olarak; kısmi istihdam işçi ve işverenin karşılıklı iradi beyanları ile yapacakları sözleşmeye dayanır.

Yarım gün çalışma izni kaç ay?​

Yarım gün çalışma izni kaç ay?
SGK’lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ,ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabilir. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30’ar gün ekleniyor.

Yarım gün çalışma ödeneği ne kadar 2021?​

Yarım gün çalışma ödeneği ne kadar 2021?
Yarım çalışma ödeneği 2021 yılı için günlük net 118,3 TL’dir.

Yarım gün asgari ücret ne kadar?​

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. 2021 yılına ait yarım çalışma ödeneğinin aylık üst sınırı 1.775,17 TL’dir. Yarım çalışma ödeneği kapsamında 2021 yılında 4.101 kişi ödeneğe hak kazanmıştır.
 
Yarım gün çalışma hakkını belirleyen mevzuat ve uygulamalar hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.

Yarım zamanlı çalışma süreci, doğum sonrası analık hali iznini takiben kadın işçi veya üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler arasında uygulanmaktadır. Bu süreler, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü doğumda ise 180 gün olarak belirlenmiştir. Çoğul doğumlar durumunda ise sürelere 30 gün eklenmektedir. Engelli çocuk sahibi olanlar için ise yarım çalışma süresi 360 gün olarak uygulanmaktadır.

Yarım gün çalışma ödeneği, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası ödenmektedir. Bu ödenek, İŞKUR tarafından brüt asgari ücret üzerinden yapılmaktadır.

Yarım gün çalışma izni dönemi, SGK'lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar için birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışarak tam maaş alabilmelerini sağlamaktadır. Engelli çocuğu olanlar için ise bu süre 12 ay olarak uygulanmaktadır.

Yarım gün çalışma ödeneği miktarı 2021 yılında günlük net 118,3 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, yarım çalışma ödeneği kapsamında 2021 yılında 4.101 kişinin bu ödeneğe hak kazandığı bilgisi verilmiştir.

Toplamda yarım zamanlı çalışmayla ilgili süreç, haklar ve ödemeler hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Eğer daha fazla bilgi talep ederseniz yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst