AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yari zamanli calisma kac gun?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.051
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yarı zamanlı çalışma kaç gün?​

Yarım çalışma süresi; Birinci doğumda 60 gün, İkinci doğumda 120 gün, Sonraki doğumlarda ise 180 gündür.

Yarı zamanlı çalışma nasıl olur?​

Part time çalışanların haftada 1 gün iş izinleri vardır. Part time işçi için genel olarak 30 saat çalışma süresi belirlenir ancak kısıtlı zamanda 30 saati doldurma zorunluluğu yoktur. Haftanın belirlenen günlerine 30 saat yayılır ve çalışma sistemi bu şekilde planlanmış olur.

Yarı zamanlı çalışma günde kaç saat?​

Yarı zamanlı çalışma günde kaç saat?
Kadın işçi, yasalarca tam zamanlı çalışanların haftalık çalışma süresi olarak belirlenen 45 saatin yarısı kadar yani 22,5 saat çalışır. Çalıştıkları bu sürenin ücretini işverenden alır. Aynı zamanda işveren bu sürenin primlerini de öder. Geriye kalan sürede ise işçi ücretsiz izinli sayılmaktadır.

Kısmi çalışma çocuk kaç yaşına gelene kadar?​

Kısmi çalışma çocuk kaç yaşına gelene kadar?
Kadın işçi, analık izni sonrası çocuğu zorunlu ilköğretim çağına (6 yaşına) gelene kadar istediği zaman kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kullanabilir.

Yarım gün çalışmaya ne denir?​

Part-time çalışma, “işçi ile işveren arasında karşılıklı anlaşma ile oluşan ve normal iş süresinden az olan düzenli çalısma” olarak tanımlanabilir (Ünal, 2005:112).

Yarım gün çalışma adı nedir?​

Maddesinin (1) ç bendinde kısmi süreli çalışmanın tanımı; “İş yerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.” şeklinde yapılmıştır.

Yarım çalışma ne zaman başlar?​

Yarım çalışma ne zaman başlar?
Doğum veya evlat edinme sonrası analık izninizin bittiği tarihten itiba- ren 30 gün içinde Kuruma “doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi” ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Yarım gün çalışma yasası kimleri kapsıyor?​

Yarım gün çalışma yasası kimleri kapsıyor?
Doğum izni biten kadına ya da 3 yaşından küçük evlat edinen kadına (ya da erkeğe) birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.
Tam zamanlı çalışma günde kaç saat?​
İş kanununa göre günlük çalışma süresi maksimum 11 saat olabilir. Bir günde en fazla 11 saat olmak kaydıyla, farklı günlerde farklı saatler çalışarak haftalık çalışma saatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hangi gün ne kadar çalışacağınız işverenle işçi arasındaki sözleşmede belirlenir.
Kısmi süreli çalışma kimleri kapsıyor?​
Kısmi süreli çalışma, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda talep edilip kullanılabilecek. Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacak.

Kısmi zamanlı çalışma ücreti ne kadar?​

Kısmi zamanlı çalışma ücreti ne kadar?
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMADA ÜCRET Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısmi çalışma ne demek?​

Kısmi çalışma ne demek?
Sosyal güvenlik mevzuatında da kısmi süreli çalışma; iş mevzuatına paralel olarak sigortalının normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre üçte ikisi oranından daha az belirlendiği çalışmalar olarak kabul edilmektedir.

Yarı zamanlı işler nelerdir?​

İşte harçlığınızı çıkartmanıza yardımcı olacak part time yapabileceğiniz 10 meslek…
- 1- ANKETÖRLÜK.
- 2-ÇEVİRMENLİK.
- 3- FUAR GÖREVLİSİ
- 4- FOTOĞRAFÇILIK.
- 5- BARİSTALIK.
- 6- ŞOFÖRLÜK.
- 7-ÖZEL DERS.
- 8- MÜŞTERİ TEMSİLCİLİĞİ

Yarım sigorta ne demek?​

“İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.”

Yarı zamanlı çalışmaya ne zaman başvurulur?​

Yarı zamanlı çalışmaya ne zaman başvurulur?
Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.
 
Yarı zamanlı çalışma konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Yarı zamanlı çalışmanın doğum sonrası yarım çalışma süreleri belirli kriterlere göre farklılık gösteriyor: Birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün olarak belirlenmiş. Yarı zamanlı çalışanlar genelde haftada bir gün iş iznine sahiptirler ve 30 saatlik çalışma süresi belirlenmiştir.

Kısmi çalışma ise normal çalışma süresinin üçte ikisine kadar yapılan çalışmaları kapsar ve genellikle çocuğun ilköğretim çağının başlamasına kadar kullanılabilir. İş kanununa göre günlük çalışma süresi maksimum 11 saattir. Kısmi süreli çalışmada ücret, günlük ortalama brüt kazancın %60'ı şeklinde hesaplanır.

Yarı zamanlı işler arasında anketeörlük, çevirmenlik, fuar görevlisi, fotoğrafçılık, baristalık, şoförlük, özel ders ve müşteri temsilciliği gibi seçenekler bulunmaktadır.

Yarı zamanlı çalışmaya başvuru süreci ise genellikle analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde Kuruma başvuru yapılması gerekmektedir. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuru yapılabilir.
 
Geri
Üst