AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yari surekli dokum nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yarı sürekli döküm nedir?​

Sürekli olarak akan maden kokil kalıbın biçimini alarak katılaşır. Bu şekilde « Sürekli Döküm » meydana gelmiş olur. Dökülen parçaların bazıları, potaya alınan sıvı maden miktarına göre sınırlanır. Buna « Yarı Sürekli Döküm » denir.

Döküm nedir avantajlari nelerdir?​

Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.

Savurma döküm yöntemi nedir?​

Savurma döküm yöntemi nedir?
Savurma döküm yönteminde erimiş metal, bir eksen etrafında döndürülen kalıplar içine dökülerek biçimlendirilir. Merkezkaç kuvvetlerinin oluşturduğu basınç, metalin kalıp cidarına homojen olarak dağılmasını, parçanın dışının kalıbın iç şeklini almasını sağlar.

Yassı çelik ne demek?​

Yassı çelik ürünleri; levha ya da sıcak veya soğuk haddelenmiş şerit ürünlerdir. Levha ürünlerin ebatları 10 mm ile 200 mm, yassı haddelenmiş ürünlerin ebatları 0,1 mm ile 10 mm arasında değişir. Yassı Çelik levha ürünler gemi yapımında, geniş çaplı kaynaklanmış borularda ve buhar kazanlarında kullanılır.

Sürekli döküm ne demek?​

Sürekli döküm, bir potada veya tandişte bulunan ergimiş çeliğin; kalıp değiştirmeden, sürekli olarak aynı kesitte, su ile soğutulan ve iki ucu açık bir kokil kalıptan geçirilerek katı hale dönüştürülmesi yöntemidir.

Döküm nedir ne iş yapar?​

Döküm nedir ne iş yapar?
Döküm bölümü mezunları, kum kalıplarının hazırlanması ve döküme hazır hale getirilmesini sağlar. Döküm parçanın mikro yapısını iyi bilmelidir. Metallerin teknolojik bilgilere göre ergitilmesini yapar, alaşımları hazırlar ve ergitilmiş metalin ya da alaşımı hazırlanmış olan özel kalıplara döker.

Döküm tekniği nedir?​

Döküm, metal işçiliği ve mücevher yapımında, sıvı bir metalin (genellikle bir pota ile) amaçlanan şeklin negatif bir izlenimini (yani, 3 boyutlu negatif görüntü) içeren bir kalıba döküldüğü bir işlemdir. Metal, döküm deliği adı verilen içi boş bir kanaldan kalıba dökülür.
 
Yarı sürekli döküm, sürekli akan madenin kokil kalıbın şeklini alarak katılaşması işlemidir. Sürekli dökümde olduğu gibi, Yarı sürekli döküm de sürekli bir üretim şeklidir ancak dökülen parçalar, potaya alınan sıvı maden miktarına göre sınırlanmıştır. Bu yöntemde yarı sürekli olarak üretim yapılır ve bu da bazı avantajları beraberinde getirir.

Döküm işlemi genel olarak karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlar. Bu yöntemle istenilen malzeme kalitesi ve bileşimi elde edilebilir. Ayrıca döküm, özel malzemeler geliştirilerek ürünlerin üretimine olanak tanır. Büyük parçalar da döküm tekniği kullanılarak üretilebilir.

Savurma döküm yöntemi ise, erimiş metalin bir eksen etrafında döndürülen kalıplara dökülerek biçimlendirilmesini içerir. Merkezkaç kuvvetinin oluşturduğu basınç, metalin kalıp cidarına homojen bir şekilde dağılmasını sağlar ve parçanın dışının kalıbın iç şeklini almasını sağlar. Bu yöntem genellikle özel parçaların üretiminde tercih edilir.

Yassı çelik, levha veya sıcak-soğuk haddelenmiş şerit ürünlerdir. Levha ürünlerin kalınlığı 10 mm ile 200 mm arasında değişirken, yassı haddelenmiş ürünlerin kalınlığı 0,1 mm ile 10 mm arasında değişir. Yassı çelik ürünleri genellikle gemi yapımında, geniş çaplı kaynaklanmış borularda ve buhar kazanlarında kullanılır.

Sürekli döküm ise, bir potada veya tandişte bulunan ergimiş çeliğin, kalıp değişikliği olmadan sürekli olarak aynı kesitte su ile soğutulan ve iki ucu açık bir kokil kalıptan geçirilerek katı hale dönüştürülmesidir.

Döküm, metal işçiliği ve mücevher yapımında sıvı bir metalin belirli bir kalıba dökülerek şeklinin oluşturulduğu bir işlemdir. Döküm bölümü mezunları genellikle kum kalıplarının hazırlanması ve döküme hazır hale getirilmesini sağlarlar. Ayrıca metallerin ergitilmesi, alaşımların hazırlanması ve ergitilmiş metalin özel kalıplara dökülmesi gibi işlemleri gerçekleştirirler.
 
Geri
Üst