AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yargitayin bozma kararina itiraz edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yargıtayın bozma kararına itiraz edilir mi?​

Yargıtay Ceza Dairelerinin onama veya bozma kararlarına karşı, Yargıtay Başsavcılığının itiraz yetkisi vardır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi, Yargıtay Ceza Daireleri kararlarına karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yolu olup bu yetki sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına aittir.

Yargıtay kararları ne kadar sürer?​

Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

HGK kararları bağlayıcı mı?​

HGK kararları bağlayıcı mı?
Genel Kurulları içtihatları birleştirme kararları arasında bir ayrım yapmadığı için, Hukuk ve Ceza Genel Kurulları içtihatları birleştirme kararları da Yargıtay Büyük Genel Kurulu içtihatları birleştirme kararlarında olduğu gibi benzer hukuki konularda Yargıtay Genel Kurullarını, dairelerini ve adliye mahkemelerini …

Yargıtay’ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?​

Yargıtay’ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?
Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi üzerine verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olmasıdır. Bunun dışında Yargıtay’ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Yargıtay ceza Genel Kurulu kararları kesin mi?​

Yargıtay Büyük Genel Kurulunun verdiği kararlar kesin olup, bu kararlar aleyhine başka bir yargı merciine başvurulamaz.

Temyizde bozulan karar istinafa gider mi?​

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Temyize giden dosya ne kadar zamanda gelir?​

Temyize giden dosya ne kadar zamanda gelir?
Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gündür. Bu nedenle 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yıllık sürede karara bağlanacağını söyleyebiliriz. Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür.
 
Yargıtayın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir. Karar düzeltme, Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı uygulanan bir yoldur. Ancak iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi sonucu verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olduğunu belirtmek gerekir. Yani, iş mahkemesi kararlarının bozulması durumunda karar düzeltme yoluna başvurulamaz. Fakat Yargıtay'ın diğer bozma kararlarına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Öte yandan, Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı karar düzeltme süreci belirli kurallara tabidir ve karar düzeltme talebinin haklı gerekçelere dayandırılması gerekmektedir. Karar düzeltme talepleri, kararın hukuka uygunluğunu incelemek amacıyla Yargıtay tarafından değerlendirilir.

Sonuç olarak, Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir ancak belirli koşullar ve prosedürler doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst