Yargitay temyiz nedenleriyle bagli mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yargıtay temyiz nedenleriyle bağlı mı?​

Ancak, İstinaf Mahkemesi’nin aksine, Yargıtay, tarafların ileri sürdükleri temyiz sebepleriyle bağlı olmayıp, kanunun açık hükmüne aykırı gördüğü diğer hususları da kendiliğinden inceleyebilir (HMK m.369/1).

Yargıtay ilk derece mahkemesi Nedir?​

Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. İlk derece mahkemelerinden verilen hükümler istinaf başvurusu üzerine bölge adliye mahkemesi tarafından istinaf incelemesine tabi tutulur.

Yargıtayın kesin kararına karşı ne yapılır?​

Yargıtayın kesin kararına karşı ne yapılır?
Yargıtay’ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.

Karşı temyiz başvurusu nedir?​

İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Taraflar başvurusunu gerçekleştirmeleri ardından istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesinin veya bozulmasının talebinde bulunurlar.

Hangi kararlar temyiz edilemez?​

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Hangi davalar Yargıtay a gider?​

Hangi davalar Yargıtay a gider?
Yargıtay Kanunu’na göre temyiz incelemesi dosya üzerinde yapılır.
- Tüzel kişiliğin feshi.
- Genel kurul kararlarının iptali.
- Evlenme butlanı
- Evlilik iptali.
- Alacak ve velayet davaları

Adli yargı ilk derece mahkemesi Nedir?​

Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleridir. Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.

Istinaf kesin kararına karşı ne yapılabilir?​

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusu yapabilir.

Bölge adliye mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?​

Bölge adliye mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re’sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Temyizden sonra ne olur?​

Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir. Sanık bu aşamadan sonra olağan kanun yollarını tüketmiş olduğundan hüküm infaza verilebilir.

Danıştay a temyiz başvurusu nasıl yapılır?​

İdari Yargılama Usulü Kanununun 48 inci maddesine göre, temyiz istemleri Danıştay Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçe ile yapılır.

Istinaf mahkemelerinin hangi kararları temyiz edilemez?​

Istinaf mahkemelerinin hangi kararları temyiz edilemez?
İstinaf Mahkemesinin Hangi Kararları Temyiz Edilebilir? İstinaf mahkemesinin bozma kararı dışında kalan hükümleri temyiz edilebilir (CMK m.286/1). Hükümden önce verilip hükme esas teşkil eden veya başkaca kanun yolu öngörülmemiş olan mahkeme kararları da hükümle beraber temyiz olunabilir (CMK m.287).
 
Evet, Yargıtay kararları, her ne kadar tarafların ileri sürdüğü temyiz sebeplerine bağlı olmasa da, kanunun açık hükmüne aykırı gördüğü diğer hususları da inceleme yetkisine sahiptir. Bu durum, Yargıtay'ın işlevlerinden biridir ve hukuki bir denetim süreci olarak kabul edilmektedir.

Yargıtay, genel olarak hukuki bir derece mahkemesi olarak adlandırılmaktadır. İlk derece mahkemesinden verilen hükümler istinaf başvurusu üzerine bölge adliye mahkemesi tarafından incelenirken, Yargıtay ise daha üst bir merci olarak hukuki bir birliği sağlamak amacıyla görev yapmaktadır.

Yargıtay kararlarına karşı olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yolu bulunmaktadır. Bu itiraz yolu, Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verildikten sonra kullanılabilir ve kararın düzeltilmesini sağlamak amacıyla başvurulabilir.

İstinaf mahkemesinin verdiği kararların hükümlerinin yeniden incelenmesi için temyiz yoluna başvurulabilir. Ancak, bazı durumlarda kararlar temyiz edilemez. Örneğin, davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez.

Temyiz incelemesi dosya üzerinde yapılan Yargıtay'a başvurulacak davalar arasında tüzel kişiliğin feshi, genel kurul kararlarının iptali, evlenme butlanı, evlilik iptali, alacak ve velayet davaları gibi konular yer almaktadır. Bu tür konularda temyiz başvurusu yapılabilir ve Yargıtay'dan karar talep edilebilir.

Bu bağlamda, adli yargıdaki mahkemeler arasında Yargıtay'ın önemli bir yerinin olduğu ve Yargıtay'ın temyiz incelemesi sürecinde kararların yeniden değerlendirilmesine olanak sağladığı ifade edilebilir.
 
Geri
Üst