AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yargitay onarsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yargıtay onarsa ne olur?​

Yargıtay’ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.

Istinaf başvurusu hükmün kesinleşmesini engeller mi?​

MADDE 275 – (1) Süresi içinde yapılan istinaf başvurusu, hükmün kesinleşmesini engeller.
Istinaftan dönen dosya ne olur?​
İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bu nedenle hukuksal alanda vatandaşlar için oldukça önemli bir kanun yoludur. Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar.

Istinafın kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?​

Istinafın kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?
HMK m. 366 atfıyla (istinaf kanun yoluna ilişkin) HMK m. 343-349 ve 352’inci maddeler, temyiz kanun yoluna da kıyas yoluyla uygulanır. Buna göre, kesin karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyiz talebinin reddedilmesi halinde de temyiz talebinin reddi kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.

Istinaf yoluna gidilemeyecek kararlar nelerdir?​

Istinaf yoluna gidilemeyecek kararlar nelerdir?
Alacağın tamamının dava edilmiş olması durumunda, kararda asıl talebinin kabul edilmeyen bölümü 8000 TL’yi geçmeyen taraf, istinaf kanun yoluna başvuramaz (HMK md. 341/4). Kural olarak yerel mahkemelerin verdiği ara kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvuru yapılamaz.

Yargıtay onama kararı kesin midir?​

Yargıtay Ceza Dairesi’nce Temyiz incelemesi yapılan karar ile ilgili olarak Onama ya da Düzelterek Onama kararı verilmesi halinde mahkemece verilmiş olan sanık hakkındaki karar kesinleşecektir.

Yargıtay onama kararı ne demek?​

Bir ceza davasında yapılan yargılama sonucu verilen karara karşılık temyiz merci olan Yargıtay onama yönünde karar verebilecektir. Onama kararı yerel mahkemenin veya istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olmadığını ve yerinde bir karar olduğunu belirtmesidir.
Istinaf edilmeyen kısım kesinleşir mi?​
Tebliğden itibaren yasal süre içerisinde taraflarca itiraz edilmeyen karar kesinleşmiş olacaktır. Mahkeme gerekçeli kararı taraflara tebliğe çıkarılacaktır. Usulüne göre tebligat yapıldıktan sonra tarafların karara karşı temyiz süresi işlemeye başlayacaktır.

Istinaf dilekçesinde kararın özeti yer alır mı?​

Istinaf dilekçesinde kararın özeti yer alır mı?
İstinaf yoluna başvuru ile nihaî kararın yeniden incelenmesi amaçlandığından, özellikle “kararın özeti” ile “başvuru sebepleri ve gerekçesi” başvuru dilekçesinde yer almalıdır.

Bir dosya Istinafta ne kadar bekler?​

Bir dosya Istinafta ne kadar bekler?
İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

Istinaf bozma kararına direnebilir mi?​

Bozma kararı, BAM’ın düzelterek yeniden veya yeniden esas hakkında verdiği karara ilişkinse, dosya kararı veren BAM veya uygun görülen diğer bir BAM’a gönderilir. Bu durumda bozma üzerine dosya kendisine gönderilen BAM veya ilk derece mahkemesi bozmaya uyma veya direnme kararı verebilir.

Bölge adliye mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?​

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re’sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.
Istinaf mahkemesi kesin karar ne demek?​
İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir.

Hangi davalar istinafa gider?​

Hangi davalar istinafa gider?
(1) İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktar veya değeri binbeşyüz Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir.
 
Merhaba! Yargıtay onarsa ne olur? sorusuna detaylı cevaplar vermek için buradayım.

Yargıtay’ın onama kararı vermesi durumunda, bu kararın hukuki sonuçları şu şekildedir:
1. Yargıtay’ın onama kararı ile yerel mahkeme veya istinaf mahkemesinin verdiği karar kesinleşir ve uygulanır.
2. Onama kararı ile verilen hükümde değişiklik yapılmaz, kararın hukuka uygun olduğu onaylanmış olur.
3. Onama kararı, dosyanın doğrudan infazına olanak tanır, yani kararın yerine getirilmesi sağlanır.
4. Yargıtay’ın onama kararlarına karşı temyiz yolu kapalıdır, bu nedenle karar kesindir.
5. Onama kararı ile verilen kararın hukuka uygunluğu ve yerindeliği kabul edilmiş olur.

Bu açıklamalar doğrultusunda, Yargıtay’ın onama kararı sonrasında artık karar kesinleşmiş olacak ve uygulanacaktır. İster ceza davaları olsun, ister hukuk davaları, Yargıtay’ın onama kararları hukuk düzeni içerisinde kesinlik taşımaktadır. Umarım bu detaylı cevaplar sorularınıza yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst