Yargitay nasil inceleme yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yargıtay nasıl inceleme yapar?​

Yargıtay kural gereği temyiz incelemesini dosya üzerinde yapar. Duruşma tarihinin belirlenmesi ve duruşmalı temyiz incelemesinin yapıldığı durumlarda ise tarafların herhangi birinin duruşmaya gelmemesi durumunda dosya üzerinden inceleme yaparak karar verir.

Davanın Yargıtay a gitmesi ne demek?​

Mahkeme sonucunda tarafların birine olumlu diğerine ise olumsuz sonuç çıkar. Verilen kararın bir takım şartlar yerine getirilerek, daha yetkili mercii olan Yargıtay tarafından yeniden incelenmesi ve kararın doğru ya da hatalı olduğunun araştırılma işlemine temyiz adı verilir. …
Yargıtay görev ve yetkileri nelerdir?
Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay’a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir.
Yargıtay kararları neden önemli?
Kısaca mahkeme tarafından varılan sonucun onanması ya da bozulmasına yetkili olması, yerel ve adli mahkemelere göre yüksek yetkisi bulunması ve hukuk devletinin temelini oluşturan yapılar arasında bulunması nedeniyle Yargıtay kararları büyük bir önem taşımaktadır.

Yargıtay incelemede olan dosya ne zaman sonuçlanır?​

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay’a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Yargıtay kararı neye göre bozar?​

Yargıtay mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuka uygun olmadığı, delil takdirinde yanılgıya düşüldüğü, eksik araştırma veya hukuka uygun olmayan bir delil ile hüküm kurulduğu gibi nedenlerle birden fazla nedene dayanarak hükmün bozulması yönünde karar verebilecektir.
Yargıtay da dava ne kadar sürer?
YARGITAY DOSYA İNCELEME NE KADAR SÜRER? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Yargıtay da onanan dosya ne zaman gelir?
Yargıtaydaki dosyanızı takip etmeniz veya ettirmeniz cezanızın onanması halinde size ne kazandırır? Hakkınızda verilen hapis cezası 3 yılı geçmiyorsa ve cezanız Yargıtay tarafından onanarak kesinleşir ise infaz savcılığınca adresinize 10 gün içerisinde teslim olmanız gerektiğini bildirir bir çağrı kağıdı gönderilir.
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Yargıtay, temyiz incelemesi neticesinde üç şekilde karar verir: Onama kararı, Bozma kararı, Düzelterek onama kararı.
Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
Yargıtay Kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. İlk derece ve istinaf mahkemeleri, önlerindeki uyuşmazlıkları, Yargıtay’ın daha önce başka dosyalarda vermiş oldukları Yargıtay emsal kararlarına uygun olarak karar vermeyi büyük çoğunlukla tercih etmektedir.
Yargıtay görevleri şu şekildedır:Yargıtay’ın görevleri nelerdir?
Yargıtayın görevleri şunlardır (Yargıtay Kanunu m.13): Temyiz incelemesi yapmak, yani tüm hukuk ve ceza mahkemeleri tarafından verilen kararları son merci olarak inceleyip karara bağlamak Yargıtay’ın temel görevidir. Kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümleri ilk ve son merci olarak inceleyip karara bağlamak,

Yargıtay görevleri ve işleyişi belirlenmiştir.?​

Yargıtayın görevleri ve işleyişi 2797 sayılı Yargıtay Kanunu ile belirlenmiştir. İlk derece mahkemelerinden verilen hükümler istinaf başvurusu üzerine bölge adliye mahkemesi tarafından istinaf incelemesine tabi tutulur.

Yargıtay’ın duruşma günü bellidir.?​

Yargıtay, tarafların talepleri ve yukarıdaki yasal şartlarla bağlı olmaksızın, bilgi almak üzere resen de duruşma yapılmasına karar verebilir. Duruşma günü belli edilen hâllerde Yargıtay, tarafları veya gelen tarafı dinledikten sonra, taraflardan hiçbiri gelmemiş ise dosya üzerinde inceleme yaparak kararını verir.
Yargıtay, Adli Yargı hukukunun en yüksek mahkemesidir.?
Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. Yargıtay, ilk derece mahkemeleri veya bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri) gibi olay incelemesi yapamaz.
 
Geri
Üst