AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yargitay kararlari nereden bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yargıtay kararları nereden bulunur?​

Resmi Gazetede yayınlanmış Yargıtay kararlarına Elektronik Resmi Gazete http://rega.basbakanlik.gov.tr nin “fihrist” kısmına tıklayarak (http://rega.basbakanlik.gov.tr/Fihrist/fihrist.asp ) açılan sayfada “MEVZUAT TÜRÜ” kısmından “YARGITAY KARARLARI” seçilerek ulaşılabilir.

Yargıtay kararı nasıl araştırılır?​

Yargıtay kararı nasıl araştırılır?
İlgili dairelerce emsal kabul edilerek sisteme dâhil edilen kararlar arasında; ”Doküman içeriğine”, ”Daire”, ”Dairenin esas numarasına”, ”Dairenin karar numarasına”, ”Dairenin karar tarihine”, ”ilgili kavramlara” ve ”ilgili mevzuat” alanlarından en az birisine bilgi girilir ve ‘Ara’ düğmesine basılarak …

Emsal kararlara nereden bakılır?​

Emsal kararlara nereden bakılır?
Yargıtay karar arama, Danıştay ve diğer yargı kararları araması ile emsal kararlara ulaşabilirsiniz.

Yargıtay kararı bozarsa ne olur?​

Bozma kararında başka bir karara hükmedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz. Yargıtay bozduğu dosyayı hükmü veren mahkemeye iade eder.

Mahkeme kararlarını nereden bulabilirim?​

Mahkeme kararlarını nereden bulabilirim?
1 Mahkeme Kararlarına Nasıl Ulaşabilirim?…Dava Karar Sorgulama
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması

Yargıtaydan sonra nereye başvurulur?​

Yargıtaydan sonra nereye başvurulur?
Yargıtay’ın bozma kararına karşı davanın tüm tarafları kararın düzeltilmesi talebini ileri sürebilir. Müdahil veya sanık bozmanın niteliğine göre Yargıtay kararına karşı itirazda bulunma hakkına sahiptir. Yargıtay bozma kararına itiraz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularak kullanılır.

Idare Mahkemesi emsal kararlara nasıl ulaşılır?​

Bölge idare mahkemelerinin verdiği emsal niteliğindeki kararlara da; içtihat başlığı altından; yalnızca ülke, mahkeme/kurum kısmından Bölge İdare Mahkemesi seçeneği seçilerek arama yaparak ulaşılabilir.

Gerekçeli karar e devlette görünür mü?​

Gerekçeli karar e devlette görünür mü?
Mahkeme kararı sonucu sorgulama; e-devlet sisteminde sadece e-devlet şifresi ile giriş yaparak görülebilmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber mahkemeler ile ilgili işlemlerin ve sorgulamaların daha hızlı yapılabilmesi adına e-devlet sisteminden bu işlemin yapılabilmesi mümkün olmaktadır.
 
Yargıtay kararlarına erişmek ve araştırmak için Elektronik Resmi Gazete'nin fihrist kısmını kullanabilirsiniz. [Rega Basbakanlik gov tr](http://rega.basbakanlik.gov.tr)'de bulunan Fihrist bölümünden "MEVZUAT TÜRÜ" kısmından "YARGITAY KARARLARI" seçerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca emsal kararlara ve diğer yargı kararlarına Yargıtay, Danıştay ve diğer yargı kararları araması yaparak ulaşabilirsiniz.

Yargıtay kararı bozarsa, hükmü sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay'ın bozduğu dosyayı bizzat karara bağlayamaz, sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder.

Mahkeme kararlarını bulmak için dilekçe vererek ilgili kurumlara başvurabilir, UYAP bilgi bankasından sorgulama yapabilir ya da www.turkiye.gov.tr adresinden ya da E-Devlet Sistemi'nden sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Yargıtaydan sonra başvurulacak yer, Yargıtay'ın bozma kararına karşı davanın tüm taraflarının kararın düzeltilmesi talebini ileri sürebileceği veya itirazda bulunabileceği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'dır.

Gerekçeli kararlara e-devlet sistemi üzerinden erişebilirsiniz. Mahkeme kararı sonucu sorgulama işlemi için e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Bu sayede hızlı ve kolay bir şekilde mahkemelerle ilgili işlemleri ve sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz.
 
Geri
Üst