AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yargitay kararlari baglayici midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?​

Yargıtay Kararları Bağlayıcı mıdır? Yargıtay Kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. Tabi ki Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararları ise, Yargıtay kararları içinde emsal karar olma ötesinde tüm mahkemeleri bağlayıcı özelliği bulunmaktadır.

Yargıtay aşamaları nelerdir?​

Yargıtay aşamaları nelerdir?
YARGITAY ‘DA Kİ DOSYAMIN DURUMU NEDİR?
- 1.) ARŞİV BÖLÜMÜ TESLİM ALDI :
- 2.) SAVCİ İNCELEMESİNDE :
- 3.) İLGİLİ YARGITAY. DAİRESİNDE :
- 4.) ÖN İNCELEMEDE : (Savcı incelemesini geçtikten sonra arşivde bölümüne geçmesi çok hızlıdır.)
- 5.) ARŞİVDE :
- 6.) İNCELEMEDE :
- 7.) CBS’YE GÖNDERİLDİ :

Yargıtay ilk derece mahkemesi Nedir?​

Yargıtay ilk derece mahkemesi Nedir?
Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. Yargıtay, ilk derece mahkemeleri veya bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri) gibi olay incelemesi yapamaz.

Yargıtay kararı kesin midir?​

Kurulun verdiği kararlar kesindir. Dörtten fazla ceza dairesi olan bölge adliye mahkemelerinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından daire başkanları arasından belirlenen ve dört üyeden oluşan başkanlar kurulu bu incelemeyi yapar.

Yargıtay kararları içtihat mıdır?​

Yargıtay kararları içtihat mıdır?
İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden ayrı olarak daireler arasında içtihat uyuşmazlığına konu olmaz. Ancak, Anayasa Mahkemesi içtihatları zamanla değişebilir.

Yargıtay dosya sırası nasıl işliyor?​

Yargıtay dosya sırası nasıl işliyor?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında dosya kayıt edilir ve bir tebliğname numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır. Dosya inceleme sırasını beklemek üzere arşive gönderilir. Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir.

Ilk derece mahkemesi ne demek?​

İlk derece mahkemeleri, bir uyuşmazlığın dava ile çözümlenmesi aşamasında ilk başvuru yapılan mahkemelerdir. İlk derece mahkemeleri de ikili bir ayrıma tabidir: Genel mahkemeler, Özel mahkemeler.

Ilk derece mahkemesi nelerdir?​

Ilk derece mahkemesi nelerdir?
Madde 2 – Adli yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 – Adli yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4 – Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.

Yargıtay üyelerini kim seçer?​

Yargıtay üyelerini kim seçer?
Yargıtay üyelerini kim seçer sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilmektedir: Yargıtay, adli yargı kolunun yüksek mahkemesi olup başsavcı ve vekili cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Yargıtay’ın diğer üyelerini ise HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) tarafından seçilir.

Yargıtay kaç üyeden oluşur KPSS?​

Yargıtay’ın kuruluş tarihi 06.03. 1868’dir. Günümüzde Ankara’ da bulunan Yargıtay’ın kanununda değişiklik yapılarak 32 olan daire sayısı 38 ve 250 olan üye sayısı 387’ye çıkarılmıştır. 2016 yılında gerçekleştirilen değişiklik ile birlikte bugün Yargıtay’ın daire sayısı 44 olup Yargıtay üye sayısı ise 310′ dur.

Yargıtay kararı ne zaman kesinleşir?​

Yargıtay kararı ne zaman kesinleşir?
Yargıtay Onama Kararı Ne Zaman Kesinleşir? Yargıtayın onama kararı vermesiyle birlikte karar da kesinleşecektir. Karar verildiği an kesinleşmiş olacaktır. Onama kararındaki usul bu yöndedir, bozma kararının verilmesi halinde karar henüz kesinleşmemiş olacaktır.

Yargıtay içtihat kararları nedir?​

Yargıtay içtihat kararları nedir?
Somut olayda mevcut olan anlaşmazlık konusunda, üst mahkemelerin benzer olaylar bakımından verdiği farklı kararlarla ortaya çıkan ve anlaşmazlığı ortadan kaldırmaya yönelik; yetkili üst kurullarca alınan kararlardır.
 
Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
Yargıtay kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı olabilir ancak emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararları ise, tüm mahkemeleri bağlayıcı niteliğe sahiptir.

Yargıtay aşamaları nelerdir?
Yargıtay dosyaları genellikle şu aşamalardan geçer: Arşiv bölümünde teslim alınması, savcı incelemesi, ilgili Yargıtay Dairesinde incelenmesi, ön inceleme süreci (savcı incelemesini geçtikten sonra arşive geçiş), arşivde beklemesi, inceleme süreci ve son olarak CBS'ye gönderilmesi.

Yargıtay ilk derece mahkemesi nedir?
Yargıtay, adli yargı sisteminde hukuki birliği sağlamak amacıyla görev yapan en yüksek mahkemedir. İlk derece mahkemeleri veya bölge adliye mahkemeleri gibi olay incelemesi yapmazlar.

Yargıtay kararı kesin midir?
Evet, Yargıtay'ın verdiği kararlar kesindir. Ancak dörtten fazla ceza dairesi olan bölge adliye mahkemelerinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından seçilen başkanlar kurulu kararın geçerliliğini değerlendirir.

Yargıtay kararları içtihat mıdır?
Yargıtay kararları içtihat niteliği taşıyabilir. İçtihadı Birleştirme Kararları, Yargıtay tarafından verilen kararlar olup diğer mahkemeleri bağlayıcı niteliğe sahip olabilir.

Yargıtay dosya sırası nasıl işliyor?
Yargıtay'da dosyanın sırası belirli bir düzende ilerlemektedir. Dosya Cumhuriyet Başsavcılığında kayıt edilir, numara alır ve arşive gönderilir. Sırası geldiğinde dosya incelenmek üzere savcıya tevzi edilir.

Ilk derece mahkemesi ne demek?
Ilk derece mahkemeleri, bir uyuşmazlığın çözümü için ilk başvurulan mahkemelerdir. Genel mahkemeler ve özel mahkemeler olarak ayrılırlar.

Ilk derece mahkemesi nelerdir?
Adli yargıdaki ilk derece mahkemeleri hukuk ve ceza mahkemeleridir. Bölge adliye mahkemeleri ise adli yargıdaki ikinci derece mahkemelerdir.

Yargıtay üyelerini kim seçer?
Yargıtay üyeleri adli yargı kolunun yüksek mahkemesi olarak cumhurbaşkanı tarafından belirlenen başsavcı ve vekili ile HSK tarafından seçilen diğer üyelerden oluşur.

Yargıtay kaç üyeden oluşur?
Yargıtay'ın daire sayısı ve üye sayısı zaman içerisinde değişebilir. Günümüzde, 44 daireden oluşan Yargıtay'da 310 üye bulunmaktadır.

Yargıtay kararı ne zaman kesinleşir?
Yargıtay'ın onama kararı vermesiyle birlikte karar kesinleşir. Onama kararı verildiği anda karar hüküm doğurur ancak bozma kararı durumunda karar hüküm doğurmaz.

Yargıtay içtihat kararları nedir?
Yargıtay içtihat kararları, benzer olaylarla ilgili farklı kararlar veren üst mahkemelerin aldığı kararlarla ilgili anlaşmazlıkları çözmek amacıyla alınan kararlardır. Bu içtihatlar, yetkili üst kurullar tarafından alınır.
 
Geri
Üst