AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yargisal kararlar hangi makam tarafindan verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yargısal kararlar hangi makam tarafından verilir?​

Danıştay: Merkezi İdarenin Yardımcı Kuruluşu Yüksek mahkeme olarak nitelendiril- mesi Danıştay’ın yargısal fonksiyonunu, danışma ve inceleme mercii olarak nitelendirilmesi ise Danıştay’ın idari fonksiyonunu ortaya koymaktadır.

Yargı kararlarının uygulanmamasından doğan sorumluluklar nelerdir?​

İdarenin Anayasa hükmünü hiçe sayıp, yargı kararlarını anlamsız bırakmak amacıyla hareket etmesi idarenin veya uygulamayan kamu görevlisinin sorumluluğunu gerektirir. İptal ve yürütmenin durdurulması kararlarının yerine getirilmemesi idarenin kusurlu sorumluluğuna yol açar.
“Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.
Danıştay kim denetler?
Danıştay Nedir? Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.
Yargı kararını uygulamayan kamu görevlisinin kusuru nedir?
2- Cezai Sorumluluk Ġdari yargı yerlerince verilen yargı kararlarının o kararı uygulamak mev- kiinde bulunan kamu görevlilerince yerine getirilmemesi, kamu görevlilerinin kiĢisel kusurları olarak kabul edilmektedir.

Idare Mahkeme kararını kaç gün içinde uygular?​

İdari yargı kararları kararın tebliği tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yerine getirilmelidir. Bu hüküm anayasa ile koruma altına alınmış olup anaysa md.

Idare Mahkemesi iptal kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?​

İDARE MAHKEMESİ İLAMLARINDAKİ YARGILAMA GİDERİ VE VEKALET ÜCRETİ KESİNLEŞMEDEN İCRAYA KONULABİLİR… “…Diğer yandan idare aleyhine açılan haciz veya ihtiyati haciz uygulamaları ile ilgili davalarda verilen kararlar (2577 sayılı İYUK 28/1) kesinleşmeden takibe konulamaz.
 
Geri
Üst