Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yarginin bagimsiz olmasi ne demektir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yargının bağımsız olması ne demektir?​

Yargının bağımsızlığı, yargıçların yerine getirdikleri toplumsal işlev dolayısıyla, baskılara ve müdahalelere karşı kurumsal ve anayasal olarak korunması anlamına gelir.

Mahkeme bağımsız mıdır?​

Anayasamızdaki düzenlemeye göre, “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler” (m.138/1); “Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve …

Hâkime tazminat davası açılabilir mi?​

Hâkime tazminat davası açılabilir mi?
Buna göre de hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili yaptıkları işlem ve verdikleri karar nedeniyle haklarında tazminat davası açılamayacak. Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Yargının bağımsızlığı neden önemlidir?​

Eğer bir ülkede yargı bağımsız olmazsa adalet mahkemeler tarafından değil başka güçler tarafından sağlanır.O ülkede hukuksuzluk adaletsizlik olur. Böyle bir ülkede refah adalet ve eşitlik olmaz. Bu da ülke içinde kanunsuzluğun olmasına neden olur. Mutluluk, huzur ve refah böyle bir ülkede görülemez.

Devlete karşı tazminat davası nereye açılır?​

Ticari nitelikte olmayan tüm tazminat davaları, talep edilen tazminat miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Devletin, yani idarenin işlem ve eylemleri nedeniyle zarara uğrayanların açtığı tazminat davasına “tam yargı davası” denilmektedir.

Hakim nişanlısının davasına bakabilir mi?​

Hakim nişanlısının davasına bakabilir mi?
Madde Metni (1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.
Bir hakimi nereye şikayet edebilirim?​
Öncelikle vatandaşımız, hakim yada savcı hakkında ihbar nereye yapılır? sorusunu sormaktadır. Bu tip ihbarları vatandaşlarımız, polise, jandarmaya, cumhuriyet savcılıklarına yada adalet bakanlığına yapabilir. Yapılan ihbarlar,kurumlar aracılığı ile Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne iletilir.
 
Yargının bağımsızlığı çok önemlidir çünkü adaletin sağlanması için bağımsız ve tarafsız bir yargıya ihtiyaç vardır. Yargının bağımsız olması, yargı mensuplarının dış etkilere maruz kalmadan, kanun ve adalet prensiplerine göre karar vermesini sağlar. Bu durum hukukun üstünlüğünü ve demokratik değerleri güçlendirir.

Mahkemelerin bağımsızlığı da yargının bağımsızlığıyla doğrudan ilişkilidir. Mahkemelerin bağımsızlığı, hukuk devleti ilkesini güçlendirir ve vatandaşların adil yargılanma hakkını teminat altına alır. Anayasamızda yer alan hükümler doğrultusunda hâkimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı korunmaktadır.

Hâkim ve savcılara karşı tazminat davası açılabilmesi konusu önemlidir. Hâkim ve savcılar görevlerini yerine getirirken bağımsız olmalıdır ve aldıkları kararlar dolayısıyla davalık olmamalıdır. Ancak, hâkim veya savcının kasti olarak hukuka aykırı hareket etmesi veya görevini kötüye kullanması durumunda, bu durumlar hakkında yasal yollarla şikayette bulunulabilir.

Hakimlerin de çeşitli durumlarda davaya bakamayacakları ve çekilmek zorunda oldukları haller bulunmaktadır. Örneğin, kendi davalarında, nişanlısının davasında ya da yakın akrabalarının davalarında tarafsız davranamayacakları için davaya bakamazlar.

Hakim veya savcı hakkında şikayette bulunmak isteyen vatandaşlarımız, bu şikayeti polise, jandarmaya, cumhuriyet savcılıklarına veya adalet bakanlığına yapabilirler. Bu ihbarlar iletilerek ilgili kurumlar tarafından değerlendirilir ve gereğine karar verilir. Bu şekilde yargı mensuplarının hukuk dışı davranışlarıyla ilgili şeffaf bir süreç işletilmiş olur.
 
Geri
Üst