AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yargilamanin yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafindan karara baglanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafindan karara baglanir?​

Yargılamanın yenilenmesi talebi kural olarak esas kararı veren mahkemeden istenir. İ. Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.

Bölge idare mahkemesi kararı kaç gün içinde uygulanmalıdır?​

Bölge idare mahkemesi kararı kaç gün içinde uygulanmalıdır?
Yüksek Mahkeme kararlarında bu süreyi “makul süre” olarak kabul edilmiş ve bu sürenin kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz (30) günü geçemeyeceğini belirtilmiştir. Bu süre içerisinde uygulanmayan kararların, gecikmesi dolayısıyla oluşan zararlardan idare sorumlu olacaktır.

Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme?​

Yargılamanın yenilenmesini olağanüstü bir kanun yolu olarak nitelendiren öğreti ve yargı kararlarında yargılamanın yenilenmesi yoluna mahkemelerin sadece kesin/kesinleşmiş kararlarına karşı yapılabileceği ifade edilmektedir.28 İYUK’un 53/1. maddesine göre Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinden verilen …

Yargılamanın yenilenmesi sebepleri nelerdir?​

Yargılamanın yenilenmesi sebepleri nelerdir?
Dava ehliyeti bulunmayan tarafın, davada kanuni temsilcisi olmayan bir kişi tarafından temsil edilmiş olması yargılamanın yenilenmesi sebebidir. Aynı şekilde, kanuni temsilcisi bulunmakla birlikte, temsilci olmadan karar verilmiş olması da yargılamanın yenilenmesi sebebi teşkil eder[20].

Uykun 53 maddesinde belirtilen yargılamanın yenilenmesinin şartları nelerdir?​

Anılan Kanun’un 53’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasında ise yargılamanın yenilenmesi süresinin, (1) numaralı fıkranın (h) bendinde yazılı sebep için 10 yıl, (1) numaralı fıkranın (ı) bendinde yazılı sebep için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl ve diğer sebepler için 60 gün …

Yürütmeyi durdurma kararı kaç gün içinde yerine getirilir?​

Yürütmeyi durdurma kararı kaç gün içinde yerine getirilir?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27/8. Maddesine göre; Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır. Yine aynı kanunun 27/9. Maddesine göre; Yürütmenin durdurulmasına dair verilen kararlar onbeş gün içinde yazılır ve imzalanır.

Yürütmenin durdurulması kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

Yürütmenin durdurulması kararı, mahkemece kaldırılmadığı sürece dava sonuçlanıncaya kadar devam eder. Eğer mahkeme davayı esastan reddederse YD kendiliğinden sona erer. Artık idare ilgili işleme kaldığı yerden devam edebilir.

Bölge idare mahkemesine YD itiraz kaç günde sonuçlanır?​

Bölge idare mahkemesine YD itiraz kaç günde sonuçlanır?
YD KARARINA İTİRAZ USULÜ Yürütmenin durdurulması kararlarına karşı itiraz etme yetkisi davanın taraflarına aittir. İtirazı inceleme yetkisine sahip merciler dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. Bu karar itiraz talebinin reddi veya itiraz talebinin kabulü şeklinde olabilir.

Yargılamanın yenilenmesi şartları nelerdir?​

Diğer bir ifade ile yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilebilmesi için kesin hükümden dönülmesini gerektirecek, duruşma açılmasını haklı ve gerekli kılıcak ciddiyette yeni delil ve olayların ortaya konulması zorunludur.
 
Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafından karara bağlanır sorusuna verilecek cevap oldukça net bir şekilde İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 53. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkeme tarafından karar bağlanır.

Bir diğer sorunun cevabına gelecek olursak, Bölge İdare Mahkemesi kararının kaç gün içinde uygulanması gerektiği sorusunda Yargıtay kararlarına göre "makul süre" olarak kabul edilmiş ve bu sürenin kararın idareye tebliğinden itibaren otuz (30) günü geçemeyeceği belirtilmiştir. Bu süre içerisinde uygulanmayan kararların, gecikmesi dolayısıyla oluşan zararlardan idare sorumlu olacaktır.

Yargılamanın yenilenmesi talebi hangi mahkeme tarafından karara bağlanır sorusuyla ilgili olarak belirtmek gerekirse, yargılamanın yenilenmesi yolu sadece kesin/kesinleşmiş kararlar için kullanılabilir. Danıştay, Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kesin kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi talebi yapılabilmektedir.

Son olarak, yargılamanın yenilenmesi şartları konusunda da belirtmek gerekirse; yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilebilmesi için kesin hükümden dönülmesini gerektirecek, duruşma açılmasını haklı ve gerekli kılacak ciddiyette yeni delil ve olayların ortaya konulması zorunludur. Bu şartlar, yargılamanın yenilenmesi talebinin değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
 
Geri
Üst