Yargilamanin yenilenmesi hangi mahkemeye verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yargılamanın yenilenmesi hangi mahkemeye verilir?​

Yargılamanın yenilenmesi talebi kural olarak esas kararı veren mahkemeden istenir. İ. Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.
Dava dosyası bozma sonrası açılış ne demek?
Bozma sonrası açılış, hakkınızda verilen hükmün temyiz veya itiraz üzerine gittiği üst mahkemeden ( Yargıtay, BAM v.s) bozularak esas mahkemesine gelmesi durumda yeniden esas numarası alarak yargılamaya devam edilmesidir.
Bozmayı gerektirmiştir ne demek?
Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Yeniden yargılama karari temyiz edilir mi?​

– Yargılamanın yenilenmesi talebinin kabulü hâlinde, uyuşmazlığın esası hakkında verilecek yeni hükme karşı.” Aynı yasak, HUMK m. 452’de düzenlenmiş olup, burada kanunkoyucu, “iadei muhakeme üzerine verilen karar aleyhine iadei muhakeme olunamaz. Bu karar ancak kaabil-i temyizdir” şeklinde bir hüküm sevketmiştir.
Yargılamanın yenilenmesi nedir IYUK?
Yargılamanın yenilenmesi, bazı yargılama hatalarından veya eksikliklerinden dolayı, maddi anlamda kesin hükmün ortadan kaldırılması ve daha evvel kesin hükme bağlanmış olan bir dava hakkında yeniden yargılama ve inceleme yapılmasını sağlayan olağanüstü bir kanun yoludur.
Karar bozulunca ne olur?
Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur. Bozma kararı üzerine önceki hüküm tamamen ortadan kalkar.
İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bu nedenle hukuksal alanda vatandaşlar için oldukça önemli bir kanun yoludur. Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar.
 
Geri
Üst