- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.115
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Yargılamanın iadesi talebi hükmün icrasını durdurur mu?
(1) Yargılamanın iadesi davası, hükmün icrasını durdurmaz. Ancak dava veya hükmün niteliğine ve diğer hâllere göre talep üzerine icranın durdurulmasına ihtiyaç duyulursa, yargılamanın iadesi talebinde bulunan kimseden teminat alınmak şartıyla iade talebini inceleyen mahkemece icranın durdurulması kararı verilebilir.Yargılamanın yenilenmesi icra takibini durdurur mu?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 381. maddesine göre, yargılamanın yenilenmesi davası, hükmün icrasını durdurmaz.
Yargılamanın iadesi ne demek?
Yargılamanın iadesi, yargılama sırasında yapılan ve verilen kararı doğrudan etkileyen ya da etkileme ihtimali bulunan hataları onarmak suretiyle gerçeğin ortaya çıkarılmasına hizmet eden, böylece de toplumun yargıya olan güvenini, bireylerin hukuk güvenliğini pekiştiren ve hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan bir …Yargılamanın yenilenmesi kimden istenir?
Hükmün infaz edilmiş olması veya hükümlünün ölümü, yargılamanın yenilenmesi istemine engel olmaz. Ölenin eşi, üstsoyu, altsoyu, kardeşleri yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilirler. İkinci fıkrada sayılan kişilerin yokluğu hâlinde, Adalet Bakanı da yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilir.
Adli mahkemeler ile idari mahkemeler arasında oluşan çelişik kararlar için yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilemeyeceği, bunlar hakkında hüküm uyuşmazlığının giderilmesi için Uyuşmazlık mahkemesine başvurulacağı kabul edilmektedir[30].
Yargılamanın iadesine kimler başvurabilir?
“(1) Aşağıdaki sebeplere dayanılarak yargılamanın iadesi talep edilebilir: a) Mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması. b) Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması.