- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yargı ve gerekçesi ne demek?
Yargı gerekçesi neden-sonuç ilgisinin bulunduğu cümlelere verilen isimdir. Bir cümle içerisinde yapılan işin neden yapıldığı geçiyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Yargı gerekçesi cümlelerinde neden sonuç ilişkisi bulunduğunun unutulmaması gerekmektedir.Neden sonuç ilişkileri?
Neden – sonuç cümleleri, meydana gelen bir olay veya durumun bir nedene bağlandığı, gerekçe olarak bir sebebin ileri sürüldüğü cümlelerdir. Şöyle ki, meydana gelen her olayın bir mantıklı gerekçesi vardır ve bu cümlede belirtilmiş ise nedeni belli bir sonuç cümlesi oluşur.Aşamalı bir durum ne demek?
Bir durumun, bir olgunun ya da bir olayın olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimini belirli bir süreç içindeki haline aşamalı durum denir. Aşamalı durumda ifade edilen olay ya da olgunun süreç sonucunda sona ermesi anlatılır. Bu sona erme hali değişik biçimlerde ifade edilebilir.
Yargılı cümle ne demek?
Yargı cümlesi ne demek? Cümle yargı bildiren sözcük ya da söz öbeğidir. Bir sözün yargı bildirmesi şahıs ve kip bildirecek biçimde çekimlenmesine bağlıdır. Yani “geliyorum” “hastayım” sözleri de cümledir; “Dün seni okulun bahçesinde arkadaşlarınla gezerken görmüştüm.” de cümledir.
Aşamalı Durum anlatım nedir?
Türkçede aşamalı ne demek?
Aşamalı durum bildiren cümlelerde genellikle “gitgide, gittikçe, gün geçtikçe, giderek, her geçen gün, zamanla, yavaş yavaş, günden güne” gibi ifadeler kullanılmaktadır. Bu kelimeler, cümlede ifade edilen olay veya durumun belirli bir süreç içerisindeki olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimine vurgu yapmaktadır.Neden sonuç nedir ve örnekler?
Bir eylemin hangi maksatla yapıldığını açıklayan cümlelere neden sonuç cümlesi denir. Bu cümleler aynı zamanda meydana gelen olayların nasıl ve hangi sebeplere bağlı olarak gerçekleştirdiğini açıklar. Örneğin ”Trafik vardı bu nedenle geciktim” cümlesinde gecikmenin sebebi olarak trafik gösterilmiştir.
Koşula bağlılık ne demek örnek?
Türkçede koşul anlamı asıl olarak “-SE” şart ekiyle veya “İSE” kelimesiyle yapılır fakat “-ince”, “-dikçe”, “mi”, “ama”, “üzere”, “yeter ki” ile de koşul anlamı sağlanabilir. Örnekler: Eğer kar böyle çok yağmaya devam ederse kapıdan dışarı atımımızı atamayız. Söz verdi mi yapar.
Cümlede anlam konusu ile ilgili sorularda sıkça karşımıza çıkan “aşamalı durum” ifadesi, kelimenin anlamından da anlaşılacağı üzere bir işin kademeli bir şekilde gelişmesini ifade etmektedir. Bu gelişim olumlu veya olumsuz yönde olabilir.
Anlatılan olayın bir anda, hemen, pat diye olmaması; belirli aşamalardan, durumlardan geçerek YAVAŞ YAVAŞ, AŞAMA AŞAMA gerçekleştiği cümlelere aşamalı durum bildiren cümle denir. Bir olayın veya durumun giderek değiştiğini bildiren cümlelerdir.