Yardımlaşma - Yardımlaşma Ceşitleri Nelerdir?

haberci

Yeni Üye
Yardımlaşma nedir,
Yardımlaşma Ceşitleri
Yardımlaşma Ceşitleri hakkında Bilgi
Maddi Yardım:
Yerde ve gokte ne varsa hepsi Allah ’ındırFakat, Cenabı Hakk, yerde ve gokte bulunan butun varlıklar, yuce katından bir lutuf ve bağışlama olarak, insanların hizmetine vermiştir Varlığın sahibi olan Allah Teala, bunu, kullarından dilediğine verip dilediğinden alacağını acıklamıştırAncak kendilerine mal ve mulk verdiği kişilere, malları ile ilgili bazı sorumluluklar yuklemiş ve gorevler vermiştir Bu sorumluluk ve gorevler, Allah ’ın bir emaneti olan mallardan bir kısmının başkalarına verilmesidir Cenabı Hakk, iman ve namazdan sonra, malın başkalarına verilmesini emretmiştir Buna “infak etmek denir İnfakın uc ceşit kısmı vardır(Farz, vacip ve mendup) Farz olan zekat, vacip olan fitredir
Dunyada kalacak olan malımızın, Allah ’ın emrine gore kullanılması ve harcanması onemli bir iştir Bu harcama, ahirete uzanan gecide sağlam bir kopru kurmamızı sağlar
Hayır ve iyilik, mal, el ve dille yapılır Yapılacak butun iyiliklere “sadaka denir
Mal ile yapılacak iyilik ve yardımın başında zekat gelir Zekat, insanların ihtiyaclarından fazla olan mallardan başkalarına vermeleridir ve mecbUri bir yardım şeklidirBunun dışında, sadaka ile başkalarına yardım etmemiz gerekir
İnsan yakınlık derecesine gore başkalarına yardım etmelidir (Cocuğu annesibabası, kardeşi, yakın akrabaları, yakın ve uzak komşuları, icinde yaşadığı toplumun diğer bireyleri) Ancak maddi olarak yardım edilecek kişilerin gercekten yoksul olmaları gerekir
Fakat insan gonul zenginliğinin yerine, elinde olanın daha fazlazını ister, gozunu hırs burur Bunun yerine Allah ’ın bize nimet olarak verdiği malların hayır yolunda, bize emrettiği şekilde harcanması olumlu bir davranıştırYalnız insan istediği malı değil, mallarından sevdiklerini yoksullara vermek zorundadır, boylece Allah ’ın rızasını kazanır
Mal ile yapılacak yardımlardan biri de “karzı hasendirBu yardım, faiz veya benzeri menfaat beklemeden odunc para verilerek yapılır
Herkesin yararlanabileceği ceşme, kopru, cami, hastane, okul, yol gibi kurumlar yaptırmak da mal ile yapılan yardımlar arasındadırBu tur hayır eserlerine sadakai cariye denir ve bu kişiler oldukten sonra da, o yerler hala işliyorsa sevabı cok olur
Sosyal ve ekonomik bakımdan malla yapılacak en onemli yardımlardan biri de zenginlerin mallarını yatırıma aktarmalarıdır ve calışmak isteyenlere iş ve gecim imkanı hazırlamalarıdır
Manevi Yardım:
Allah ’ın ve ResUlunun bizden yapılmasını istediği, akıl ve vicdanın hoş gorduğu bir şeyi yapmak iyiliktir Kotulukten sakınmak, başkalarına kotuluk yapmamak da iyiliktir Bu tur iyilikler de “sadakadırİyilikte yardımlaşmak kadar kotulukten alıkoymaya calışmak da muslumanların diniahlaki gorevleri arasındadır Kotuluk goren kişi, kotuluk ister kucuk ister buyuk olsun, ona engel olmalıdır Eğer bu gorev yapılırsa, kotuluk azalır, toplum huzur bulur
Yardım Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1 Yardım Allah rızası icin yapılır Allah rızası gozetilmeden yapılan iyilikte riya ve gosteriş, yada cıkar duşuncesi vardır
2 Yardım yapılacağı sırada gercekten yoksul olan kişiler aranmalıdır Ancak haya sahibi yoksullar, yoksulluklarını belli etmez Yardım yapacakların, bunlar gibilerini bulup, haysiyetlerini bozmadan yardım etmelidirler
3 Kotu, işe yaramaz mallar yardım olarak başkalarına verilmez
4 Yapılan yardım hic bir zaman başa kakılmamalıdır, aksi takdirde yapılan yardımın sevabı olmaz
5 Yoksulun halinden anlamalı ve ona iyi davranmalıdır
6 Hic bir yardım kucuk gorulmemelidir
7 İyilik ve yardımda bulunacak kişi bunu zamanında yapmalıdır Zamanında yapılmayan yardım, ihtiyacı karşılamaktan uzaklaşır
8 Yardım yapılırken gizliliğe onem verilmelidir Ancak zekat gibi farz olan ibadetlerde acıklık esastır
Başkalarından Yardım Bekleyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
1 İhtiyactan fazlası istenmemelidir
2 Yapılan yardımı azımsamadan kabul etmek gerekir
3 Yardım kerim olandan istenir, yardım etmek istemeyenden veya imkanı olmayandan yardım istenmez
4 İyilik ve yardım yapana nankorluk değil, teşekkur etmeliyiz

Yardımlaşma, insanların karşılıklı olarak ihtiyaçlarını gidermek, destek olmak ve birbirlerine yardım etmek amacıyla bir araya gelerek dayanışma göstermeleridir. Bu kavram, insanların birlikte daha güçlü olabileceği düşüncesine dayanır ve toplumsal ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlar.

Yardımlaşma çeşitleri arasında maddi yardım ve manevi yardım öne çıkmaktadır. Maddi yardım, insanların maddi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan desteklerdir. Bu destekler genellikle mal, para veya hizmet şeklinde olabilir. Zekat, fitre, sadaka, kredi verme gibi çeşitli biçimleri bulunmaktadır. Maddi yardımların yanı sıra manevi yardım da önemli bir kavramdır. İyilik yapmak, kötülükten kaçınmak, moral desteği vermek gibi manevi destekler de yardımlaşma çeşitleri arasında yer almaktadır.

Maddi yardımlar arasında zekat, fitre, sadaka, karz-ı hasen gibi kavramlara rastlamaktayız. Zekat, Müslümanlar arasında belirli bir oranda mal varlığının belirli kimselere dağıtılmasını gerektiren bir ibadet şeklidir. Fitre, Ramazan ayında fakir ve muhtaç kimselere verilmesi gereken bir miktardır. Sadaka ise genel anlamda iyilik ve yardımlaşma için yapılan gönüllü ödemeleri ifade eder. Diğer yandan karz-ı hasen, faizsiz kredi verme anlamına gelir ve maddi yardımlar arasında önemli bir yer tutar.

Manevi yardım ise, insanların ruhsal ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla yapılan yardımları kapsar. İyilik yapmak, kötülükten kaçınmak, başkalarına yardım etmek gibi davranışlar manevi yardımı oluşturur. Bu tür yardımlar genellikle karşılıksız ve gönüllü olarak yapılan desteklerdir.

Yardımlar yapılırken bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Yardımın Allah rızası için yapılması, ihtiyacı olan gerçek yoksulların belirlenmesi, yardımın değerli malzemelerle yapılması, yardımın gizliliğinin korunması gibi hususlara özen gösterilmelidir. Aynı şekilde yardım alan kişilerin de ihtiyaçlarını açıkça ifade etmeleri ve yardımı teşekkürle kabul etmeleri önemlidir.

Sonuç olarak, yardımlaşma toplumların dayanışma ve birlik içinde olmalarını sağlayan önemli bir kavramdır. Maddi ve manevi yardımların yanı sıra, yardımlaşırken dikkat edilmesi gereken noktaların bilinmesi ve uygulanması, sağlıklı bir yardımlaşma kültürünün oluşmasına katkı sağlar. Bu sayede toplumda yardımlaşma ve dayanışma duygusu güçlenir ve insanlar arasındaki ilişkiler pozitif yönde gelişir.

Geri