AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yardimci Docent doktor Nasil Olunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yardımcı Doçent doktor Nasıl Olunur?​

YÖK, yardımcı doçent unvanı için, adayın akademik çalışmalarının, doçent veya profesör unvanına sahip 3 jüri tarafından değerlendirilmesini ve adayın başvurduğu alan ile ilgili fakülte, enstitü veya yüksek okul tarafından düzenlenen yabancı dil sınavından başarılı olmasıdır.

Doçent ten sonra ne gelir?​

Doçent ten sonra ne gelir?
Genelde doçentlikten sonra yapılacak bir iki yayın ile profesör olunabiliyor. Her ne kadar doçent veya profesör unvanı alınsa da öneli olan kaliteli akademisyen olabilmektedir.

Assoc prof MD ne demek?​

Assoc prof MD ne demek?
Doçent ise ABD’de “associate professor” ünvanına karşılık gelir ve “assoc. prof.” diye kısaltılır. Bunun anlamı tenure almış kişi demektir. Yani ömür boyu üniversitede iş ve akademik güvencesi vardır. Assistant Proffessor ise profesör asistanı demek değildir.

Yardımcı Doçent doktor maaşı ne kadar?​

Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | ORTALAMA
Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç | 7.020 | 13.380

Doçent olmak için kaç puan gerekiyor?​

Doçent olmak için kaç puan gerekiyor?
Adayın, doçentlik sonrasındaki yayınlarından en az 60 puan alması koşuluyla akademik puanlama sistemindeki tüm maddelerden 100 puanı tamamlamış olması gerekir. Bunlara ek olarak, en az 1 yüksek lisans veya doktora tezi yönetmiş olması gereklidir.

Doçent nasıl profesör olur?​

Doçent nasıl profesör olur?
Kişilerin profesör olmak için ise sağlaması gereken şartlar şu şekildedir; Kişilerin doçentlik unvanına sahip olması gerekmektedir ve en az beş sene ana dalında çalışmış olması gerekmektedir. Uluslararası eserler vermiş olması gerekmektedir. Kişilerin profesör kadrosuna uygun bir şekilde atanmış olması gerekmektedir.
Doktora olmadan doçent olunur mu?​
Düzenleme ile doktorasını bitirenler doğrudan doçentliğe başvurabilecek. Mevcut durumda Yardımcı Doçent kadrosunda olan 36 bin öğretim üyesi de hak kaybı olmadan “Doktor Öğretim Görevlisi” kadrosuna herhangi bir işlem ve şarta gerek duymaksızın geçirilecek.

Doçent Doktor ne iş yapar?​

Doçent Doktor ne iş yapar?
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Dr. Ögr. Üyesi ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
 
Yardımcı Doçent doktor olabilmek için belirli bir süreç ve koşullar gerekmektedir. YÖK tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda adayın akademik çalışmaları, doçent veya profesör unvanına sahip en az 3 jüri tarafından değerlendirilir. Ayrıca başvurulan alan ile ilgili fakülte, enstitü veya yüksek okul tarafından düzenlenen yabancı dil sınavından başarılı olunması şarttır.

Doçentlikten sonra profesörlük için genelde birkaç yayının yapılması yeterli olabilir. Ancak unvanlar elde edilse de asıl önemli olan kaliteli akademisyen olmaktır.

Assoc Prof MD, ABD'de "associate professor" unvanına karşılık gelir ve "assoc. prof." şeklinde kısaltılabilir. Bu unvan tenure almış kişiyi ifade eder, yani ömür boyu üniversitede iş ve akademik güvencesi vardır.

Yardımcı Doçent doktor maaşı, en düşük 7.020 TL ve ortalama 13.380 TL arasında değişmektedir.

Doçent olabilmek için adayın, doçentlik sonrasındaki yayınlardan en az 60 puan alması ve akademik puanlama sistemindeki tüm maddelerden 100 puanı tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca en az 1 yüksek lisans veya doktora tezi yönetmiş olması koşulu da bulunmaktadır.

Doçentlikten profesörlüğe geçiş için ise belirli şartlar sağlanmalıdır. Öncelikle kişinin doçentlik unvanına sahip olması ve en az beş yıl ana dalında çalışmış olması gerekmektedir. Uluslararası eserler sunmuş olması ve profesörlük kadrosuna uygun şekilde atanmış olması gereklidir.

Doktora olmadan da doçent olunabilir. Belirli bir düzenleme ile doktorasını tamamlamış bireyler doğrudan doçentliğe başvurabilirler ve mevcut durumda Yardımcı Doçent kadrosunda olan öğretim üyeleri de hak kaybı olmadan "Doktor Öğretim Görevlisi" kadrosuna geçirilebilirler.

Doçent Doktorlar genellikle üniversitelerde akademik çalışmalar yaparlar ve dersler verirler. Doçentlik unvanı, Dr. Öğr. Üyesi ile Profesör arasındaki akademik unvanlar arasında yer almaktadır ve kişilerin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan araştırma ve çalışmalarını sürdürmelerine olanak tanır.
 
Geri
Üst