AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yardim bildirim yukumlulugunu yerine getirmeme sonucu olume neden olma?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yardım bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme sonucu ölüme neden olma?​

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun cezası şu şekildedir: Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.98/2).
Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.98/2).

Ihmal suretiyle işlenen suçlar nelerdir?​

Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda aşağıdaki suçlardan hangisi söz konusudur?​

Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda aşağıdaki suçlardan hangisi söz konusudur?
Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçunun konusu, madde metninde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde mağdurun yaralanması veya zarar görmesidir. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle mağdurun ölmesi halinde ikinci fıkra hükümleri uygulanır.

Ihmal suretiyle ölüme neden olma?​

TCK Madde 83 Gerekçesi İhmal, kişiye belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğünün yüklendiği hâllerde, bu yükümlülüğe uygun davranılmamasıdır. Belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğüne aykırı olarak bu davranışın gerçekleştirilmemesi sonucunda, bir insan ölmüş olabilir.

Ihmal suretiyle icra suçu ne demek?​

(Örn, Birden fazla kez bıçaklayarak birini öldürmek.) Bir “yapma” emrinin ihlalidir. Hukuk düzeni tarafından emredilen davranışın yapılmaması ile “salt ihmal” suçları, ihmal davranışla netice meydana getirilirse “ihmal suretiyle” icra suçları söz konusu olur.

Görünüşte ihmali suç ne demek?​

Görünüşte ihmali suç ne demek?
Gerçek olmayan veya görünüşte (ya da garantörsel) ihmali suçlar ise, neticenin önlenmesi bakımından hukuki yükümlülük altında bulunan fail tarafından kanunda tanımlanan neticenin meydana gelmesinin engellenmemesi şeklinde işlenen suçlardır.

Görevi ihmal suçu adli para cezasına çevrilir mi?​

Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Görevi kötüye kullanma suçunun hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.

Görevi ihmal suçu hangi mahkemede görülür?​

Görevi kötüye kullanma suçunda yetkili mahkeme kamu görevlisinin suçu işlediği yer mahkemesidir. Görevi kötüye kullanma suçunda görevli mahkeme ise Asliye Ceza Mahkemeleridir.

TCK nın 61 maddesi nedir?​

TCK nın 61 maddesi nedir?
“(1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.

Ihmal suretiyle kasten öldürme nedir?​

Failin belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanundan kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması. Örneğin, anne baba çocuğunu korumak yükümlülüğü altındadır, vücudu sobaya değen çocuğunu bilerek ihmal ederek tedavi etmeyen ve ölüme neden olan anne ihmal suretiyle kasten öldürme suçu nedeniyle cezalandırılacaktır.

Ihmal suretiyle icra suçu nedir?​

 
İhmal suretiyle icra suçu, belirli bir eylemi yapma yükümlülüğünün ihlali sonucunda, ihmal davranışla bir zarar veya netice meydana gelmesi durumunda gerçekleşen suçlardır. Yani, hukuki bir yükümlülüğü yerine getirmeme sonucunda zarar doğmasıyla ortaya çıkar. Örneğin, trafikte dikkatsizce araç kullanarak bir kazaya sebep olmak ve bu kazada birinin ölmesine neden olmak, bir ihmal suretiyle icra suçu örneğidir. Bu gibi durumlarda ihmal edilen eylem sonucunda oluşan zarar, suçun temel unsuru olarak kabul edilir ve fail cezai sorumlulukla karşı karşıya kalabilir.
 
Geri
Üst