Yaraticiligin boyutlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.401
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yaratıcılığın boyutları nelerdir?​

Fisher (1995)’e göre yaratıcılığın 4 boyutu vardır:

Yaratıcılık nedir uzun bilgi?​

Yaratıcılık en basit şekliyle orijinal, sosyal faydalılığı olan ürünler veya fikirler yaratabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Öncelikle, yaratıcılık yaratılan ürünün özellikleri ve ürünün aldığı sosyal kabul ile değerlendirilebilir. İkinci olarak yaratılan ürün kendi koşulları içinde değerlendirilmelidir.
Yaratıcılığın bileşenleri; bilgi birikimi, iletişim becerileri, analiz, özen göstermek, geliştirmek, akıcılık, esneklik ve özgünlük olarak sıralanmaktadır (Üstündağ 2003, Rıza 2001).
Düşünme boyutları nelerdir?
Normal düşünme sürecinde şu aşamalar yer alır.
Yaraticiligin son asamasi nedir?
Son aşama olan geliştirme aşaması ise en az hazırlık aşaması kadar önemli, çünkü hemen her fikir ne kadar mükemmel olursa olsun süreç sonunda ne kadar başarılı bir ürün ya da hizmete dönüşürse dönüşsün başlangıçta mutlaka zayıf ve eksik yönlere sahiptir yani üzerinde çalışılmaya ve geliştirilmeye muhtaçtır.

Yaratıcı süreç nedir?​

Yaratıcı süreç, her insan için farklı şekillerde ve farklı zaman çizelgelerinde kendini gösterir. Yaratıcı kişi veya potansiyelini açığa çıkarabilen herkes, bir fikri hayata geçirmek için benzer süreçlerden geçer.

Yaratıcı düşünme becerileri nelerdir?​

Yaratıcı düşünmeyi eleştirel düşünmeden ayıran başlıca özellik, mevcut fikirlerden yola çıkarak bilgi, sağduyu ve mantık kullanımı ile bir yargıya varmak yerine, mevcut fikirlere ek olarak yenilerini önermesidir. Eleştirel düşünme süreci analitik ve dikeydir.
Esneklik;çözüme yönelik olan fikirlerin zihinde yer alan kalıplar ve şablonlara bağlı kalınmadan özgürce üretilebilmesidir. Özgünlük; standart çözüm yolları yerine eşsiz, alışılmadık, hatta sıra dışı yollar geliştirebilme yeteneğidir.
Yaratıcılığın bilişsel boyutu nedir?
Bu kuramlar arasında J.P. Guildford’un geliştirdiği faktöriyalist kuram, yaratıcı düşünmeyi yakınsak ve ıraksak düşünme olarak iki boyutta inceler. Yakınsak düşünme biçiminde doğru olan cevap aranır. Iraksak düşünme biçiminde ise dört farklı özellikten söz edilir: Akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirme.
Kreatif düşüncenin aşamaları nelerdir?
London Schools of Economics’ten İngiliz psikolog Graham Wallas, dört aşama ortaya koyuyor.

Wallas modeli nedir?​

Graham Wallas (1926) tarafından ortaya atılan kuram,yaratıcı kişilerin anekdotları, yazıları ve düşüncelerini ürüne dönüştürdükleri ürünler incelenerek oluşrulmuştur.

Yaratıcı düşünme biçimleri nelerdir?​

2-) Yaratıcı Düşünme Bireyin yeni, farklı, orijinal, özgün (sentez düzeyi), ayrıştırıcı düşünme, alternatifli düşünme ve ürünler ortaya koymasıdır. Özneldir. Hazırlık, kuluçka, aydınlanma ve değerlendirme olmak üzere dört aşamadan oluşur.
Yaratıcı Düşünme: Yaratıcı düşünme becerisi; öğrencilerin temel bir fikri ve ürünü değiştirme, birleştirme, yeniden farklı ortamlarda kullanma ya da tamamen kendi düşüncelerinden yola çıkarak yeni ve farklı ürünler ve bilgiler üretme, olaylara farklı bakabilme, küçük çaplı da olsa bazı buluşlar yapabilmeyi kapsar.
Akıcı ve esnek düşünme neden önemlidir?
Esnek düşünme ile alışılmış düşüncelerin dışına çıkılabilir ve böylece sorunlara, durumlara tek yönden değil de çok yönlü bakış açısı getirilebilir. Bu da özgün fikirlerin, alternatiflerin ortaya çıkmasına veya oluşturulabilmesine olanak sağlar. Sonuçta olabildiğince alışılmışın dışında fikirler üretilebilir.
Yaratıcılığımızı geliştirmek için ne yapmamız lazım?
Yaratıcılığınızı geliştirmenizi sağlayacak 7 yöntem
- Doğru soruları sorarak sorunları yeniden belirleyin.
- Farklı fikirleri buluşturun ve harmanlayın.
- 3. Bulduğunuz ilk çözüme bağlanıp kalmayın.
- Dikkat kesilin.
- Çevrenizi yaratıcılıkla doldurun.
- Kendinize engeller koyun.
- Tecrübe edin.

Kreatif düşünmenin aşamasına ne ad verilir?​

İçe doğuş aşaması (yaratıcılık-aydınlanma): Karşılaşılan sorunun çözü- müne yönelik düşüncenin, çözümün ya da yapılacak şeyin ani bir şekilde or- taya çıktığı aşamadır. Birey, problem veya materyalle ilgili olağanüstü keşif yapar veya yeni yaklaşımlarda bulunur.
 
Geri
Üst