Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yaraticiligi desteklemek icin neler yapabiliriz?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yaratıcılığı desteklemek için neler yapabiliriz?​

Çocuklarda Yaratıcılığı Teşvik Etmek İçin 5 Kolay Yöntem
- 1.Soru sormayı teşvik edin. Çocukların çok fazla soru sorduğunu her ebeveyn bilir.
- 2.Probleme Dayalı Öğrenme.
- 3.Sürece yardım edin ancak cevabı bulmayı onlara bırakın.
- 4.Serbest ve kesintisiz zaman.
- 5.Alternatif eğitim yöntemleri deneyin.
- Bonus: Bırakın kavga etsinler.

Yaratıcı düşünme teknikleri nelerdir?​

Yaratıcı Düşünme Teknikleri
- Beyin Fırtınası
- SCAMPER.
- Nitelik Listeleme.
- Morfolojik Sentez.
- Sinektik.
- Altı Şapka Düşünme.

Yaratıcılığı destekleyen bir eğitim programı hazırlanırken neye dikkat etmek gerekir?​

Yaratıcılığı destekleyen bir eğitim programı hazırlanırken neye dikkat etmek gerekir?
Yaratıcılığın öğeleri olan orijinallik, esneklik, akıcılık, anlamlandırma, çok yönlü düşünme, birleştirme gibi kavramların ne anlama geldiğini ve örneklerini kavramalıdır. Böylece bu bilgiyi kullanarak çocuklarda yaratıcılığı geliştirebilecek bir öğrenmeye kılavuzluk edebilir.

Yaratıcılığın çocuğa katkıları nelerdir?​

Yaratıcılığın çocuğa katkıları nelerdir?
Kendine özgü yaratıcılığı sayesinde çocuk, olayları kendisine göre yorumlayarak ve anlatımda kendisine has kelime, fikir, hareket, çizgi ve renkler kullanarak kendi iç dünyasını yansıtmaktadır. Bu dönemde çocuğa sunulan eğitim fırsatları çocuğun gelişimine olumlu katkı yapmaktadır.

Düşünme yöntemleri nelerdir?​

İşte size en yaygın olarak kullanılan düşünme biçimleri …
- 1-) Yansıtıcı Düşünme.
- 2-) Yaratıcı Düşünme.
- 3-) Eleştirel Düşünme.
- 4-) Analitik Düşünme.
- 5-) Metabilişsel Düşünme.
- 6-) Tümevarımsal Düşünme.
- 7-) Tümdengelimsel Düşünme.
- 😎 Analojik Düşünme.

Yaratıcılık sürecinin aşamaları nelerdir?​

Yaratıcı Sürecin Evreleri Nelerdir?
- Hazırlık,
- Kuluçka,
- Fikrin Doğuşu,
- Geliştirme.

Yaratıcı düşünme aşamaları nelerdir?​

Yaratıcı düşünme aşamaları nelerdir?
London Schools of Economics’ten İngiliz psikolog Graham Wallas, dört aşama ortaya koyuyor.
- Hazırlık. Bir sorumuz var.
- Kuluçka devresi. Bu dönemde aklımız, az ya da çok aktif ve bilinçli olarak olası çözümleri aramaya başlar.
- Aydınlanma.
- Doğrulama.

Yaratıcı bireylerin kişilik özellikleri nelerdir?​

Yaratıcı bireylerin kişilik özellikleri nelerdir?
Yaratıcı kişi; özgün olmalı, hata yapmaktan korkmamalı, olumlu düşünebilmeli, özgür olmalı ve kendini sevmelidir. Pratik zekaya sahip olmalı, olaylara bakış açısı ve hayalleri sınırlandırılmamış, önyargılardan arınmış olmalıdır. Ayrıca problem çözme yeteneği olmalıdır.

Yaratıcılığı geliştirmeye kılavuzluk edecek öğretmen özellikleri nasıl olmalıdır?​

Yaratıcı öğretmenin,
- 1) Kendini geliştirmeye açık,
- 2) Statü veya güç için çalışmayan,
- 3) Rekabet duygusunu olumlu yönde işbirliği ve ekip çalışması içinde kullanabilen,
- 4) Sorunlarla yüzleşebilen ve çözüm önerileri getirebilen,
- 5) Diğer öğretmenlerin farklı düşüncelerine saygı gösteren ve değerlendirebilen,

Yaratıcılığı güçlendiren üç temel nitelik nedir?​

Bu kuramlar arasında J.P. Guildford’un geliştirdiği faktöriyalist kuram, yaratıcı düşünmeyi yakınsak ve ıraksak düşünme olarak iki boyutta inceler. Yakınsak düşünme biçiminde doğru olan cevap aranır. Iraksak düşünme biçiminde ise dört farklı özellikten söz edilir: Akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirme.

Çocuklarda yaratıcılık özellikleri nelerdir?​

Çocuklarda yaratıcılık özellikleri nelerdir?
Yaratıcı Çocuklar ve Yaratıcılığın Geliştirilmesi
- Sorunlara karşı duyarlık.
- Fikirlerde akıcılık.
- Esneklik.
- Orijinallik.
- Yeniden tanımlama ve düzenleme yeteneği.
- Soyutlama özetleme ve analiz etme yeteneği.
- Bileşim (sentez) ve bir sonuca götürme.
- Tutarlı şekilde düzenleme.

Yaratıcılığı desteklemek için yapılabilecek birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda yaratıcılığı teşvik etmek için dikkat edilmesi gereken bazı kolay yöntemler şunlardır:

1. **Soru sormayı teşvik etmek:** Çocuklara soru sormayı cesaretlendirerek merak duygularını canlı tutabiliriz. Bu sayede onların düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabiliriz.

2. **Probleme dayalı öğrenme:** Çocukların karşılaştıkları problemleri çözmelerine fırsat vererek yaratıcı düşünmelerini teşvik edebiliriz. Problemlere farklı açılardan bakmalarını sağlayarak yeni çözüm yolları bulmalarına yardımcı olabiliriz.

3. **Sürece yardım etmek ancak cevabı bırakmak:** Çocuklara sorunlarla başa çıkmalarında rehberlik ederken cevabı doğrudan vermek yerine kendi çözüm yollarını bulmalarına destek olabiliriz.

4. **Serbest ve kesintisiz zaman:** Çocuklara kendi ilgi alanlarına yönelebilecekleri, yaratıcılıklarını serbestçe kullanabilecekleri zamanlar sağlamak önemlidir.

5. **Alternatif eğitim yöntemleri denemek:** Geleneksel eğitim yöntemlerinin dışında çocuklara farklı öğrenme ortamları ve yöntemleri sunarak yaratıcılıklarını destekleyebiliriz.

Ek olarak, çocukların arası bazen kavga etmesine izin vermek de onların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve farklı bakış açıları kazanmalarına yardımcı olabilir.

Yaratıcılığı destekleyen bir eğitim programı hazırlanırken, yaratıcılığın temel öğelerini ve süreçlerini doğru anlamak önemlidir. Orijinallik, esneklik, akıcılık gibi kavramlar üzerinde durularak, çocuklara bu alanlarda destek olabilecek bir öğrenme ortamı oluşturulmalıdır.

Yaratıcı düşünme teknikleri ise çeşitlilik gösterebilir. Beyin fırtınası, SCAMPER, nitelik listeleme, morfolojik sentez gibi teknikler kullanılarak çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunabilir.

Yaratıcılığın çocuğa sağladığı katkılar arasında, kendine özgü bir ifade biçimi geliştirme, olayları farklı açılardan değerlendirme yeteneğini kazanma ve problem çözme becerilerini geliştirme gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır.

Yaratıcılığı güçlendiren üç temel nitelik arasında akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirme gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu niteliklerin geliştirilmesi yaratıcılığı destekleyen bir ortam oluşturabilir.

Çocuklarda yaratıcılığın geliştirilmesi için yukarıda belirtilen özelliklerin yanı sıra sorunlara duyarlık, fikirlerde akıcılık, esneklik, orijinallik gibi özelliklerin desteklenmesi önemlidir. Bu sayede çocuklar yaratıcı düşünme becerilerini geliştirebilir ve farklı bakış açıları kazanabilirler.

Geri