AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaratici okuma ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.217
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaratıcı okuma ne demek?​

Yaratıcı okuma, yaratıcı düşünme becerilerinden ve ölçeklerinden beslenen bir okuma yaklaşımıdır.

Kitap okuma etkinliği nasıl yapılır?​

Aşağıda birkaç madde ile çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını listeledik:
- Ev kütüphanesi oluşturun.
- Ailece kitap okuma zamanı
- Çocukken kendi okuduğunuz kitapları önerin.
- Sürükleyici çocuk hikaye kitapları ile başlayın.
- Dinleyin.
- Dışarı çıktığınızda kitapçılara uğrayın.
- Hediyeleriniz kitap olsun.

Anlamayı geliştirmek için okuma sırasında yapılacak etkinlikler nelerdir?​

Anlamayı geliştirmek için okuma sırasında yapılacak etkinlikler nelerdir?
Anlama becerilerinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz 7 okuma stratejisi
- Kelime dağarcığınızı geliştirin.
- Okuduğunuz metinle ilgili sorular bulun.
- 3. Bağlam ipuçlarını kullanın.
- Ana fikri arayın.
- Okuduklarınızın bir özetini yazın.
- Okumayı daha küçük bölümlere ayırın.
- 7. Hızınızı artırın.

Bilinçli okuma atölyesi nedir?​

Programın Amacı Bu eğitimde; edebi eserlerin edebiyat tarihi kapsamında disiplinler arası bir yöntem ve sanat dallarıyla ilişkilendirilerek, bireylerin edebi eserleri çok yönlü inceleme, bilinçli okuma ve değerlendirme becerilerini geliştirmeleri amaçlanır.

Yazma Atölyesi nedir?​

Yaratıcı yazarlık atölyesi nedir diye merak edenler için; yaratıcı yazarlık atölyesi öğrencilere teknik bilgilerin öğretildiği ve yazma pratiklerinin yapıldığı özel eğitim odalarıdır.

Okul öncesi etkileşimli kitap okuma nedir?​

Okul öncesi etkileşimli kitap okuma nedir?
Etkileşimli kitap okuma okul öncesi dönemde yer alan çocuklara kitap okumaktan ziyade etkileşimleri barındıran bir süreçtir. Çocuk pasif dinleyici konumundan uzaklaştırılmaktadır. Etkileşimli kitap okuma çocukların yazı ve sesbilgisel farkındalıklarını desteklemektedir.

Anlamayı nasıl geliştiririz?​

Haftada bir veya iki kez bilmediğiniz kelimeler üzerinde kendinizi test etmek için bilgi kartları kullanın. Yeni öğrenilen kelimeleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanmaya özen gösterin. Bir kelimenin belirli bir bağlamda ne anlama geldiğini tahmin etme yeteneğinizi geliştirmek için mümkün olduğunca çok okuyun.

Yaratıcı okuma Atölyesi nedir?​

Yaratıcı okuma ve yazma programı, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeye, ıraksak düşünme ve eleştirel düşünme tekniklerini kullanarak “iletişimsel” ve “işlevsel okuryazar” yetiştirmeye gönül verenlere rehberlik edecek bir yetişkin eğitimi programıdır.

Okuma nasıl olmalı?​

Okuma nasıl olmalı?
Okuma yapılırken zihindeki tüm düşünceler bir kenara bırakılmalıdır. Sadece okunan metne odaklanmak hem okuma hızınızı hem de anlama hızınızı artıracaktır. Eğer zihnimiz başka şeylerle meşgulse, ne kadar hızlı okursak okuyalım yine de okuduklarımız aklımızda kalmaz.

Doğru okuma nedir?​

Kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme. Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme. Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyabilme.

Kitap okuma etkinliği nedir?​

Bu etkinlik özellikle 1-4. Sınıflar arasında uygulanabilecek bir etkinliktir. Resimli kitaplarla görsel okuma yaptırılarak başlanan alıştırmalar, sayfa sayısı gittikçe artan kitaplar şeklinde devam eder. Bütün bir sınıfa aynı kitabı okutarak veya gruplar halinde aynı kitaplar okutularak uygulanabilir.
 
Yaratıcı okuma, yaratıcı düşünme becerilerinden ve ölçeklerinden beslenen bir okuma yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, sadece metni anlamayı değil, metinlerin ötesine geçerek farklı bakış açılarıyla değerlendirme yeteneğini de geliştirir. Yaratıcı okuma ile klasik okuma pratiğinden farklı olarak metinleri sadece bilgi depolama aracı olarak görmek yerine yorumlama, eleştirme ve yeni fikirler üretme süreçlerine dahil edilir.

Kitap okuma etkinliği çocukların okuma alışkanlığı kazanması ve okuma keyfini keşfetmesi için önemlidir. Evde kütüphane oluşturmak, ailece kitap okuma zamanı ayarlamak, çocuklara kitap önerilerinde bulunmak, sürükleyici hikaye kitaplarıyla başlamak, kitapçılara uğramak, hediyelerde kitap tercih etmek gibi yöntemlerle çocukların kitap sevgisini artırabilirsiniz.

Anlamayı geliştirmek için okuma sırasında bazı etkinlikler uygulayabilirsiniz. Kelime dağarcığınızı genişletmek, okuduğunuz metinle ilgili sorular sormak, bağlam ipuçlarını kullanmak, ana fikri belirlemek, okuduklarınızı özetlemek, okumayı küçük parçalara bölmek ve okuma hızını artırmak gibi stratejilerle anlama becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.

Bilinçli okuma atölyesi, edebi eserlerin disiplinler arası bir yöntemle incelenmesini sağlayarak bireylerin edebi eserleri çok yönlü olarak değerlendirmesine olanak tanır. Bu atölye sayesinde edebi eserlerin tarihi ve sanatsal bağlamlarıyla ilişkilendirilerek derinlemesine incelenmesi ve anlaşılması hedeflenir.

Yaratıcı yazarlık atölyesi öğrencilere yazma tekniklerini öğretirken yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Öğrencilerin yazma becerilerini artırarak hayal güçlerini ve ifade kabiliyetlerini genişletmelerine yardımcı olur.

Okul öncesi etkileşimli kitap okuma, çocukların kitap okurken sadece dinleyici değil, aktif olarak katılımcı olmalarını sağlayan bir süreçtir. Bu yöntem, çocukların dikkatlerini canlı tutarak yazı ve sesbilgisel farkındalıklarını destekler.

Doğru okuma, kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme, sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme, yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme ve vurgu tonlamalarına dikkat ederek okuyabilme becerilerini içerir. Bu sayede metni daha doğru anlamak ve değerlendirmek mümkün olur.

Son olarak, okuma yaparken zihninizi sadece metne odaklayarak okuma hızınızı ve anlama becerinizi artırabilirsiniz. Dikkatinizi dağıtan düşünceleri bir kenara bırakarak tek bir odak noktasına yönelmek, daha verimli bir okuma deneyimi yaşamanıza yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst