Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yaralanma durumlarinda ilkyardim nasil olmalidir?

Editör

Yeni Üye

Yaralanma durumlarında ilkyardım nasıl olmalıdır?​

Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz,
- Yarada kanama varsa durdurulur,
- Yara içi kurcalanmamalıdır,
- Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez),
- Yara üzerine bandaj uygulanır,
- Tıbbi yardım istenir (112).

Hafif yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Hafif yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Yaralanmalarda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
- Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Yara yeri değerlendirilir, Oluş şekli. Süresi. Yabancı cisim varlığı Kanama vb.
- Kanama durdurulur,
- Üzeri kapatılır,
- Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır,
- Tetanos konusunda uyarıda bulunulur,
- Yaradaki yabancı cisimlere dokunulmamalıdır!

Göğüs bölgesinden yaralanan kişiye hangi pozisyon verilir?​

Hasta/yaralı bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda oturtulur, Ağızdan hiçbir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık kontrol edilir, Açık pnömotoraksta şok ihtimali çok yüksektir.

Yara bakımı nasıl yapılır?​

Yara bakımı nasıl yapılır?
Açık Yaraların Pansumanı Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Göğüs bölgesinde yaralanma ya da ağrı olan bir kişi hangi pozisyon verilmeli?​
Hasta/yaralının hayati bulgularını kontrol edin. Hasta/yaralıyı rahat bir pozisyonda oturtun ya da düz yatırın. Yarı oturur pozisyon genellikle bu tür durumlar için en rahat olanıdır. Dinlenmesini ve hareket etmemesini isteyin.

Acık yaraya ne iyi gelir?​

Acık yaraya ne iyi gelir?
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır.

Ilk yardımı kimler uygulayabilir?​

Kimler İlk Yardım Yapabilir? İlk Yardım Yönetmeliği’ne göre; hayat kurtarmak isteyen en az ilkokul mezunu ve her 18 yaşını doldurmuş birey ilk yardım eğitimine katılabilir. 18 yaş sınırı reşit olma, ilkokul mezunu olma şartı ise kişinin okuma-yazma bilme gerekliliğine göre belirlenen şartlardır.

Basit yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Basit yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Yara içi kurcalanmamalıdır, Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez), Yara üzerine bandaj uygulanır, Tıbbi yardım istenir (112)….Yaralanmalarda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
- Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Yara yeri değerlendirilir,
- Kanama durdurulur,
- Üzeri kapatılır,
- Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır,

Basit yaralanmalar nelerdir?​

Kesik yaralar: Bıçak, çakı, cam gibi kesici aletlerle oluşur. Genellikle basit yaralardır. Derinlikleri kolay belirlenir. Ezikli yaralar: Taş yumruk ya da sopa gibi etkenlerin şiddetli olarak çarpması ile oluşan yaralardır.

Yara ve yara çeşitleri nelerdir?​

Yara ve yara çeşitleri nelerdir?
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.
Delici Karin Yaralanmasi varsa yapilacak olan nelerdir?​
Delici karın yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Hasta/yaralının bilinç kontrolü yapılır,
- Hasta/yaralının yaşam bulguları kontrol edilir,
- Dışarı çıkan organlar içeri sokulmaya çalışılmaz, üzerine geniş ve nemli temiz bir bez örtülür,

Ilkyardımcının ilk yapması gereken nedir?​

Ilkyardımcının ilk yapması gereken nedir?
İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.

Yaraya ne sürülür?​

Sulanan yara nasıl kurutulur?​

Sulanan yara nasıl kurutulur?
Yaranın iyileşmesini hızlandıran vitaminler
- A vitamini: Nane, roka, maydanoz, havuç, ıspanak, semizotu ve tatlı patates.
- B vitamin kompleksi: Et, süt, sebze, balık ve bira mayası
- C vitamini: Maydanoz, karnıbahar, yeşil biber, kırmızı biber ve domates gibi sebzeler.

Kafası yarılan ne yapmalı?​

Yatarak dinlenme ve bir ağrı kesici alınabilir. Baş yada kafada kanlı yarılmalar da olabilir. Bu durumda kanama artmaması için soğuk kompress ve temiz bez ile acilen sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Başına darbe alan kişi 24 saat yalnız kalmamalı, bisiklet dahil araç yada makine kullanmamalı.

Yaraların sınıflandırılması nelerdir?​

Yaraların sınıflandırılması nelerdir?
Açık yara çeşitleri: Kesik (veya insizyon); bıçak, jilet veya cam parçası gibi keskin nesnelerce oluşturulan düzgün şekilli yaradır. Yırtık (veya laserasyon), künt travma sonucu oluşan düzensiz, yırtık benzeri yaradır. Yara düzgün kesilmediği için yara dudakları boyunca damar, sinir köprüleri görülebilir.
Yaraların onarılması nasıl olur?​
Yara yeri yabancı cisimlerden, mikroplardan, ölü dokulardan arındırılır, yara boşluğu yeni kılcal damarlar ve bağ dokusu hücreleri ile doldurulur. Oluşan tamir dokusunun üstü yeni deri ile örtülür. Yara tam olarak kapandıktan sonra bile tamir dokusu günlerce, aylarca içten içe olgunlaşır, kuvvetlenir.

Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar olabilir?​

Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar olabilir?
Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar görülebilir?
- Yoğun ağrı
- Solunum zorluğu.
- Morarma.
- Kan tükürme.
- Açık pnömotoraks (Göğüsteki yarada nefes alıyor görüntüsü)

Karnına bıçak saplanmış bir kişiye ne yaparsınız?​

Eğer bıçak saplanması gibi delici bir yaralanma oldu ise yabancı cisim yerinden çıkarılmaz, ıslak temiz bir bezle yara örtülür ve tıbbi yardım istenir. Hastaya ağızdan hiçbir şey verilmez. gibi durumlar oluşabileceğinden varsa yüzük, bilezik, saat gibi takılar çıkarılır.

İlk yardım aşamaları nelerdir?​

İlk yardım aşamaları nelerdir?
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.

Yaralanma durumlarında doğru şekilde uygulanan ilk yardım hayati önem taşır. İşte ciddi ve hafif yaralanmalarda yapılması gerekenler ve bazı sorunlarla ilgili bilgiler:

Ciddi yaralanmalarda:
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmamalıdır.
- Kanama varsa durdurulmalıdır.
- Yara içi kurcalanmamalı ve temiz bir bezle örtülmelidir.
- Yara üzerine bandaj uygulanmalıdır.
- Acil tıbbi yardım (112) istenmelidir.

Hafif yaralanmalarda:
- Yaşam bulguları (ABC) değerlendirilmelidir.
- Yara yeri değerlendirilmeli ve kanama durdurulmalıdır.
- Yaralı sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanmalıdır.
- Yarada yabancı cisim varsa dokunulmamalıdır.

Yara bakımı:
- Açık yaraların pansumanı yapılırken yara etrafı temizlenmeli, antiseptik kullanılmamalıdır.
- Yara içi serum fizyolojikle temizlenmeli ya da steril gazlı bezle silinmelidir.

Delici karın yaralanmalarında:
- Hasta bilinci kontrol edilir ve yaşam bulguları izlenir.
- Dışarı çıkan organlar içeri sokulmamalı, üzeri nemli temiz bir bezle örtülmelidir.

İlk yardım uygulaması:
- Hasta/yaralının korku ve endişeleri giderilmeli, durumunun ağırlaşmasını engellemek için gereken müdahaleler yapılmalıdır.

Sulanan yara kurutulması:
- Yara iyileşmesini hızlandırmak için A, B ve C vitaminlerinden zengin besinler tüketilebilir.

Delici göğüs yaralanmalarında:
- Sorunlar yoğun ağrı, solunum zorluğu, morarma, kan tükürme ve açık pnömotoraks olabilir.

Karnına bıçak saplanan bir kişiye yapılacaklar:
- Yabancı cisim çıkarılmaz, yara örtülür ve tıbbi yardım istenir.

İlk yardım aşamaları:
- Koruma, Bildirme, Kurtarma adımları önemlidir. Videoyu izleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Sağlık her zaman önceliğimizdir, doğru bir şekilde ilk yardım uygulamak hayati önem taşır. Unutmayın, acil durumlarda tıbbi yardım almak her zaman en doğrusudur.

Geri