- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yara nasıl değerlendirilir?
Yaranın doğru ve geniş kapsamlı olarak değerlendirilmesi dikkatli ve sürekli yapılan klinik gözlemler ve niteliksel ölçümler üzerine dayanmaktadır. Kronik yaralarda yaranın büyüklüğü, yara yatağı, yara kenarları, eksuda/kokunun varlığı, tünel/sinüs oluşumu, enfeksiyon ve ağrı gibi parametreler değerlendirilmelidir.Pansuman kaç saatte bir yapılır?
9- Eğer yarayı kapatırsak, enfeksiyonu (yaranın kızarması, şişmesi, ağrı ve iltihap) önlemek için pansumanı 24/48 saatte bir yenilemeliyiz.Pansuman nedir çeşitleri nelerdir?
Yaranın durumuna göre üç çeşit pansuman vardır; 1- Koruyucu Pansuman: Yarayı dış ortamdan korumak için yapılır. 2- Emici Pansuman: Yaradan gelen akıntının emilmesini sağlayan pansumandır. 3- Basınçlı Pansuman: Esas amaç, yaradan gelen kanamayı durdurmakdır.
Yara mikrop kapmasın diye ne yapılır?
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır. Önemli olan dışarıdan gelen mikropları yaradan uzaklaştırmaktır.
Pansuman günde kaç kere yapılır?
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.Yara ve yara çeşitleri nelerdir?
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.Yara pansumanı nasıl yapılır?
Açık Yaraların Pansumanı Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Yara enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
İltihaplı yaraların, genel olarak iyileşme süreçlerine bağlı olarak çeşitlendirilmesi yapılır. Bu iyileşme süreçleri ilk olarak bakterileri yok etmek amacıyla antibiyotik tedavisiyle gerçekleşir. Bu süreç uygun görülen antibiyotik tedavisinden cerrahi müdahalelere kadar ilerleyebilir.