AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaprak kenarlarinin sararmasi hangi mineral eksikliginden kaynaklanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.839
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaprak kenarlarının sararması hangi mineral eksikliğinden kaynaklanır?​

Azot eksikliği, özellikle bitkinin alt kısımlarındaki yaşlı yaprakların sararmasına neden olur. Azot eksikliği sonucu yapraklarda klorofil miktarı azalırken diğer bazı pigmentlerin miktarı artabilir. Örneğin domatesin yaprak sapında ve damarlarında biriken antosiyanin pigmenti ile bu bölgeler mor bir renk alır.

Gübre hesabı nasıl yapılır?​

Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (3 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.

Bitki kükürtü nasıl absorbe eder?​

Bitki kükürtü nasıl absorbe eder?
Bitkilerde Kükürt Alınımı Nasıl Olur?
- KÜKÜRT.
- Bitkilerin Kükürt Alımı:Bitkiler gereksinim duydukları kükürdün büyük bir bölümünü kökleri aracılığıyla toprak çözeltisinden SO4 iyonları şeklinde alırlar.Bitkiler azda olsa stomalar aracılığıyla atmosferden kükürtdioksit (SO2) absorbe ederler.

Fosfor hangi bitkide var?​

Fosfor hangi bitkide var?
Günlük fosfor ihtiyacımızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabiliriz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfordan zengin kaynaklardır.

Fazla potasyum bitkiye zarar verir mi?​

Fazla alınan potasyum magnezyum alınımını azaltır ve bitkinin tepe sürgününün yavaşlamasına neden olur. Dokuların tuz konsantrasyonunu ve ozmotik basıncı ayarlayarak bitkide su dengesini sağlar. Bitkilerin kuraklığa, dona ve tuz zararına karşı dayanımını arttırır.

Azot fazlalığında ne olur?​

Bitkilerde fazla azot, bitkinin gelişme periyodunu uzatır, çiçeklenmeyi geciktirir, dal, sürgün ve yaprak miktarı fazla, iri, geniş ve uzun olur. Buna karşılık gelişme zayıf kalır; meyvelerde geç olgunlaşma meydana gelir.

Azot Formları Nedir?​

Azot Formları Nedir?
Amonyum formundaki azotun bir kısmı buharlaşmaktadır. Nitrat formundaki azot ise aşırı sulama ve su baskını gibi durumlarda Nitrite (NO2) dönüşmekte ve denitrifikasyon sonucu kayıplar oluşmaktadır.

Potasyum bitkiler tarafından hangi formda alınır?​

Potasyum bitkiler tarafından hangi formda alınır?
Bitkiler geliştikleri ortamdan potasyumu K+ katyonu şeklinde alır. Potasyum alımı azot (N) dışında öteki besin elementlerinden daha fazladır.
 
Yaprak kenarlarının sararması genellikle azot eksikliğinden kaynaklanır. Azot eksikliği, özellikle bitkinin alt kısımlarındaki yaşlı yaprakların sararmasına neden olur. Bu durumda, yapraklardaki klorofil miktarı azalırken diğer bazı pigmentlerin miktarı artabilir. Örneğin, domatesin yaprak sapı ve damarlarında biriken antosiyanin pigmenti ile bu bölgeler mor bir renk alabilir.

Gübre hesabı yapılırken kullanılacak azotlu gübre miktarını hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılabilir:
Kullanılacak Azotlu Gübre Miktarı = Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0
Örneğin, verilmesi gereken azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise,
Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre Miktarı = 9 x 3,0 = 27 kg
Bu miktar, 1 dekar (1 dönüm) araziye verilmelidir.

Bitkiler kükürtü genellikle kökleri aracılığıyla toprak çözeltisinden SO4 iyonları şeklinde alır. Ayrıca, bitkiler az miktarda atmosferden kükürtdioksit (SO2) de absorbe edebilirler.

Fosfor, günlük ihtiyacımızın çoğunu yiyeceklerden alırız. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates gibi besinler fosfordan zengin kaynaklardır.

Fazla potasyum alımı magnezyum alımını azaltabilir ve bitkinin tepe sürgününün yavaşlamasına neden olabilir. Ancak, potasyum bitkilerin su dengesini sağlamalarına yardımcı olur ve kuraklık, don ve tuz zararına karşı dayanıklılıklarını artırabilir.

Azot fazlalığında, bitkinin gelişme periyodu uzayabilir, çiçeklenme gecikebilir ve yaprak, dal ve sürgünlerin miktarı fazla olabilir. Buna karşılık, gelişme zayıf kalabilir ve meyveler geç olgunlaşabilir.

Azotun formları arasında amonyum ve nitrat bulunur. Amonyum formundaki azot kısmen buharlaşabilirken, nitrat formundaki azot aşırı sulama veya su baskını gibi durumlarda nitrite (NO2) dönüşebilir ve denitrifikasyon sonucu kayıplar oluşabilir.

Potasyum bitkiler tarafından geliştikleri ortamdan K+ katyonu şeklinde alınır. Potasyum alımı, diğer besin elementlerine göre daha fazla önem taşır.
 
Geri
Üst