AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaprak doken bitkiler transpirasyon ihtiyacini nasil karsilar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
117.364
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaprak döken bitkiler transpirasyon ihtiyacını nasıl karşılar?​

Yapraklarda transpirasyon, gözenekler (Stomalar) aracılığıyla olmaktadır. Buna Gözeneksel Transpirasyon denir. Genel olarak bitkilerde suyun % 90′ ından fazlası gözeneksel transpirasyon ile yiter. tabaka suyu kolay geçirmediği gibi epidermal hücrelerden doğrudan transpirasyonu da önler.

Kışın yapraklar neden dokulur?​

Sonbahar ve kış aylarında, gündüzler daha kısadır. Ağaçlardaki yapraklar daha az ışık depolar. Soğuk hava toprağı dondurur ve bu yüzden ağaç, topraktaki suyu çekmekte zorlanır. Yapraklara çok fazla su gerektiğinden, ağaç tasarruf etmek için yapraklarının bir kısmını döker.

Bütün bitkiler yapraklarını döker mi?​

Bütün bitkiler yapraklarını döker mi?
Aslında bütün ağaçlar yapraklarını döker. Ağaçların yapraklarını dökme zamanları türlerine ve hava koşullarına bağlı olarak değişir. Örneğin bazı ağaçlar sonbaharda yapraklarının tamamını döker, bazılarının yaprakları ise olgunluk dönemini tamamladıktan sonra dökülür.

Yapraklarını döken bitkiler nasıl solunum yapar?​

Bitkiler yapraklarıyla solunum ve fotosentez; yaprak haricinde kalan gövde kısmıyla da solunum yaparlar. Yaprakların dökülmesi solunumu engelleyen bir unsur değildir. Ağaçların kabuklarında bulunan hücrelerde de solunum için mitokondriler bulunur ve solunum yapıp bitkiye gereken enerjiyi sağlarlar.

Bitkinin yaprakları neden dökülür?​

Evde yetiştirilen bitkiler gündüzlerin kısalması ile birlikte havadaki nemin, ısının ve güneş ışınlarının oranının değişmesiyle bünyeleri için yeterli fotosentezi yapamadıklarında bitkinin kendisi için çok önemli olmayan yapraklarını dökebilirler.

Bitkiler ne zaman yaprak döker?​

Bitkiler ne zaman yaprak döker?
Sonbahar mevsiminde güneşin verdiği ısı ve sıcaklık azalmasıyla birlikte bitkiler yaşam ihtiyaçlarını güneşten tam alamazlar. İhtiyaçları karşılanmayan bitkiler yapraklarını dökmeye başlar.
Bitkiler yaprakları ile solunum yapar mı?​
 
Bitkiler yapraklarıyla solunum yapmazlar, ancak yapraklar üzerinde gerçekleşen fotosentez işlemi sırasında oksijen üretirler. Fotosentez, bitkilerin güneş ışığı ve karbondioksiti kullanarak besin maddeleri üretmelerini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç sırasında bitkiler karbondioksit alır ve oksijen üretirler. Yapraklar ayrıca su buharını da atmosfere verirler, bu da bitkilerde transpirasyonun bir sonucudur. Solunum ise bitkilerin yaşam faaliyetleri için gerekli olan enerjiyi üretmek amacıyla besin maddelerini oksijenle birleştirerek enerji açığa çıkaran bir süreçtir. Bitkiler solunum için yapraklarının dökülmesini beklemez ve yapraklar döküldüğünde solunum işlemi gövde ve kökler gibi diğer bölgelerinde devam eder.
 
Geri
Üst