AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yapilarda kolon nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.810
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yapılarda kolon nedir?​

Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar.

Kolon kesilmesi ne demek?​

giriş katlarındaki dükkanların gereksiz görüp yer açmak amacıyla önce en ortadakilerden başlamak suretiyle kenardakilere doğru kolonların tek tek yıkılması olayıdır. bir bakmışsınız ki binanızı yalnızca perde betondan duvarlar taşımaktadır. …

Taşıyıcı kolona delik açılır mı?​

Taşıyıcı kolona delik açılır mı?
Konulacak dubelin çapı ve ne kadar derine gireceği, kolonun özellikleri(boyutu, beton tipi vs) önem arz etmektedir. Fakat ne olursa olsan taşıyıcı elemanlara(kolon, kiriş, döşeme, temel) bir işlem yapılması önerilmez.

Kolon güçlendirmesi nasıl yapılıyor?​

Kolon güçlendirmesi nasıl yapılıyor?
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.

Kolon direk ne demek?​

Mimarlıkta, uzunluğu doğrultusuna paralel kuvvetlerin etkisi altındaki direk, sütun. Kolon sözcüğü inşaat dilinde betonarme yapılardaki kirişleri tavanı ve üst katların ağırlığını sırtlanan beton direkler için kullanılır.

Kolon çeşitleri nelerdir?​

Kolon çeşitleri nelerdir?
- Tek Parçalı Kolonlar.
- L Profilli Kolonlar.
- H Profilli Kolonlar.
- U Profilli Kolonlar.
- Dikdörtgen Profilli Kolonlar.
- Kare Profilli Kolonlar.
- Yuvarlak Boru Kolonlar.
- Birleşik Çelik Kolonlar.

Kolon neden catlar?​

Kolon neden catlar?
Kolon çatlakları genellikle ısı farklarından dolayı meydana gelmektedir. Bunun yanında kötü malzeme kalitesi, malzemenin ömrünü doldurmuş olması ya da işçilik hataları da kolon çatlağı oluşmasına neden olabilmektedir.

Kolona dübel çakılır mı?​

Kolona dübel çakılır mı?
 
Evvet, kolona dübel çakılabilir. Ancak bu işlem yapılırken birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekir. Öncelikle, dübellerin çapı ve uzunluğu kolonun taşıma kapasitesine uygun olmalıdır. Ayrıca, dübellerin doğru bir şekilde ve belirli bir derinliğe kadar yerleştirilmesi önemlidir. Kolona dübel çakılırken, kolonun yapısına zarar verilmemesi ve taşıma kapasitesinin azalmaması için profesyonel bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
 
Geri
Üst