- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.267
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yapı kayıt belgesi olan daire alınır mı?
Yapı Kayıt Belgesi ile kişiler, önce arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden % 3’lük bedeli ödeyerek yapısını sisteme kaydedecek ve sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için % 6 daha ödeyecek, böylece piyasada yasal olarak alınıp satılabilen bir mülkün sahibi olacak.Yapı kayıt belgesinin iptalini kimler isteyebilir?
Ayrıca, hazineye ait olmayan veya hazineye ait olsa dahi hazine tarafından tahsis kararı bulunmayan park alanı, yeşil alan, yol gibi sosyal donatı alanlarında bulunan yapılar için alınan Yapı Kayıt Belgesi de geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesini iptal etmeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilidir.Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra ne olacak?
Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Kesin olan şu ki; yapı kayıt belgesi aldığınız yapının tapuya tescil olması için bir harita mühendisine mutlaka zemin tespit tutanağı hazırlatmanız gerektiğidir.
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra ne yapılacak?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
Imar barışı ne kadar tutar?
İmar barışı için başvuracak kişiler yapı maliyeti, arsa emlak değeri ve kişilerin üzerindeki ticari olmayan yapılarda %3, ticari yapılarda %5 olarak ücret yatırılacaktır.YAPI kayıt belgesi aldiktan sonra ne yapilacak?
Yapı kayıt belgesi tapu mudur?Ancak Yapı Kayıt Belgesi almak tapu anlamına gelmiyor. Tapu için yeni bir süreç başlıyor. Belge alabilmek için yapılan ilk etap başvurusunda metrekare, ada-parsel, inşaat alanı, emlak vergi değeri, imar mevzuatına aykırılık gibi bilgiler isteniyor. Tapu için de yine bir ödeme yapılıyor.