AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yapi kayit belgesi ile neler yapilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.465
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yapı kayıt belgesi ile neler yapılabilir?​

Yapı kayıt belgesi almanın 6 önemli faydası
- Cins tashihi ve kat mülkiyeti tesisi.
- Su, elektrik ve doğalgaz bağlanması
- 3. Ruhsatsız yapıya ilişkin yıkım kararları ve para cezalarının iptali.
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması
- Gayrimenkulün değerinin artması
- Krediye konu edilebilir hale gelmesi.

Yapı kayıt belgesi ile ev alınır mı?​

Yapı kayıt belgesi ile ev alınır mı?
Yapı Kayıt Belgesi ile kişiler, önce arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden % 3’lük bedeli ödeyerek yapısını sisteme kaydedecek ve sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için % 6 daha ödeyecek, böylece piyasada yasal olarak alınıp satılabilen bir mülkün sahibi olacak.

Yapı kayıt belgesi ne kadar geçerli?​

MADDE 9 – (1) Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

Yapı kayıttan sonra tapu nasıl alınır?​

Yapı kayıttan sonra tapu nasıl alınır?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı kayıt izin belgesi ne işe yarar?​
Yapı Kayıt Belgesi, yapılan bir binanın resmi olarak belirlenen şartlara uygunluğunu gösteren bir belgedir. İmar barışı kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilmeyen kaçak binalar da resmi bir bina haline gelmiştir.

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapu nasıl alınır?​

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapu nasıl alınır?

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapacak?​

Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen yapı “imar mevzuatına aykırı” yapı konumuna düşmektedir. Bu nedenle, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belediye veya il özel idaresine de bildirimde bulunulmakta ve İmar Kanunu’nu göre işlem yapılması istenilmektedir.

Yapı kayıt belgesi mülkiyet hakkı verir mi?​

Yapı kayıt belgesi mülkiyet hakkı verir mi?
3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.

YAPI kayıt belgesi alındıktan sonra ne yapilacak?​

Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonraki tapu sürecinde ise proje çizimleri, zemin tespit tutanağı gibi teknik bilgiler gerekiyor. Tapu için de yine bir ödeme yapılıyor. Bu süreci bilmeyenler ya da teknik bilgilerle uğraşmak istemeyenler yetkililerden danışmanlık hizmeti alıp, tüm işlemlerini yaptırabiliyor.
 
Yapı kayıt belgesi almanın çeşitli avantajları bulunmaktadır. İşte bazı faydaları:

1. **Cins tashihi ve kat mülkiyeti tesisi:** Yapı kayıt belgesi alarak, gayrimenkulün cins tashihi ve kat mülkiyeti tesis işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

2. **Su, elektrik ve doğalgaz bağlanması:** Yapı kayıt belgesi sayesinde su, elektrik ve doğalgaz gibi temel hizmetlere bağlanma süreci daha kolay hale gelir.

3. **Ruhsatsız yapıya ilişkin yıkım kararları ve cezalarının iptali:** Yapı kayıt belgesi ile ruhsatsız yapıya dair yıkım kararları ve para cezalarının iptal edilmesi sağlanabilir.

4. **İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması:** Yapı kayıt belgesi ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı işlemleri daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

5. **Gayrimenkulün değerinin artması:** Yapı kayıt belgesi alarak gayrimenkulün değerinin artmasını sağlayabilirsiniz.

6. **Krediye konu edilebilir hale gelmesi:** Yapı kayıt belgesi alınması, mülkünüzün krediye konu edilmesini sağlayabilir.

Yapı kayıt belgesi ile ev alınabilir. Kişiler, arsa emlak değeri ile yapı maliyeti toplamı üzerinden belirli bir yüzde ödeyerek yapısını kaydedebilir ve daha sonra iskan almak ve kat mülkiyetine geçmek için ek bir ödeme yapabilirler. Böylece yasal olarak alınıp satılabilen bir mülk sahibi olabilirler.

Yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Belgenin düzenlendiği yapıların yenilenmesi durumunda ise yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra tapu almak için bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek işlemler tamamlanabilir.

Yapı kayıt izin belgesi, yapılan bir binanın belirlenen şartlara uygunluğunu gösteren resmi bir belgedir. Bu belge, kaçak binaların da resmi bir nitelik kazanmasını sağlar.

Eğer yapı kayıt belgesi iptal edilirse, yapı "imar mevzuatına aykırı" konumuna düşer ve ilgili makamlarca gerekli işlemler yapılır. Bu durumda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü belediyeye veya il özel idaresine durumu bildirir ve gerekli adımlar atılır.

Yapı kayıt belgesi mülkiyet hakkı vermez. Ancak Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar için yapı kullanma izin belgesi aranmaz ve kat mülkiyeti tesis edilebilir.

Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra tapu süreci için teknik bilgilere ve belgelere ihtiyaç duyulur. Bu süreçte yapılan ödemeler ile tapu alınabilir. Süreç hakkında bilgi sahibi olmayanlar veya teknik detaylarla uğraşmak istemeyenler yetkililerden danışmanlık alarak işlemlerini tamamlayabilirler.
 
Geri
Üst