AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yapi islerinde ISG Yonetmeligi hangi isyerlerinde uygulanmaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yapı işlerinde ISG Yönetmeliği hangi işyerlerinde uygulanmaz?​

(2) Bu Yönetmelik hükümleri, 19/9/2013 tarihli ve 28770 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamına giren işyerlerinde uygulanmaz.

Iş sağlığı ve güvenliğini kim hazırlar?​

Yönetmeliğe göre; yapı alanının tamamından sorumlu işveren veya proje sorumlusu sağlık ve güvenlik planı hazırlamakla yükümlüdür. Ayrıca projenin hazırlık aşamasındaki sağlık ve güvenlik koordinatörlerinin, sağlık ve güvenlik planını hazırlaması ya da hazırlatması gerekmektedir.

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği Kaç yılında?​

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği Kaç yılında?
MADDE 2 – Kapsam (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm yapı işlerinin yapıldığı işyerlerinde uygulanır.

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine göre yüksekte çalışma olarak sayılan işler aşağıdakilerden hangisinde tam olarak ifade edilmiştir?​

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine göre yüksekte çalışma olarak sayılan işler aşağıdakilerden hangisinde tam olarak ifade edilmiştir?
Her ne sebeple olursa olsun 1,2 m üzerine çıkıldığında koruyucu donanım kullanılması gerekir. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.

İş sağlığı ve güvenliği yönetim planı nedir?​

gerçekleştirilecek olan özel aktivitelere ilişkin risk değerlendirme ve yönetim yöntemlerini belirleyen doküman. İşletim Güvenlik Planı ile aynı ilke ve kriterleri baz almaktadır.

Iş güvenliği planı nedir?​

İSG Yıllık Çalışma Planı Nedir? Yıllık çalışma planı işyerinde bir yıl boyunca yapılması planlanan iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin önceden belirlenmesi ve takip edilmesi amacıyla hazırlanan bir plandır.

Yapı işlerinde ne gibi iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalıdır?​

Yapı işlerinde ne gibi iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalıdır?
İnşaatlarda İş güvenliği önlemleri;
- Sağlık ve güvenlik planı oluşturulması,
- İşçi özlük dosyalarının hazırlanması,
- İşçilerin periyodik sağlık muayenelerinin yapılması,
- Ağır ve tehlikeli işlerde onaysız çalıştırılmaması,
- İskelelerin kontrol edilmesi,
- Yük asansörünün kontrol edilmesi,

Yüksekte Çalışma hangi yönetmelikte?​

Yüksekte Çalışma hangi yönetmelikte?
05/10/2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği yüksekte çalışma ile ilgili hükümlerin en kapsamlı olduğu düzenlemedir.

Yüksekte çalışma ne demek?​

Ülkemiz mevzuatında yüksekte çalışma “seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma” şeklinde tanımlanmaktadır [1].
 
Yapı işlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG) Yönetmeliği, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamına giren işyerlerinde uygulanmamaktadır. Bu durum, 19/9/2013 tarihli ve 28770 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bir düzenlemedir.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan düzenlemelere göre, bir yapı alanının tamamından sorumlu olan işveren veya proje sorumlusu, sağlık ve güvenlik planı hazırlamakla yükümlüdür. Ayrıca, projenin hazırlık aşamasındaki sağlık ve güvenlik koordinatörlerinin de sağlık ve güvenlik planını hazırlaması ya da hazırlatması gerekmektedir.

Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm yapı işlerinin yapıldığı işyerlerinde uygulanmaktadır.

Yüksekte çalışma konusunda yapılan düzenlemelere göre, herhangi bir nedenle 1,2 metre yüksekliğe çıkıldığında koruyucu donanım kullanılması gerekmektedir. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma olasılığı bulunan her türlü alanda yapılan çalışma, yüksekte çalışma olarak kabul edilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği yönetim planı, gerçekleştirilecek özel aktiviteler için risk değerlendirme ve yönetim yöntemlerini belirleyen bir belgedir. İş güvenliği planı ise işyerinde bir yıl boyunca yapılması planlanan iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin önceden belirlenmesi amacıyla hazırlanan bir plandır.

İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri arasında sağlık ve güvenlik planı oluşturulması, işçi özlük dosyalarının hazırlanması, işçilerin periyodik sağlık muayenelerinin yapılması, ağır ve tehlikeli işlerde onaysız çalıştırılmaması, iskelelerin ve yük asansörünün düzenli olarak kontrol edilmesi gibi adımlar yer almaktadır.

Son olarak, yüksekte çalışma ile ilgili düzenlemeler en kapsamlı olarak 05/10/2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde bulunmaktadır. Yüksekte çalışma, seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimali olan tüm alanlarda yapılan çalışmayı ifade eder.
 
Geri
Üst