AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yapi denetim maliyeti nasil hesaplanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yapı denetim maliyeti nasıl hesaplanır?​

2020 Yılı 1000 m2 Konutun Yapı Denetim Ücreti
- 1 yıl için 1.305 x 1000 x 1.43/100= 18.661,50 TL,
- 2 yıl için 1.305 x 1000 x 1.50/100= 19.575 TL,
- 3 yıl için 1.305 x 1000 x 1.58/100= 20.619 TL,
- 4 yıl için 1.305 x 1000 x 1.65/100=21.532,50 TL,
- 5 yıl için 1.305 x 1000 x 1.74/100=22.707,50 TL olarak belirlenmiştir.

Yapı denetim Hakediş nedir?​

Hakediş, sözleşmesi imzalanmış ve uygulaması başlatılmış proje için, sözleşmede belirlenen aralıklarla, yapılan iş miktarı karşılığında yükleniciye ödenen bedeldir. Yaklaşık maliyet çalışmalarının ardından ihalesi yapılmış ve en uygun teklifi veren istekliye ihale edilmiş yapım işi için hakediş süreçleri başlar.
Yapı denetim nedir ne iş yapar?​
Yapı denetim kuruluşu, bir inşaatın başlangıcından bitimine kadarki süreçte arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini ve dolayısıyla müteahhiti denetleyen kuruluşlardır. Özel kişilere ait bir yapının imar planına, fen/sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kalitede yapılması için proje ve denetimini sağlar.

1A yapı sınıfı nedir?​

1A yapı sınıfı nedir?
Birinci Sınıf : Bu sınıfa giren yapılarda tespit edilen asgari ücretin sıhhi tesisat, foseptik, ısı yalıtım projesi, yangın tesisatı gibi tesisat çeşitlerinden bir kaçını ve hepsini kapsadığı düşünülecektir. Yeraltı veya yerüstü kapalı otoparklar, Küçük sanayi siteleri, Benzeri yapılar.

YIBF belgesi nedir?​

YIBF belgesi nedir?
yapıya ilişkin bilgi formu da denilen herbir yapının parselde yapılacak yapım işine ait bilgileri içeren bilgi föy numarasıdır. yapı denetim sisteminde tüm işlemler yibf numarası üzerinde tanımlanmaktadır. bir yapının tarihçesidir yani.

Cami yapı denetime tabi mi?​

İbadethaneler için de yapı denetimi zorunlu hale geliyor. Yeni yapılacak cami, Kur’an kursu gibi yerlerde yapı denetim kuruluşları aktif rol alacak. Toplumların hayatında büyük önem arz eden ibadet yerlerinin yapı denetim ücretinde ise yüzde 75 oranında indirime gidilecek.

Yapı denetim maliyeti genellikle yapılan inşaat projesinin büyüklüğü, süresi ve belirlenen yıllık oranlar dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Örneğin, 2020 yılında 1000 m2 bir konutun yapı denetim ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- 1 yıl için: 18.661,50 TL
- 2 yıl için: 19.575 TL
- 3 yıl için: 20.619 TL
- 4 yıl için: 21.532,50 TL
- 5 yıl için: 22.707,50 TL

Yapı denetim maliyeti, genellikle yapılan işin miktarı ve süresine göre değişiklik gösterebilir. Hakediş ise bir proje için yapılan işin miktarı karşılığında yükleniciye ödenen bedeldir. Projenin sözleşmesi imzalandıktan sonra belirlenen aralıklarla hakediş işlemleri gerçekleştirilir.

Yapı denetim kuruluşları, inşaat sürecinde arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini denetleyen ve gerekli kalite standartlarına uygunluğunu sağlayan kuruluşlardır. Bu kuruluşlar, projenin başlangıcından bitimine kadar yapılan işleri sürekli olarak kontrol eder ve müteahhitin doğru uygulamaları yaptığından emin olurlar. Bu şekilde, inşaatın güvenli ve standartlara uygun bir şekilde tamamlanması sağlanır.

1A yapı sınıfı ise belirli kriterlere göre sınıflandırılan yapı tiplerinden biridir. 1A sınıfı yapılarda, asgari ücretin belirli tesisatlarının bulunması ve genellikle yeraltı veya yerüstü kapalı otoparklar, küçük sanayi siteleri gibi yapılar yer alır.

YIBF belgesi, yapıya ilişkin bilgi formu olarak da bilinir ve her yapı için yapılan işe ait bilgilerin bulunduğu bir bilgi formudur. Bu belge, yapı denetim sisteminde tüm işlemlerin takibi için kullanılır ve bir yapının tarihçesini yansıtır.

İbadethaneler, özellikle cami yapımı gibi ibadet yerleri de yapı denetimi kapsamına girmektedir. Yeni yapılacak cami ve Kur'an kursları gibi yapılar için de yapı denetim kuruluşları aktif bir rol oynayacak ve yapı denetim ücretlerinde belirli oranlarda indirimler uygulanabilecektir. Bu tür yerlerde de kaliteli ve güvenli bir inşaat süreci sağlanması önemlidir.

Geri