AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yapi denetim fesih olursa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yapı denetim fesih olursa ne olur?​

(10) (Değişik:RG-29/12/2018-30640)(4) İzin belgesi iptal edilen yapı denetim kuruluşunun denetim sorumluluğu altında olup inşai faaliyeti devam eden veya yapı denetimi hizmet sözleşmesi fesih edilen işler için yapı sahibi tarafından yeni bir yapı denetim kuruluşu ile sözleşme akdedilir.

Yapı denetim aşamaları nelerdir?​

Yapı denetim sisteminde geçerli olan inşaat yapım aşama seviyeleri :
Proje ve uygulama denetçisi ne yapar?
a) Proje ve uygulama denetçisi mimar, mimari projenin ilgili mevzuata uygunluğunun ve yapının her safhasında bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.
Yapı denetim fesih nasıl yapılır?
Yapı denetim hizmet sözleşmesinin fesih işlemi noter ihbarnamesi ile karşı tarafa, ilgili idareye, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dağıtımlı olarak bildirilmek suretiyle yapılır.

Yapı denetim firması nasıl atanır?​

Kanun ile getirilen, Yönetmelik ve Tebliğ ile detaylandırılan değişiklikler uyarınca, artık her bir yapı için görevlendirilecek yapı denetim kuruluşu belirli kurallar çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından elektronik ortamda atanacaktır.

Proje ve uygulama denetçi belgesi nasıl alınır?​

- Başvuru dilekçesi. 1.1.
- Şantiyelerde iş görebileceklerine ilişkin, görevini devamlı olarak yapmaya.
- Diploma. 3.1.
- Adli Sicil Beyanı 4.1.
- İlgili meslek odasına kayıt belgesi. 5.1.
- TC kimlik numarasını beyan eden belge ve 2 Adet fotoğraf.
- Mesleğinde fiilen en az beş yıl çalıştığına ilişkin olarak ilgili kurum ve.
- 7.1.
Yapı denetim kontrol elemanı ne iş yapar?
Binaların depreme dayanıklı olması, yangın merdiveninin bulunması, sağlam olması, yangın alarm sistemi taşıması ve projeye tam anlamıyla uygun olması için doğru çalışmalar yürütmek ve kontrol etmek, Yapıların imar planına uygun olup olmadığı konusunda alanı kontrol etmek ve raporlamak.
Yapı denetim sayısı nasıl belirlenir?
Bu sayı, o ilde hesap tarihi itibarıyla toplam denetlenen inşaat alanının kuruluş yetki sınırı olan 360.000 m2’ye bölünmesi ve elde edilen sonucun % 10’u oranında artırılmasıyla bulunur. Küsuratlar, bir üst tam sayıya tamamlanır. Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı beşten az olamaz.

FESİH İŞLEMLERİ İŞ AKIŞI Görevli personel tarafından 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun ve ilgili diğer mevzuatına göre dosya üzerinde gerekli incelemeler yapılır. Md. Yrd. imzalar ve Müdürün imzasına sunulur. Fesih ihbarnamesi tam ise Bakanlığımızın Yapı Denetim Sisteminde (www.yds.gov.tr) fesih işlemi yapılır.
KİMLER ARASINDA İMZALANIR? Yapı denetim hizmet sözleşmeleri, yukarıda anlatıldığı üzere yapı denetimi için yapı denetim kuruluşunun masraflarını da içeriğinde bulunduran yapı sahibi veya vekili ile yapı denetim kuruluşu arasında imzalanan sözleşmelerdir.
İstifa ettiğiniz gün içinde yapı müteahhidine noterden istifa ettiğinizi bildiriyorsunuz. Sonra idareye yazılı istifa dilekçenizi yazıyorsunuz ve noterden müteahhide bildirdiğiniz istifayı da ek olarak dilekçenize ekleyip veriyorsunuz. Bu tarihten sonrası için ilgili yapıda bir sorumluluğunuz kalmıyor.
Yapı denetim firmaları binadan kaç yıl sorumludur?
Yapı denetiminde sorumluluk süreleri. Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı 15 yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise 2 yıldır.
Yapı denetim ücreti ne kadar?
2 yıl için 1.305 x 1000 x 1.50/100= 19.575 TL, 3 yıl için 1.305 x 1000 x 1.58/100= 20.619 TL, 4 yıl için 1.305 x 1000 x 1.65/100=21.532,50 TL, 5 yıl için 1.305 x 1000 x 1.74/100=22.707,50 TL olarak belirlenmiştir.

Yapı denetim parasını kim öder?​

Uygulamada ücreti müteahhidin ödediği sıkça görülür. Ancak ödenmeyen yapı denetim ücretinden hukuken yapı sahibi sorumlu olmaktadır. Bu nedenle yapı denetim firmaları ücretlerini tahsil edemediklerinde yapı sahiplerine karşı dava ve icra takibi başlatmaktadır.

Yapı denetim hizmet bedelini kim öder?​

Yasal mevzuat uyarınca yapı denetim şirketine karşı yapı denetimi hizmeti ücretini ödeme yükümlülüğü yapı sahibinin üzerindedir. Müteahhit ile arsa sahibi arasındaki sözleşmelerde yapı denetim ücretinin müteahhit tarafından ödeneceğine dair düzenlemeler genellikle bulunmaktadır.
Yapı denetim hizmet sözleşmesi nedir?
“Yapı denetim hizmet sözleşmeleri, yapı sahipleri ile Bakanlıkça yayımlanacak usul ve esaslara göre elektronik ortamda belirlenen yapı denetim kuruluşları arasında akdedilir.” Yapı denetim kuruluşlarının sorumluluğu denetimi sağlamak iken, arsa sahiplerinin sorumluluğu ise hizmet bedelini ödemektir.
 
Geri
Üst