AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yapabilirlik kavrami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.673
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yapabilirlik kavramı nedir?​

Yapabilirlik, o kişinin ulaşmasının mümkün olduğu işlevlerdir. Yapabilirlik bir tür özgürlüktür. Kişinin farklı hayatlar yaşayabilme, farklı etkinliklerde bulunabilme özgürlüğünü ifade eder. Bir kişinin yapabilirlikleri ve işlevleri birbiriyle ilişkilidir, ancak analitik olarak ayırt edilebilirler.

Kapasite yoksulluğu nedir?​

Kapasite yoksunluğu, standart yoksulluk ölçütü olan gelir düzeyi yerine “kabul edilebilir bir hayat düzeyine ulaşmak için gerekli temel yapabilirliklerden yoksun olma” olarak tanımlanmaktadır. Tanımın farklılığı, gelir veya fayda yerine birey özgürlüğünün vurgulanmakta olmasından kaynaklanmaktadır.
Yapabilirlik kavramı kim?​
Amartya Sen tarafından ortaya konan, Birleşmiş Milletler ve ona bağlı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından da benimsenen, yoksulluğu salt gelir miktarıyla betimleyen tanımlara karşı çıkan yapabilirlik yaklaşımı da yeni yoksulluk tanımlarından biridir.

Insanı yoksulluk ne demek?​

Insanı yoksulluk ne demek?
İnsani Yoksulluk: İnsanın sağlık hizmetlerine, temiz su kaynaklarına, eğitim hizmetlerine ulaşabilirliği, uzun bir yaşam sürme hakkı ve `sürdürülebilirlik´ kriterlerine dayalı olarak, yeni fırsat ve seçenekleri kullanabilmek için gerekli altyapının varlığı ya da yokluğu ile belirlenen yoksulluk kriteridir.

Kapasite yaklaşımı nedir?​

Kapasite yaklaşımı nedir?
Kapasite yaklaşımı, Amartya Sen tarafından geliştirilen, klasik gelir ve fayda tabanlı refah analizlerinin ve yaklaşımlarının aksine bireylerin kapasitelerini geliştirme yoluyla refah artışının sağlanabileceği ve bu durumun sürdürülebilir düzeye getirilmesi, ülke için kalkınmaya yol açacağını belirten bir kalkınma ve …

Amartya Sen kapasite kuramı nedir?​

Öz. Bu çalışmada incelenen kapasite yaklaşımı, sosyal alternatiflerin değerlendirilmesinde klasik refahçı kısıtlamalara dikkat çekmektedir. Ekonomik karar birimleri olarak sahip olduğumuz eylem özgürlüğü, bize sağlanan toplumsal, siyasal ve iktisadi fırsatlar tarafından kaçınılmaz bi- çimde sınırlanır ve kısıtlanır.

Insani yoksulluğun temeli olan yapabilirlik yaklaşımının sahibi olan kişi kimdir?​

 
Yapabilirlik kavramının temelini atan kişi Amartya Sen'dir. Amartya Sen, yapabilirlik kavramını ortaya atarak yoksulluğu sadece gelirle değil, bireylerin sahip oldukları kapasitelerle de açıklamayı önermiştir. Bu yaklaşım, kişilerin ulaşabildikleri işlevler üzerinden özgürlüklerini ve yoksulluklarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Amartya Sen'in yapabilirlik kavramı, insanların sahip oldukları imkan ve seçeneklere dayanarak nasıl bir yaşam sürdürebileceklerini belirlemeye çalışır. Bu yaklaşımı benimseyen Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi kurumlar da yapabilirlik kavramını yoksulluğu anlamak ve mücadele etmek için önemli bir araç olarak kabul etmişlerdir.
 
Geri
Üst